Mikä kiire korona-rajoitusten purkamiseen?

Korona-epidemia on Suomessa kaikesta päätöksenteon järkyttävästä kompuroinnista ja ylimielisyydestä huolimatta vielä toistaiseksi hallinnassa, koska poliittinen paine sai Marinin hallituksen tinkimään laumasuoja-ajattelunsa toimeenpanosta maaliskuussa ja ryhdyttiinkin torjuntatoimenpiteisiin, joihin hallitus ei ollut selvästikään valmistautunut, mikä näkyy sen politiikassa vieläkin.

 

Yhä näyttää siltä, että laumasuoja-ajattelu on hallituksen ja sen suosimien ja käyttämien asiantuntijoiden piirissä vahvaa. Tämä riippumatta siitä, että WHO:n uusimpien tietojen mukaan korona-viruksen aiheuttaman taudin sairastaminen ei välttämättä suojaa yksilöä uudelta korona-tartunnalta. Laumasuojaakaan ei siis välttämättä synny, vaikka lähes kaikki sairastuisivat.

 

Monet, jotka ovat naulanneet aiemmin julkisuudessa kantansa periaatteeseen, että taudin pitäisi antaa kulkea koko Suomen väestön läpi riskiryhmät pois lukien, eivät suostu perääntymään tästä kannastaan, jonka ovat julkisesti menneet ottamaan, ja jota kantaa hallitus on myötäillyt. Kyse vaikuttaa olevan ehkä jopa arvovallasta. Linjaa tukevat poliitikot vetävät esiin itselleen sopivat perustuslailliset tulkinnat, tehden muka päätöksistä epäpoliittisia, vaikka kaikki vähänkään jotakin perustuslaintulkinnasta ymmärtävät tietävät, että kyse on aina nimenomaan juridiikan ja politiikan rajapinnalla kulkevista tulkinnoista, näkökulmista ja niiden perusteluista. Maan johtavat valtiosääntöasiantuntijat voivat toistaa ja vahvistaa tämän.

 

Erityisen hankala tilanne on argumenttien osalta terveyspuolen laumasuojapropagoijille, koska he eivät voi vaihtaa perusteluaan lennosta ensisijaisesti taloudellisiin, toisin kuin esimerkiksi Osmo Soininvaara on yhä selkeämmin tehnyt. Heidän pitää tyytyä kovaan kohtaloonsa ja jaksaa luottaa siihen, että media auttaa heitä takomaan ”järkeä” ”tyhmän” ja epäileväisen kansan kovaan kalloon.

 

Itse ihmettelen, eikö Suomen kuitenkin kannattaisi nyt verrattain vakaana kansantaloutena odottaa ja katsoa rauhassa, mitä Ruotsissa ja esimerkiksi joissakin kehitysmaissa, joissa linja voi rahanpuutteen takia olla ”ruotsalainen”, ensin tapahtuu.

 

Kyllähän rajoitukset ehditään purkaa myöhemminkin kuin nyt, jos niikseen tulee. Suomi ei ole yhteiskunta, joka luhistuisi ensimmäisten joukossa, vaikka puhtaaseen Etelä-Korean malliin järjestelmämme ei vielä toistaiseksi taipuisikaan. Miksi pelaisimme kädestämme pois tässä tilanteessa mahdollisesti arvokkaimman kortin, jonka olemme kansakuntana ja julkiselta sektoriltaan verrattain vähän velkaantuneena yhteiskuntana vuosikymmenten saatossa käteemme saaneet hankittua ja joka on epidemian rajoittamistoimenpiteiden ja maamme sijainnin seurauksena yhä kädessämme? Meillä on yhä aikaa, vaikka Marinin hallitus sitä pitkin kevättä onkin väärissä luuloissaan hukannut.

 

Jos epidemiaa ei pyritä tukahduttamaan vaan päinvastoin päästetään tauti leviämään nopeasti, kiihtyvällä tahdilla, ja se osoittautuu katastrofiksi, meillä ei ole enää valttia käsissämme. Tilanne on silloin ns. ”game over”. Onko siis todellisuudessa olemassa muita kuin poliittisia syitä ja arvovaltasyitä lähteä purkamaan toimivia rajoituksia jo nyt toukokuussa ja valita ns. hybridistrategia, joka perustuu peiteltyyn laumasuoja-ajatteluun ja jota propagoidaan yhä voimakkaammin talousargumentein, vaikka täysin päinvastaistakin puoltavia talousargumentteja löytyy? Eikö nyt tulisi pitää rajoitustoimenpiteet voimassa, mahdollisesti hieman kiristää niitä, ottaa käyttöön maskipakko julkisilla paikoilla ja lähteä testaamaan väestöä niin laajasti kuin testauskapasiteetti antaa myöten.

 

Hallituksen kädettömyys maskiasiassa ei saa johtaa väärän jatkostrategian valintaan.

tp83

Yhteiskuntatieteiden kandidaatti (valtio-opin ja politiikan opintosuunta) ja puolueeton politiikan kokemusasiantuntija Etelä-Pohjanmaalta. Takana kaksi kautta eduskunnassa ja kolme kautta kaupunginvaltuustossa sekä 11 vuotta Puheenvuorossa. Syntymävuosi 1984. "Sky is the limit."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu