Markkinoilla lyödään nyt vetoa autoritaarisen yhteiskuntajärjestyksen puolesta

New Yorkin pörssit NYSE ja Nasdaq rikkoivat eilen kaikkien aikojen piste-ennätyksensä siitä huolimatta, että maailmaa riivaa pahin pandemia vuosisataan. Monessa maassa on päällä yhteiskuntien vahva sulkutila eikä suurta varmuutta tulevaisuudesta ole. Uusia terveyden kannalta huolestuttavia koronavirusmuunnoksia on kehittynyt ja todennäköisesti kehittyy edelleen. Markkinaehtoisen reaalitalouden kanssa pörsseillä ei siis ole enää paljonkaan tekemistä, vaan kyse on ennen kaikkea vedonlyönnistä tulevaisuuden politiikkatoimia koskien.

 

Pohjimmiltaan markkinoilla lyödään nyt vetoa autoritaaristen yhteiskuntien tulevaisuuden puolesta. Perustelen seuraavaksi, miksi.

 

Sijoittajat uskovat poliitikkojen lännessä yrittävän toistaiseksi pelastaa ennen kaikkea yksityiset yritykset pumppaamalla veronmaksajien rahaa keskuspankkien kautta rahoitusjärjestelmään niin paljon ja niin kauan kuin tarve vaatii. Limiitti on rajaton. Tämän taas ajatellaan olevan mahdollista siksi, koska millään suurella poliittisella toimijalla maailmassa ei uskota olevan varaa tai halua katsoa toisten suurten poliittisten toimijoiden kortteja ainakaan lähitulevaisuudessa. Toisin sanoen, kukaan ei usko, että Kiina pystyisi kyseenalaistamaan — tai haluaisi kyseenalaistaa — dollarin tai euron arvoa, vaikka USA:ssa ja Euroopassa luotaisiin ääretön määrä rahaa tyhjästä.

 

Kansalaiset Yhdysvalloissa ja EU:ssa taas on sidottu henkilökohtaisten velkojen myötä tukemaan kapitalismin kuplapolitiikkaa, koska harvan velkaisen henkilökohtaisissa intresseissä on iso korkojen nousu, eikä toisaalta varaa henkilökohtaiseen työttömyyteenkään ole toisin kuin monilla sijoittajilla. Pääomia hyvin omistavat eivät hekään halua viheltää peliä kuitenkaan poikki, ottaa rahojaan pelikoneesta ulos ja juosta, sillä kun on kerran päässyt pelivoittojen makuun, ei halua lopettaa, vaikka olisikin voitolla yhden ihmiselämän ajalle jo riittävästi. Mieli tekee lisää.

 

Vedonlyönti pääomien tuoton puolesta perustuu uskoon, ettei kapitalismia poliittisesti hyödyntävän Kiinan kannata katsoa kapitalismiin aidosti uskovan lännen kortteja vielä pitkään aikaan, koska miksi Kiina tappaisi lypsävän lehmän eli ”lännen”. Tähän tulkintaan Kiinan intresseistä liittyy kuitenkin periaatteessa oletus, että Kiinan autoritaarinen yhteiskuntajärjestelmä on länttä vahvempi myös pitkällä aikavälillä, jolloin sillä ei ole poliittistakaan tarvetta isoon konfliktiin juuri nyt. Kiina voi kypsyttää lännen hitaasti ja vallata sen pala palalta muuttaen lännen itsensä kaltaiseksi autoritaariseksi yhteiskunnaksi pehmein keinoin ja lännen itsensä avustamana. Tämä ei ole ongelma monellekaan liberaalille sijoittajalle, sillä sijoittajien perspektiivi tuskin ulottuu yli kymmenen vuoden päähän, vaikka muuta hoettaisiinkin. Riittää, kun rahaa tulee lähivuodet hyvin ja isänmaatahan pääomalla ei tunnetusti ole eli ajatus jonkin tietyn valtion, kansan tai korkeampien henkisten päämäärien tukemisesta sijoittamalla on täysveriselle sijoittajalle täysin vieras ja naurettava.

 

Toisaalta vedonlyönti perustuu myös siihen oletukseen, ettei liberaalien demokratioiden ”ääni per lärvi” -periaate ole enää nykypäivänä todellinen vaan illuusio, josta sijoittajien ei tarvitse olla huolestunut, kunhan enemmistö selviää eteenpäin kuivin jaloin. Poliittiselle vähemmistölle annettu ääni ei ole yhtä painava kuin enemmistölle. Ei haittaa, vaikka populistit saisivat esimerkiksi kolmanneksen kuluttajakansalaisten äänistä, koska he jäävät vähemmistöön. Muutenkaan populistit harvoin kyseenalaistavat kapitalismia, vaan valtaan päästessään tai joutuessaan tuottavat pettymyksen merkittävää muutosta parempaan janoaville äänestäjilleen vahvistaen näin entisestään ihmisten poliittista välinpitämättömyyttä ja synnyttäen sivutuotteenaan ”antautumismentaliteettia” kansalaisten keskuudessa. Monet populistit eivät lähde edes kokeilemaan vallankahvassa, koska itsekin jollakin tasolla tiedostavat, ettei populismilla kyetä pitämään valtaa demokratiassa. Toisin sanoen populismi on kapitalismille hyvä vastustaja. Se ei kykene koskaan käyttämään valtaa korvautumatta jollakin muulla varsinaisella ideologialla ja muuttuen muuksi kuin mistä oli ennen valtaannousua puhe.

 

Liberaalit taas uskovat, että demokratian pattitilanteet voidaan hoitaa pois päiväjärjestyksestä tarvittaessa vaikka ”politiikan batmaneilla”, kuten Italiassa, jossa pääministeriksi ollaan valitsemassa kansalaisilta valtakirjansa saaneen poliitikon sijaan byrokraatti Mario Draghi. Häntähän kutsutaan myös Super-Marioksi legendaarisen Nintendo-pelin päähahmon mukaan. Kun tavallinen Luigi ei kelpaa johtamaan maata ja edustamaan kansalaisia kapitalismissa, tarvitaan tilalle jotakin ”yliluonnollista” ja ”huippua”, superia. Neuvostoliitossa supersankarin viitta aseteltiin pienen hapuilun jälkeen ”Teräsmiehen” eli Stalinin harteille. Loppu onkin autoritaarisuuden historiaa.

 

Toistaiseksi kuluttajakansalaiset laajassa mittakaavassa haluavat siis uskoa joko liberaaliin nykymenoon tai populismiin, mutta koska kumpikaan ei tarjoa vastausta tulevaisuuden maailmanpoliittisiin ja yhteiskunnallisiin haasteisiin, vaan johtaa autoritaarisen yhteiskunnan vääjäämättömään voittoon, viisaampi ja rohkeampi lähtisi jo nyt rakentamaan tulevaisuutta lännessä kestävämmälle ja demokraattisemmalle pohjalle. Se toki edellyttää uskallusta kärsiä ensin myös poliittisia tappiota tai vaihtoehtoisesti rohkeutta aloittaa poliittisesti nollista. Pitkässä juoksussa ihmiset kuitenkin hakeutuvat aina vahvojen periaatteiden ja asioiden taakse, kun niistä vain pidetään riittävästi ja perustellusti kiinni. Politiikka ei ole markkinaehtoista kvartaalitaloutta ja pikavoittoja vaan toimintaa, jossa kaikelle ei voida määrittää hintaa tässä ja nyt.

tp83
Sitoutumaton Kurikka

Yhteiskuntatieteiden kandidaatti (valtio-opin ja politiikan opintosuunta) ja puolueeton politiikan kokemusasiantuntija Etelä-Pohjanmaalta. Takana kaksi kautta eduskunnassa ja kolme kautta kaupunginvaltuustossa sekä 12 vuotta Puheenvuorossa. Syntymävuosi 1984. "Sky is the limit."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu