Ryhmäjohtajavalinta on keskustalle haastava paikka

Kun monen poliittisen roolin mies Antti Kurvinen siirtyy keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan paikalta tiede- ja kulttuuriministeriksi, keskustalla on ministeriryhmässä jatkossakin neljä miestä ja yksi nainen. Sukupuolinäkökulmasta, josta sukupuolineutraaliuden aikakaudella on tullut politiikassa paradoksaalisesti ehkä entistäkin merkittävämpi asia, tilannetta tasapainottaa se, että keskustan riveistä eduskunnan puhemiehenä toimii nainen.

 

Erilaisia varapuheenjohtajuuksia ja valiokuntapuheenjohtajuuksia ei voi noteerata samalle tasolle ministeri- ja puhemiespaikkojen kanssa, joten keskustan kärjessä sukupuolijakauma on 2-4 miesten hyväksi, kun ministeriyteen painoarvoltaan verrattavissa oleva eduskuntaryhmän puheenjohtajuus on auki. Paineet siihen, että eduskuntaryhmän johtoon olisi tämän takia nostettava nyt nainen, ovatkin julkisen kuvan takia keskustalla kovat.

 

Eduskuntaryhmän puheenjohtajan tehtävä on monipuolisuudessaan ehkä haastavin ja työläin tehtävä politiikassa pois lukien puolueen puheenjohtajan tehtävä. Henkilön, joka tehtävään valitaan, pitää olla yksinkertaisesti poliittisesti lahjakas ja kyvykäs sekä kunnianhimoinen. Kannettu vesi ei kaivossa pysy, kun puhutaan ryhmäjohtajasta. Hän on käytännössä samaan aikaan valmentaja, hyökkääjä, puolustaja, neuvottelija, sovittelija ja strategi. Tai siis ainakin hänen tulisi osata toimia noissa kaikissa rooleissa onnistuneesti. Listaa voisi jatkaa myös päivystävällä yleisellä seurustelijalla.

 

Keskustan eduskuntaryhmässä naisia on vain kymmenen, joista siis kaksi on jo nykyisten näkyvien tehtäviensä vuoksi poissa laskuista ryhmäpuheenjohtajuutta koskien. Yksi naisedustaja on äitiyslomalla vielä pitkään. Toisin sanoen sukupuolinäkökulmasta tarkasteltuna valinnanvaraa on yhteensä seitsemän kansanedustajan verran. Näistä seitsemästä edustajasta kaksi on ensimmäisen kauden kansanedustajia. Se tarkoittaa sitä, että jos valinta osuisi jompaankumpaan, kyseessä pitää olla silloin poikkeuksellinen poliittinen lahjakkuus, jonka nähdään kykenevän vakuuttamaan omien joukkojen lisäksi suuri yleisö suhteellisen nopeasti. Keskustan tilanne ei anna mahdollisuutta tarjota harjoittelupaikkaa.

 

Eduskunnan salityöskentelyssä mittapuun keskustan uudelle ryhmäjohtajalle asettavat verbaaliakrobaatit kuten Antti Lindtman (sd) ja Paavo Arhinmäki (vas). Toki Lindtmanin ja Arhinmäen verbaalikyvyt voivat auttaa myös keskustaa, mutta jos keskusta asemoi itsensä ihmisten mielissä porvaripuolueeksi, mitä lähemmäksi eduskuntavaalit tulevat, sitä vähemmän iloa keskustalle on vasemmistolaisesti ajattelevien hallituskumppanien retoriikasta ja puolue jää yksin kahden tulen väliin. Kokoomus ei anna armoa, koska sillä on varaa kuten sote opetti eikä perussuomalaiset tunne armoa, koska se ei vain kuulu puolueen taktiikkaan.

 

Jos keskustassa kaikesta paineesta huolimatta vilkaistaan myös miesjoukkoa, niin valinnanvaraa on enemmän. Kokenein kettu ja paras puhuja Matti Vanhanen tosin on poissa laskuista, koska hän on ilmoittanut haluavansa keventää työkuormaansa. Kun sukupuolikysymys käytännössä näyttelee tässä valinnassa suurta roolia — haluttiinpa sitä keskustassa tai ei — tarkoittaa se sitä, että mikäli paikalle valitaan mies, hänen on oltava todella kovan luokan tekijä mennessään naisen edelle. Joko kokenut raskassarjalainen hyvällä esiintymistaidolla ja suurella itsevarmuudella tai suuri kyky, johon aidosti uskotaan.

 

Keskusta joutuu punnitsemaan ryhmäjohtajavalintaa myös suhteessa siihen, mikä on sen todennäköinen strategia loppuvaalikautta ajatellen. Joku henkilö on uskottava yhdessä käsikirjoituksessa, toinen toisessa. Keskustan ryhmäjohtajavalinta voi tässä mielessä myös paljastaa jotakin hallituksen poliittisesta tulevaisuudesta. Valinta on puolueelle haastava, ja jos valinnasta saatetaan joutua äänestämään, pitää puoluejohdon käytännössä varmistaa oman ehdokkaansa valituksi tuleminen tavalla tai toisella, ettei pelikirja sekoa.

+2
tp83
Sitoutumaton Kurikka

Yhteiskuntatieteiden kandidaatti (valtio-opin ja politiikan opintosuunta) ja puolueeton politiikan kokemusasiantuntija Etelä-Pohjanmaalta. Takana kaksi kautta eduskunnassa ja kolme kautta kaupunginvaltuustossa sekä 12 vuotta Puheenvuorossa. Syntymävuosi 1984.
"Sky is the limit."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu