Kunnioitettu korona ja syvän keskinäisen yhteisymmärryksen harras toive

Koulut starttasivat korona-syksyyn elokuun alkupuolella ja kuten aiemmassa kirjoituksessani ennakoinkin, edessä on karanteenien ja lopulta monin paikoin etäopetuksen syksy. Tartunnat lisääntyvät sitä mukaa, kun lukukausi etenee.

 

Kouluissa on varmasti monin paikoin hankalaa pitää turvaetäisyyksiä, ja koulurakennuksia sekä luokkahuoneita on jo lähtökohtaisesti kovin moneen lähtöön, kuten on ihmisiäkin. On varmasti myös pitemmän päälle todennäköisyyksien osalta kaksi eri asiaa, onko huoneessa yhtä aikaa noin 10 vai yli 25 henkilöä. Normaali flunssakausikin syksyn vilustumisineen tuo omat haasteensa tilanteeseen, vaikka kouluissa onkin kehotettu jäämään pois matalalla kynnyksellä, jos oppilaalla esiintyy flunssaoireita henkilökohtaisesti. Oireettomasta, mutta tartuttavasta koronasta ei meillä oteta paineita, koska sellaisen leviäminen olisi tässä suomalaisten toivon ilmapiirissä lähinnä vain huonoa onnea, eikä kenenkään vika tai syy – ainakaan päättäjien. Se olisi vain ikävä ja valitettava juttu, jolle ei mahtanut mitään. Se vain sattui napsahtamaan kohdalle. Suomalaisissa korona-arpajaisissa tärkeintä on tasa-arvoisuus, ei todennäköisyys.

 

Koulukuvat kouluissa otetaan käsittääkseni valtaosin normaalisti, koska bisneksen on jatkuttava. Ei oteta mallia edes formula-varikoilta, joilla pidetään etäisyydet ulkonakin ja ollaan maskit kasvoilla. Sellainenhan voisi pilata meillä tunnelmaa ja olla sitä paitsi turhaa liioittelua, ja se taas olisi vakava virhe rakentavan ilmapiirin kannalta ja ruokkisi pelkotiloja. Voisi jäädä myös traumoja. Siksi pitää päästä läväyttämään leveä hymy ja todistamaan, että hyvin meillä menee eikä meitä mikään pysäytä. Näytämme sille pirun koronalle porukalla! …sen leveän hymyn nimittäin. Ja onhan formuloissa kyse muutenkin kylmästä ja julmasta taloudesta toisin kuin Suomen yhteiskunnassa, joka on ennen kaikkea lämmintä tunnetta.

 

Maskeja ei muutenkaan Suomen kouluissa suositella ja suosita, koska niiden käyttäminen on tulkittu ilmeisen mahdottomaksi ja hyödyttömäksi juuri Suomen kouluissa. Tai sitten niitä aletaan käyttää vasta, kun ongelma on jo koulussa eli siellä ilmenee tartuntoja. Päästään sitten harjoittelemaan suoraan tositilanteeseen, eli ei ole tehty turhaan ja ylimääräistä, vaikka maskeilla itse asiassa on tarkoitus ehkäistä taudin leviämistä ja ne tehoavat hyvin, jos niitä käyttäisivät tilassa kaikki. Voidaankin tulkita sinun peruskoulun jo suorittaneena aikuisena todennäköisesti osaavan rakentaa itse itsellesi omakotitalon helpommin kuin alakoululaisen lapsesi osaavan käyttää maskia niin että siitä olisi enemmän kaikille hyötyä kuin haittaa.

 

Monin paikoin liikuntatunteja kouluissa pyritään pitämään mahdollisuuksien mukaan ulkoilmassa koronankin takia, mutta samaan aikaan musiikkitunnit ”kuorolauluineen” pyörivät täysillä. Tieteellisille faktoille koronan leviämistavoista ei jaksetakaan sivistyksen kehdossa antaa painoarvoa, koska on se hoilaaminen kuitenkin niin tärkeää. Ja ennen kaikkea se on opetussuunnitelmassa! Mitäpä me Masked singer -ohjelmaa korva pitkällä kuunteleva ja silmä kovana tapittava kansa emme tekisi, jotta opetussuunnitelma laulutaidonkin osalta käytännössä toteutuisi(?) Myös sisätilojen joukkueharrastukset ovat käynnistyneet tai käynnistymässä vapaa-ajalla, koska meillä Suomessa korona ilmeisesti tunnistaa sen, ollaanko toisen ihmisen lähellä bussissa vai liikuntasalissa ja toisaalta koulussa, töissä vai vapaa-ajalla ja käyttäytyy sitten meitä kohtaan eri lailla tilanteesta riippuen, ottaen huomioon toimintamme motiivit sekä koronalle asettamamme reunaehdot. Korona voi olla luonteeltaan myös kiltti ja pyyteetön, jos mekin olemme! Pitää vain pysyä positiivisena. Voimme saavuttaa koronan kanssa syvällisen keskinäisen yhteisymmärryksen, kunhan muistamme kunnioituksen ulkokultaisen ilmapiirin.

 

Jos rehellisiä ollaan, vaikuttaakin siis siltä, että monet asiat yhteiskunnassamme ja kouluissammekin tehdään koronan osalta näön vuoksi. Ei haluta tai kehdata olla johdonmukaisia ja tehdä isompia muutoksia totuttuun toimintaan. Uskotaan, että toivomalla hartaasti parasta ja ikään kuin kunnioittamalla koronan olemassaoloa muistuttelemalla asiasta erilaisin säännöllisin julistuksin ja vilpittömin uskontunnustuksin, pahanluontoiseksi tulkittu korona muuttuu hyvänluontoiseksi tai vähintäänkin neutraaliksi ja alkaa kunnioittaa sen olemassaolon tunnustamaan pyrkiviä tahoja vapahtaen meidät. Riittää, kunhan uskomme, toivomme ja vannomme — pesemme kätemme.

tp83

Yhteiskuntatieteiden kandidaatti (valtio-opin ja politiikan opintosuunta) ja puolueeton politiikan kokemusasiantuntija Etelä-Pohjanmaalta. Takana kaksi kautta eduskunnassa ja kolme kautta kaupunginvaltuustossa sekä 11 vuotta Puheenvuorossa. Syntymävuosi 1984. "Sky is the limit."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu