”Kesäkuun kihlaus”: Pääministeri perheineen asumaan hotelliin tai saunaan?

On tullut aika korjata periaatteelliset epäkohdat ja laittaa asiat tasavallassa järjestykseen aloittaen ”uusi päivä” vahvasti koko kansan yhteisellä aamupalalla. Kansan ja pääministeri Marinin välillä sovittava kompromissi aamupalasta nimeltään ”Kesäkuun kihlaus” voidaan valmistaa seuraavien ainesten ja ohjeiden pohjalta ilman että yhdelläkään asianosaisella menisi kahvi väärään kurkkuun tai pannu palaisi pohjaan:

 

Pääministeri haluaa lähtökohtaisesti pitää kiinni tulkinnasta, että hänen perheellään on ollut — ja on jatkossakin — lupa nauttia kohtuullinen määrä kylmiä aamupalatarvikkeita veronmaksajien varoilla, koska hänen perheensä, johon kuuluvat aviopuoliso ja pieni lapsi, yöpyvät pääministerin tehtävien hoitamisesta johtuvien pitkiksi venyvien päivien ja viikkojen takia pääministerin luona ikään kuin hotellissa voidakseen viettää myös perheenjäsenenä toimivan pääministerin kanssa yhdessä aikaa iltaisin tai tavatakseen pääministerin nopeasti aamulla nukuttuaan ensin yön yli pääministeriperheenjäsentä luokseen odotellessaan. Viimeistään aamulla pääministerin perheenjäsenillä on tästä pelkän perheenjäsenen tapaamiseen pääministerin asunnolla edellytettävästä jokaöisestä odottelusta johtuen seurauksena nälkä. Kyse on ikään kuin Pirkanmaalta Helsinkiin tekemään tultavasta yövuorosta, jonka päälle tarvitsee saada ravintoa kehon elintoimintojen ylläpitämiseksi.

 

Päivisinhän, kun ei ole käytännössä pakko olla paikan päällä pääministerin asunnolla yhteisen ilta- tai aamuhetken toteutumisen kannalta, jokainen pääministerin perheenjäsen oleskelee, missä oleskelee ja kustantaa itse oman ja perheenjäsentensä ruokatarpeet, kuten hotellissa yöpyessä. Eiväthän lounas, päivällinen tai iltapala kuulu hotelliyöpymiseenkään. Muutenkaan nykykulttuurissamme hyvälle arjelle ei ole kriteerinä se, että perheen tulisi saada olla yhdessä 24/7. Riittää, kunhan yhteistä aikaa on kohtuullisesti. Hotellihuoneestakin on poistuttava viimeistään puoleen päivään mennessä, ellei ole varausta useammaksi yöksi. Ja vaikka varaus olisikin useammaksi yöksi, ruokaa ei tipu ennen kuin vasta taas aamulla, mutta kuitenkin aina silloin.

 

Kansalaisista suurin osa vaikuttaa julkisen keskustelun perusteella olevan sitä mieltä, että pääministerin työasunnolla Kesärannassa nautittavat kylmät aamupalatarvikkeet pääministerin ja hänen perheensä tulee maksaa syystä tai toisesta itse. Riittää, kunhan tarjotaan energia ja työvälineet elintarvikkeiden mahdolliseen kuumentamiseen sekä astiat ja aterimet niiden nauttimiseen. Vettä lasiin saa ilmaiseksi. Näin toimii kuulemma kansan rakastaman tasavallan presidentinkin arki. Presidenttiä tosin ei ole valittu asemaansa jostakin tietystä vaalipiiristä eli hänen kohdallaan jo lähtökohtanakin on se, että Helsingissä tai Naantalissa ollaan eikä kansa varmaan muuta käytäntöä ymmärtäisikään.

 

Ehkä on kysyttävä kansalta, kelpaisiko sille siis kompromissi? Pääministeri Marin perheineen muuttaisi Kesärannasta asumaan hotelliin, jolloin aamupalasta ei tulisi enää sanomista. Suunnitelmaan kuuluisi Kesärannan huutokauppaaminen turhaksi jäävänä kiinteistönä ja huutokaupalla saatavia myyntituloja voitaisiin käyttää sitten suoraan pääministerin ja hänen perheensä hotellimajoittamiseen sekä luoda sijoitusrahasto tarkoitusta varten. Samalla valtiontaloutta tasapainotettaisiin, kun Kesärannasta koituvat ylläpitokulut lakkaisivat.

 

Jos tämä ei kansan mielestä ole hyvä idea, ainahan pääministerin perhe voi muuttaa takaisin Pirkanmaalle ja Pirkanmaalta valittuna kansanedustajana pääministeri sitten vain aloittaa työpäivänsä Helsingissä hieman myöhempään ja lopettaa sen aiemmin voidakseen viettää perheen parissa edes jonkin hetken päivästä. Ministeriauto kuljettajineen on aina lähtövalmiudessa ja kansa maksaa senkin käyttämisen. Itse asunnon vuokraaminen koko perheelle Helsingistä tuskin tulee kyseeseen, koska siihen eduskunta myöntää kansanedustajalle kulukorvausta korkeintaan 493,40 euroa kuukaudessa ja ministerien osalta siitäkin vain puolet. Sillä ei enää montaa neliötä pääkaupunkiseudulta perheelle asumistilaa yöpymiseen ja yhteisen aamupalan nauttimiseen irtoa. Pieni osa edustajista on asunut jopa saunatiloissa Helsingissä välttääkseen ”tappiot”. Korvausta ei liene kansalaisten reaktion pelossa korotettu pariinkymmeneen vuoteen, vaikka asumiskulut pääkaupunkiseudulla ovat räjähtäneet käsiin. Sitä huonompien kulkuyhteyksien päästä edustajat sitten ostavat ja vuokraavat työasuntonsa ja sitä enemmän kulkemisiin kuluu edustajilta aikaa ja kansalta rahaa. Kaikki eivät kehtaa asua hyvällä paikalla olevassa saunassa.

 

Vanha sanonta kuuluu, että ”Markan suutari tekee kympin vahingon”, mutta toimittaessa jommallakummalla tavalla, kansa saataisiin tyytyväiseksi ainakin periaatteessa. Eikö?

+3
tp83
Sitoutumaton Kurikka

Yhteiskuntatieteiden kandidaatti (valtio-opin ja politiikan opintosuunta) ja puolueeton politiikan kokemusasiantuntija Etelä-Pohjanmaalta. Takana kaksi kautta eduskunnassa ja kolme kautta kaupunginvaltuustossa sekä 12 vuotta Puheenvuorossa. Syntymävuosi 1984.
"Sky is the limit."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu