Joulu 2020 — ”Päästä minut pahasta ja pyhästä ja anna minulle ra(u)ha!”

Näin joulun aikaan on hyvä pohtia, mihin ihmiset tarvitsevat politiikkaa. Politiikkaan kun liittyy aina kirottu valta, jota jouluna ei haluta etsiä, vaan sitä pyritään välttelemään. Ennen vanhaan ihmiset halusivatkin suuntautua etenkin jouluna poliittisen sijaan uskonnollisesti, koska pyhää ja viatonta henkilökohtaista uskoa voidaan pitää maallisen yhteisöllisen ja diabolisen poliittisen vastakohtana. Teki hyvää irtautua hetkeksi poliittisesta täysin.

 

Nykyään joulu sen epäpoliittisessa mielessä on kuitenkin vuoden jokaisena päivänä, mutta keinot ainaisen joulumielen löytämiseen ovat erilaiset kuin ennen: uskon ovat korvanneet raha ja kaupallisuus. Kaupallinen joulu ostettuine lahjoineen 24.12. on vain nykyisen kulttuurimme huipentuma.

 

Ihmiset eivät enää usko — vaan uskottelevat itselleen ja toisilleen, että myymällä ja ostamalla voidaan päästä pakoon pahaa politiikkaa ja toisaalta korvata turhaan meitä rajoittava usko. Saadaan aikaan eräänlainen win-win -tilanne, jossa lyödään yhdellä iskulla maahan sekä pyhä että paha ja noustaan itse tilanteen herraksi. Tilanteen herraksi nouseva yksilö, joka vapautta tavoitellakseen investoi jatkuvasti omaan brändiinsä, voi pyytää itse itseltään: ”Päästä minut pahasta ja pyhästä ja anna minulle ra(u)ha!”

 

Niin, mihin sitä politiikkaa sitten tarvittiin? Sitä tarvittiin maanpäällisen paratiisin luomiseen, jota luomistyötä voidaan kutsua myös yhteisten asioiden hoitamiseksi yhdessä toisten ihmisten kanssa. Mihin sitten uskoa tarvittiin? Sitä tarvittiin epätäydellisestä poliittisesta luomistoiminnasta aiheutuvien kielteisten vaikutusten ymmärtämiseen.

 

Ihminen, joka luottaa politiikkaan ja kieltäytyy uskosta, ei ymmärrä politiikkaa. Ihminen, joka luottaa uskoon ja kieltäytyy politiikasta, ei ymmärrä ihmistä. Ihminen, joka kieltäytyy sekä uskota että politiikasta, ei ole enää ihminen lainkaan.

tp83

Yhteiskuntatieteiden kandidaatti (valtio-opin ja politiikan opintosuunta) ja puolueeton politiikan kokemusasiantuntija Etelä-Pohjanmaalta. Takana kaksi kautta eduskunnassa ja kolme kautta kaupunginvaltuustossa sekä 11 vuotta Puheenvuorossa. Syntymävuosi 1984. "Sky is the limit."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu