Ilman valtakunnallista etäkouluun siirtymistä korona-epidemia voimistuu ja etenee vuorenvarmasti

Suomessa on viimeisen parin viikon aikana otettu koronatartunnoissa kova harppaus ylöspäin. Kesään verrattuna tartuntamäärien kasvuvauhti on moninkertainen. Tilanteen seurauksena on kuitenkin toistaiseksi rajoitettu valtakunnallisesti vain ravintoloiden aukioloa, jotta kovalla olevan musiikin, humalatilan ja porukalla tiiviin yhdessä olemisen yhdistelmää saadaan rajoitettua. Muutoin mennään eteenpäin suosituksin ja alueellisin tai paikallisin rajoituksin.

 

Uusista altistumisista raportoidaan kuitenkin jatkuvasti. Milloin syynä ovat vapaa-ajan muut joukkokokoontumiset kuten urheilu- ja kulttuuritapahtumat, milloin koulut ja päiväkodit. Osallistuminen vapaa-ajan rientoihin on vapaaehtoista, eli jokainen voi niiden osalta itse valita, ottaako riskin altistaa ja altistua koronalle. Sen sijaan koulujen osalta tilanne oppivelvollisuuden takia on toinen. Osallistuminen peruskoulussa on pakollista, ja toki myös yksilön ja yhteiskunnan kannalta tarpeellista.

 

Peruskouluissa ei kuitenkaan ole edes minkäänlaista maskisuositusta. Maskien käyttö on harvinaista ja siten yksittäisillä maskienkäyttäjillä peruskouluissa ei olekaan merkittävää vaikutusta kokonaisuuteen. Kouluja ja koululuokkia siirtyykin tartuntojen ja altistumisten myötä karanteeniin ja etäopetukseen nyt liukuhihnalta, kuten 14.8. ennakoinkin. Näin tulee tilanne myös jatkumaan. Koronatartunnoista 30-40 % on oireettomia, ja muutenkin korona tarttuu erittäin hanakasti eteenpäin ylähengitysteistä juuri ensimmäisinä päivinä tartunnan saamisesta, vaikka oireita ei näkyisi päällepäin. Ja koronahan tarttuu paitsi pisaroina, myös aerosolina. Pitkä oleskelu isolla joukolla samoissa suppeissa sisätiloissa tartunnan saaneen kanssa ilman mitään suojausta on erittäin suuri riski käytännön elämässä.

 

Käsiä pesemällä ja näennäisiä etäisyyksiä pitämällä ei tilannetta peruskouluissa pidemmän päälle ratkaista, vaikka niitä onkin tarpeellista tehdä. Ne vain eivät tule riittämään, ja peruskouluissa etäisyyksien pitäminen koko koulupäivän ajan on hyvin suhteellinen ja todellisuudelle vieras käsite. Rospuuttokelien lisääntyessä myös liikunnat siirtyvät entistä useammin sisätiloihin. Musiikkitunnithan laulamisineen ovat pyörineet normaalisti jo tähän asti täysin riippumatta koronan leviämistä koskevasta tieteellisestä tiedosta.

 

Jos valtiovallan tarkoitus on pyrkiä tosissaan pysäyttämään korona-epidemia Suomessa, on Suomessa siirryttävä etäkouluun koko maassa heti. Muuten tautitilanne tulee pysymään korkeana ja siten korona saa joka päivä koulujen auki ollessa mahdollisuuden edetä voimalla eteenpäin nyt kun ollaan jo monissa osissa maata leviämisvaiheessa. Seurauksena ovat paikalliset määräaikaiset lockdownit, ja niihin joudutaan toistuvasti uudelleen, kun korona saapuu lockdownin purkamisen jälkeen paikkakunnalle taas uudelleen toiselta paikkakunnalta.

tp83

Yhteiskuntatieteiden kandidaatti (valtio-opin ja politiikan opintosuunta) ja puolueeton politiikan kokemusasiantuntija Etelä-Pohjanmaalta. Takana kaksi kautta eduskunnassa ja kolme kautta kaupunginvaltuustossa sekä 11 vuotta Puheenvuorossa. Syntymävuosi 1984. "Sky is the limit."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu