Liberaalihallituksen maski- ja etäkouluvastaisuus johtivat umpikujaan (ei aprillia)
Kuten tiedämme, hallitus apureineen upposi suohon esittäessään vaikeaselkoisia ja tulkinnanvaraisia, mutta varsin pitkälle meneviä liikkumisrajoituksia koronaepidemian hillitsemiseksi. Ojasta allikkoon hallitus on ajautunut pikku hiljaa, koska sillä on koronaepidemiaan väärä asenne ja käytössä väärä strategia: Rohkeaa tahtopolitiikkaa edellyttävän tukahduttamisen sijaan hallitus on laittanut Suomen tarpomaan eteenpäin epätieteellisellä ja poliittisesti miellyttävällä — pelkästään epidemian hillitsemiseen tähtäävällä — höttöisellä hybridistrategialla, jota sen myötäjuoksijat THL:ssä ja STM:ssä ovat lammasmaisesti ja alusta alkaen riemu rinnoin tukeneet keskittyen enemmän retoriikkaan kuin tehokkaisiin toimiin ja lainsäädännön rakentamiseen ja toimeenpanemiseen.
Hybridistrategia perustuu ajatukseen, ettei koronavirus olisi kovin vaarallinen ja että joka tapauksessa koronasta selvittäisiin, kunhan saavutetaan tavalla tai toisella laumasuoja. Tällainen ajatus on imagopoliitikoille houkutteleva tarjous, koska se tarkoittaa lupausta siitä, ettei käsiä tarvitsisi tahrata tekemällä kansalaisten mieliä jakavia niin sanottuja kovia päätöksiä ennakoivasti ja ilman takuuta kiitoksesta. Imagopoliitikot haluavat tehdä vain sellaisia päätöksiä, joiden perusteella heidän ei voitaisi syyttää tehneen mitään todistettavasti väärin. Tämän erityisesti liberaali poliitikko uskoo onnistuvan helpoimmin toimimalla mieluummin aina maltillisesti ja myöhään kuin riuskasti ja ajoissa. Kun nimittäin teet riuskasti ja ajoissa, aina joku syyttää, että se oli turhaa ja kallista etkä pysty välttämättä todistamaan, että ei ollut. Vaihtoehtoista historiaa ja todellisuutta kun ei ole. Se on liberaaleille ongelma.
Hallituksen piirissä ovat vallassa liberaalit päättäjät ja vallalla liberaali ideologia, jossa keskitytään kulkemaan trendien mukana ajan virrassa ja luotetaan siihen, että niin ikään liberaalit toimittajat antavat taustatukea riittävästi. Kovassa paikassa voidaan mennä niin sanottujen ”neutraalien” asiantuntijoiden selän taakse.
On paradoksaalista, että äärimmäisen suvaitsevaisen ja hyväuskoisen liberalisminsa myötä hallitus ajautui tilanteeseen, jossa se esitti lopulta jopa mielivaltaisiksi tulkittavissa olevia liikkumisrajoituksia. Kun aikansa höpistään esimerkiksi lasten oikeuksista lähiopetukseen ikään kuin ihmisoikeutena keskellä pandemiaa, uskotaan kohta jo itsekin, että juuri esimerkiksi lähiopetus olisi perustuslain kannalta merkittävämpi ja tärkeämpi asia toteutua kuin selkeä ja ymmärrettävä liikkumisvapaus. Voi hyvää päivää — Opetushan voidaan turvata etänä ja erityisjärjestelyin! Haaksirikko, johon hallitus on ajautunut, on liberaalin ”hyvien ihmisten” utopiapolitiikan malliesimerkki. Liberaalin ”puuttumattomuuden politiikan” päässä on siis aina katastrofi, olipa kyse sitten taloudesta tai kansanterveydestä. Lopulta menevät sekä rahat että henki. Se voi välillä unohtua, kun keskitytään jonkin kuvitteellisen yhteisöllisyyden sekä erilaisten abstraktien identiteettien rakentamiseen, suojelemiseen, vaalimiseen ja hellimiseen sekä ”taistellaan” etupäässä niiden puolesta.
Kun järkevät, selkeät, tehokkaat ja helpommat keinot oli jätetty käyttämättä ajoissa, tilalle esitettiin siis entistä vaikeampia, tulkinnanvaraisempia ja mielikuvituksellisimpia keinoja. Tämä kaikki vain siksi, että hallitus on halunnut pitää kiinni arvovallastaan eikä muuttaa kurssia avoimesti ja myöntää, että se on ollut niin monessa asiassa koronan suhteen väärässä ja ansio aiemmin hyvästä tilanteesta kuului pidättyvälle suomalaiselle kulttuurille ja pitkien etäisyyksien maantieteelle sekä yhteiskuntarakenteen väljyydelle plus koulujen pitkille lomille. Ilman niitä Suomessa olisi jo nyt täysi katastrofi. Nyt vaarassa on sitten jo koko oikeusvaltion uskottavuus, kun jo aiemmin valinnanvapaus-sotessa ”kunnostautunut” oikeuskanslerikin on korviaan myöten mukana hallituksen mielikuvapolitiikassa. Lähidemokratian perusta, kuntavaalitkin, jouduttiin jo räjäyttämään paikoiltaan, koska hallitus laiminlöi tehtävänsä. Kuntavaalien järjestämisessä keskeisin asia on maskipakko, jota hallitus ei ole halunnut ennen kuin pää tuli vetävän käteen eli vaalit jouduttiin pitkän teatteriesityksen jälkeen siirtämään käytännössä maskipakon puuttumisesta johtuen, minkä tulevaisuus tulee todistamaan.
Keskeistä hallituksen epärealistisessa koronapolitiikassa on ollut alusta alkaen maskipakon ja etäkoulun vastustaminen sekä rajojen pitäminen mahdollisimman avoinna. Maskit ovat kustannustehokkaimpia keinoja epidemian tukahduttamisessa, mutta hallituksen leirissä siitä ei ole välitetty, vaan on hoettu vain samaa mantraa, etteivät maskit yksin ratkaise mitään aivan kuin joku muuta väittäisi. Eivät ratkaisekaan, muun muassa rajakontrolli testeineen ja karanteineen sekä laaja etäkoulu niiden rinnalla yhdessä alkavat olla jo aika tehokas paketti nykyisten suositusten ja rajoitusten ohessa. Mitä aiemmin koko paketti otetaan käyttöön, sitä nopeammin päästään suosta ylös uppoamatta sinne heti kohta uudestaan. Hallituksen harhaisuudesta kertoo kuitenkin paljon se, että samaan aikaan hallituksen piiristä höpötetään joutavia jostakin loppukiristä ja kausivaihtelusta ja maalaillaan kuvaa auvoisesta kesästä. Aurinko ja EU varmaan hoitavat politiikan tämän hallituksen puolesta! Tällaiset jutut voivat mennä läpi naistenlehdissä, joissa haastateltava saa melkeinpä sanella, mitä hänestä kirjoitetaan, mutta ei se silti totta jutusta tee. Kesän ainoa pelastus on se, että koulut ovat kiinni viimeistään silloin ja satojen tuhansien lasten ja nuorten päivittäiset kontaktit pienissä tiloissa jäävät pois.
On surkea tilanne, että maan johtavat poliitikot menevät piiloon asiantuntijoiden taakse poliittista vastuutaan. Esimerkiksi kansanterveys on silloin vain terveysasiantuntijoiden asia ja lainsäädäntö on lainsäädäntöasiantuntijoiden asia. Tätä tietä kun jatketaan, kohta jo lapsikin kysyy, mihin muuhun kuin naistenlehtien myymiseen tarvitaan poliitikkoja ja mikä on kansan rooli tässä tarinassa? Valita viihdyttäjät ja idolit? Entistä useammin tulee mieleen satu keisarin uusista vaatteista. Kovasti touhu muistuttaa myös J. K. Rowlingin uuden satukirjan Ikkabogin opetuksia: Valhetta voidaan kylvää valheen perään, kunhan riittävän moni uskoo. Kannattaa lukea isommankin ihmisen. Pienelle ihmiselle se taas on hyvä rokotus vallan väärinkäyttöä vastaan. Valtaa voivat käyttää väärin ja vastuuttomasti liberaalitkin, mikä on ajassamme traaginen paradoksi, johon ei ole vielä haluttu herätä. Ajatellaan, että kun ihminen on kaunis tai komea, koulutettu ja sulavakäytöksinen sekä kaunopuheinen, hän olisi samalla vastuullinen ja viisas. Voi voi! Yhtä lailla demokraattisessa hallintokoneistossa työskentelee luonnevikaisia ja osaamattomia henkilöitä kuin diktatuureissa ja autokratioissa. Eivät he missään sohvan pohjalla kaikki makaa. Kyynärpäillä, ahkeruudella ja verkostoitumisella pääsee pitkälle ja huomiotalous hoitaa loput.
Koronan aikana periaatteena apureiden eli virkamiesten nostamisessa ja laskemisessa on ollut: Se on paras ja osaavin, kenen pokka pitää parhaiten. Mika Salminen on tästä taitavin esimerkki. Täytyy melkein ihailla, miten hyvin mies hallituksen käskystä luomoaa kuin käärmeenkesyttäjä mediaa vakavalla naamalla ja koko kansakunta hyppää hänen hallitukselta saamiensa pillinvihellysnuottien mukaan, vaikka hän on puhunut läpiä päähänsä todennäköisesti enemmän kuin kukaan johtava asiantuntija Suomen historiassa, mistä on muistutettu jo viime vuoden keväästä lähtien eli kyse ei ole mistään yleisestä jälkiviisaudesta. Silti, kerta toisensa jälkeen, hän ja hänenkaltaisensa hallituksen suosiossa olevat meriselittäjät pääsetetään kuin koirat veräjästä mediassa. Missä on vapaan median vastuu vai onko sitä lainkaan? Tilanne on ikävä kyllä Suomessa se, että Twitteristä löytyy paitsi trolleja ja vastuuttomia pellejä, myös parempia vapaaehtoisia ”journalisteja” tuottamaan ja välittämään kriittistä tietoa ja tarjoamaan kriittisiä sekä perusteltuja ja ajantasaisia näkemyksiä kuin niin sanotussa vastuullisessa laatumediassa. Laatumedioissa kriittiset äänenpainot ovat jääneet lähinnä asioiden jälkijättöisiksi analyyseiksi, joissa ei ole mitään riskiä kirjoittajille itselleen eikä paljon kertausta kummempaa lukijoilleen. Ovat vähän kuin selostaisi nauhalta, miten kolari ja ajoneuvon törmäys seinään mahdollisesti tapahtuivat. Ja aina sama juttu toistona uudelleen. Vain kulkupeli, jolla törmätään, vaihtuu.
Ennakkoäänestys kuntavaaleissa muuten alkaisi viikon päästä eli 7.4., jos Marinin hallitus olisi viitsinyt ajoissa esittää eduskunnalle säädettäväksi maskipakkoa. Sen sijaan se THL:n ”neutraalin” asiantuntija-arvion pohjalta esitti, että mennään ”pienimmän riesan tietä” ja esitetään siirrettäväksi vaalit! Ja niinpä ne vaalit sitten päätettiin eduskunnassa viime perjantaina – kaksi viikkoa ennen ennakkoäänestyksen alkamista, siirtää. Miettikääpä sitä. Tämä ei ole aprillipila, mutta jos tämän tarinan näillä päivämäärillä ja tällä juonella olisi joku viime vuonna 1.4. etukäteen totuutena kertonut, kyllä se olisi automaattisesti aprillipilaksi leimattu. Kun hallitukselta apureineen perää selviä perusteluita milloin millekin näkemykselle ja ratkaisulle, kannatttaa varautua siihen, että törmää nopeasti muodikkaaseen ja saippuamaisen liukkaaseen taikasanaan ”kokonaisarvio”. Milloin sen sanovat virkamiehet, milloin poliitikot, mutta se on se juttu, millä kerta toisensa jälkeen vapaudutaan vastuusta ja tehdään poliittisia taikoja – muulloinkin kuin pääsiäisenä.
Ei ihan loistava aprillipila mutta ei vakuuta.
Ilmoita asiaton viesti
Koronaviruskuolemia miljoonaa asukasta kohti tähän mennessä:
Tshekki 2 464
Unkari 2 151
Belgia 1 975
Britannia 1 859
Italia 1 811
Yhdysvallat 1 698
Espanja 1 610
Brasilia 1 488
Ranska 1 458
Ruotsi 1 327
– – – – –
Suomi 152
Norja 123
Ilmoita asiaton viesti
Suomea syrjäisenä ja väljänä maana sekä kulttuuriltaan ujojen ja etäisyyttä pitävien ihmisten valtakuntana ei kannata verrata Keski- ja Etelä-Eurooppaan, jotka ovat ottaneet ”iskut” vastaan eturintamassa. Suomihan on käytännössä saari, kuten vastuullisten poliitikkojenkin muotisanonta vielä ennen koronaa kuului. Suomesta lähinnä pääkaupunkiseutu voi vertautua muualle, mutta senkin osalta muiden maiden Suomea nopeammat sulkutoimet ovat suojanneet matkailun vähentymisenä myös tuota aluetta heti keväästä 2020. Koko HYKS-alueella, johon kuuluu 51 kuntaa ja pari miljoonaa asukasta (mukana HUS, Etelä-Karjala, Päijät-Häme ja Kymenlaakso) kuolonuhreja epidemia aiheuttanut toistaiseksi 547, josta pääkaupunkiseudun osuus lienee aika korkea. Se pks on se lähin oikea vertailukohta Suomesta muuhun maailmaan ja sekin vain varauksin, koska olemme saaneet sijainnistamme johtuen aina suhteellista hyötyä toisten maiden aktiivisten pakkotoimien ansiosta. Pitkässä juoksussa parempi mittari demokraattiselle ”saarivaltiolle” on Uusi-Seelanti esimerkiksi. Hyvän onnen ja tuurin politiikka ei loputtomiin kestä, eli kyllä päättäjät Suomessa joutuvat muuttamaan kurssiaan vielä rajusti. Siitä ei ole kahta sanaa, mutta se olisi helpompaa sitten aikanaan, jos ei olisi valehdellut aiemmin niin paljon, jolloin kansakin pysyisi perässä. Ei tällainen päätöksentekokulttuuri, jota nyt on nähty, kanna pitkälle.
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tilannekatsaus-koronaviruksesta#Tietoa_alueittain
Ilmoita asiaton viesti
Jännä seurata, miten kauan median auvoisella avustuksella kansalle menee läpi, että hallituksen toilailut ja vastuuttomuus ovat aina muka jonkun muun tahon kuin hallituksen syy tai vika. Milloin syypää on jokin kunta, milloin AVI, milloin oikeusministeriön tai STM:n virkamiehet tai THL:n pääjohtaja. Eräänlaisena poliittisen selittämisen ennätyksenä voi pitää poliittisen syyllisen löytämistä oikeuskanslerista, joka sinänsä voi olla huono. Ja samaan aikaan yksikään ”syyllisistä”, oli sitten epäonnistuja, virhearvioija, viestinnän sekoilija, vastuunpakoilija tai virkavelvollisuuksiensa laiminlyöjä, ei kuitenkaan saa potkuja! No ei tietenkään saa, koska kyllähän se syypää tämän poliittisesti päätetyn koronastrategian ja sen toimeenpanon myötä on yksiselitteisesti hallitus ja sen ministerit sekä viime kädessä heidän touhujaan tukevat kansanedustajat. Ja kyllä tämä hallituksen piirissä hyvin ymmärretään, mutta miksipä ei sysättäisi syitä muille, kun media niin helposti on valmis tällaista tarinaa toistamaan kerta toisensa jälkeen. Aina aloitetaan kierros alusta. Ja kaikki kultapossukerhossa jatkavat viroissaan!
Ilmoita asiaton viesti
Hallitus eduskunnan kanssa säätävät lait, viranomaiset ja oikeusasteet tulkitsevat lakia. Hallitus ei mahda näille toimivaltaisille viranomaisille mitään edes käskemällä. Paitsi, jos me haluamme hallituksen olevan mielivaltainen niin kuin Unkari tai Puola.
Tuossa näkee: https://valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta/rajoitukset-ja-suositukset
Tähän asti maailman tilastoissa koronan kanssa Suomi on hyvin pärjännyt eikä uudella hallituksella tai ns. koronanyrkillä olisi mitenkään pystytty sen parempaan ja ainoa haitta siinä on, että sitten moni asia jää viikkokausiksi pysähtymään, kun melkein joka tuutissa syytellään ja halutaan hallituksen eroamista.
Sitten toiseen suuntaan vaaditaan kauheita sulkutoimeja ja liikkumisrajoituksia, unohdetaan siinä samalla, että täytyy olla erityisen painavat syyt ottaa äärimmäiset keinot käyttöön. Nyt se näyttää siltä, että ei ole painavia syitä.
Muutamissa maissa on esimerkkejä, että on vietetty täysiä sulkuja kuukausitolkulla ja vähän kun avataan, taas lähtee määrät nousemaan ja asetetaan uudestaan taas kiinni.
Nämä lockdownit ovat vain hetkellisiä ratkaisuja ja eivät sammuta koronatilannetta.
Ilmoita asiaton viesti
Monesta asiasta eri mieltä, mutta samaa mieltä siitä, että oppositiopuolueilla Suomessa ei ole ollut mitään selkeää ja johdonmukaista linjaa suhteessa koronaan poislukien jotkut harvat yksittäiset kansanedustajat. Heikko ja linjaton oppositio on ollut huono juttu, koska kansalla ei ole ollut koronaepidemiassa käytännössä poliittisia vaihtoehtoja ja hallitus on saanut huseerata aika vapaasti näihin päiviin asti.
Ilmoita asiaton viesti
Kun ryhdyit yrittämään vertailua niihin saarivaltioihin, niin sinun täytyy katsoa nämä linkit lävitse objektiivisesti:
https://ulkopolitist.fi/2020/03/31/koronavirus-ita-aasiassa-osa-i-taiwan-ja-demokraattisen-pandemiantorjunnan-lyhyt-oppimaara/
https://ulkopolitist.fi/2020/04/09/koronavirus-ita-aasiassa-osa-ii-testaa-ja-taltuta-etela-korean-taistelua-koronavirusta-vastaan-ihailevat-kaikki-mutta-harva-on-seurannut-perassa/
https://ulkopolitist.fi/2020/04/16/koronavirus-ita-aasiassa-osa-iii-japani-pyytaa-ei-kaske-epidemian-torjunta-maassa-perustuu-ohjeistuksiin/
Nämä aasian maat olivat kärsineet omista virheistään vuosia sitten tautikriiseissä ja Kiinan hiljaisuuden politiikan takia. Niistä virheistä opittiin ja jätettiin hyviksi havaidut menetelmät ja ei jääty odottelemaan WHO:n reaktiota.
Minä katson laajemmalla ajatuksella, osa katselee vain hevosten silmälaput ohimoissaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä taas toimittajalta laatulehdestä esimerkki liberaalista populistisesta hokkuspokkus-tempusta, miten pandemia yhteiskunnassa muka hoidetaan. Kuulemma riittää ja toimii, kun jokainen (vapaa-ajallaan) vain hoitaa leiviskänsä. Poliittisia päätöksiä, maskipakkoa, etäkoulua jne. ei tarvita. Ei mitään todellisuudentajua ja realismia elävästä elämästä. Missäköhän mielikuvitusmaailmassa ja utopiassa tämäkin toimittaja elää.
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000007897049.html
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni sinä käytät liberalismi-käsitettä väärin, mutta niin tekee kyllä mediakin. Puhut koko ajan ns. arvoliberalismista, et liberalismista. Liberalismi on näet autoritarisuuden vastakohta. Asun mieluummin liberaalissa demokratiassa kuin autokratiassa. Mutta sinänsä nykyinen arvoliberalismi on usein yhteiskunnille haitallinen. Keskitytään pintapuolisiin asioihin ja vakavat ongelmat jäävät unohduksiin. Ihmisiä siis viihdytetään sirkushuveilla, etteivät kiinnittäisi huomiota tärkeisiin asioihin.
Ministereillä on aivan liikaa poliittisia avustajia, heistä usein enemmän haittaa kuin hyötyä. Mikäli ministerit tarvitsevat avustajia, täytyy heillä olla myös asiaosaamista, pelkkä poliittinen osaaminen ei riitä. Ministeriöissäkään ei taida olla riittävästi hyviä asiaosaajia – esimerkiksi perustuslain osaajia, lääketieteen osaajia yms. Muuten ei voi mitenkään selittää nykyisiä lainsäädännön ongelmia.
Hallitus taisi tehdä virheen kun ei alunperin ottanut avukseen asiantuntijaryhmää koronaa hoitamaan. Nyt hallitukselta on mennyt aivan liikaa aikaa tämän pandemian hoidossa, jolloin kaikki muut tärkeät asiat on jäänyt taka-alalle
Ilmoita asiaton viesti
Liberalismia demokratiaa oli jo keskiajalta lähtien ja pysynyt siinä asemassa. Nykyisellään on menty niin paljon sekoittamaan, että kukaan ei varmasti voi tietää, että mikä liberalismi on, kun niin paljon väärinkäyttöä sitä sanaa kohtaan on käytetty viimeiset muutamat vuodet.
Arvoliberalismissakin et ole ihan varma, kun minä sen luen. Jos vilkaiset piraattipuolueen puolueohjelmaa ja tarkastelet sitä kaikkea, niin se saattaisi sittenkin sopia sinulle paremmin.
Minä olen etsinyt sitä paikkaani ja yksikään nykyisistä istuvista puolueista ei vastaa niitä arvojani.
Ilmoita asiaton viesti
Liberalismissa käytännössä halutaan välttää vastakkainasettelua, poliittisia päätöksiä ja politiikkaa ylipäätään. Liberalismi on luonteeltaan antipolitiikkaa eli poliittisen vastakohta. Politiikkaan sisältyy aina totalitaarisuuden mahdollisuus. Se on politiikan luonnonlaki ja monet ongelmat lähtevät siitä, jos politiikkaa halutaan tehdä lähtökohdista, jotka ovat syvässä ristiriidassa poliittisen luonteen kanssa. Se on kuin yrittäisi yhdistää vettä ja tulta. Liberaalit yrittävät aika usein kieltää syvästi poliittisia näkemyksiä siksi, että pelkäävät politiikkaa ja potentiaalia, joka poliittiseen liittyy. Kerta toisensa jälkeen politiikka ja vastakkainasettelu kuitenkin murtautuvat läpi, koska ihmiskunnan koko historia on poliittinen. Demokratia on totalitarismin vastakohta, mutta koska demokratia elää poliittisesta, yritykset kitkeä ja poistaa selvästi poliittisia kysymyksiä, johtavat demokratian murenemiseen. Demokratia käsitteenä on siis aina alisteinen suhteessa poliittiseen. Demokratiaa ei ole ilman poliittisuutta. Moni liberaali onkin käytännössä antidemokraatti.
Ilmoita asiaton viesti
Ota rauhallisesti, laitetaanpa tämä viestisi ylläpidolle tarkistettavaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ollaanpas sitä mielensäpahoittajia. Olen toistuvasti näyttänyt näitä linkkejäni ja kukaan ei välittänyt tosiasioista.
Ilmoita asiaton viesti
Näin jälkikäteen tukahduttamisstrategia olisi luultavasti ollut parempi. En kyllä näe yhteyttä liberalismiin, onhan maailman heikoimmat esitykset nähty melko konservatiivisten johtajien maissa.
Tartuntamäärien pitäminen nollissa olisi tosiaan ainakin alkuun ollut hyvin vaikeaa perustella niin, että ihmiset olisivat sen välttämättömyyden uskoneet. Edelleenkin monien mielestä koronaan on kuollut liian vähän ihmisiä, jotta minkäänlaisia rajoitustoimia voisi pitää perusteltuna, muista haitoista puhumattakaan.
Ilmoita asiaton viesti
En ole varma mihin viittaat, mutta esim. Brasilian Bolsonaro on populisti ja uusliberaali, ei konservatiivi. Samoin on Trump. Konservatiiveja politiikassa on äärimmäisen vähän. Materialismia painottava kapitalismi ylipäätään ei ole yhteensovitettavissa konservatiivisuuden kanssa. Sosialismi on lähempänä konservatiivisuutta kuin porvarillisuus. Sen sijaan on hyvä kysyä, missä ovat sosialistit nykyään? Tarjoavatko esim. vasemmistopuolueet eduskunnassa muuta kuin idoleita ja mielikuvia?
Ilmoita asiaton viesti
Viittasin juuri noihin. Trumpia pidetään yleisesti Yhdysvalloissa konservatiivina ja häntä äänestivät konservatiiveinä itseään pitävät ihmiset. Semantiikasta voi aina olla eri mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Noinhan se kaksipuoluejärjestelmässä menee, mutta tosiaan politiikan tutkijat pitävät Trumpia aika puhtaasti populistina ja uusliberaalina. Uskonnolliset konservatiivit äänestävät häntä, koska hän antaa konservatiivien olla konservatiiveja, kunhan konservatiivit eivät aja sosialismia ja toisaalta vaihtoehtona on aina demokraateista liberaalimpi tapaus. Unkarin Orban on oikeasti konservatiivi eli hän ei tottele mielellään ns. rahavaltaa toisin kuin Trump ja Bolsonaro ja hän käy aidosti jonkinlaista ”kulttuurisotaa” muuallakin kuin Twitterissä.
Ilmoita asiaton viesti