Näin Marinin hallitus saadaan pidettyä kasassa

Marinin hallituksen kehysriihineuvotteluissa on kaksi asiaa, joista on iso riita. Ensimmäinen on vuoden 2023 budjettikehys ja sen ylittäminen ja toinen on turvetuotannon tukeminen. Jos sopua halutaan, se löytyy poliittisella luovuudella seuraavan kaavan mukaan.

 

Jos keskusta on varma siitä, ettei Suomen kannata vuonna 2022 panostaa vuodelle 2023 niin paljon kuin muut hallituspuolueet haluavat, tämä asia voidaan jättää auki ja palata siihen keväällä 2022 tai viimeistään syksyllä 2022 budjettiriihessä. Miksi kaataa hallitus, jos kerran tulevan vuoden osalta ollaan samaa mieltä ja maakunta-sotekin on hollilla menossa pääpirteissään läpi? En näe asiassa järjen hiventäkään.

 

Kehyksiin tässä vaiheessa hirttäytyminen on täysin turhaa, koska eletään täydellisen epävarmassa taloustilanteessa eikä koronaepidemia maailmalla näytä laantumisen merkkejä. Virusmutaatiot lisääntyvät ja rokotteiden teho niiden osalta on epävarmalla pohjalla. On olemassa poikkeuksellisen painavat perusteet jättää kehys auki, etenkin kun Suomen velkataso ei eurooppalaisessa vertailussa ole huolestuttava ja samaan aikaan kaikki kynnelle kykenevät valtiot elvyttävät täysillä. Jos sitten maailmalla seuraa raju inflaatio, pienen Suomen toimesta sitä ei estetä yhtään, se on päivänselvää.

 

Turvetuotannon verokohtelu voidaan ratkaista lakialoitteella, jonka keskusta voi tehdä ja katsoa, löytyykö sille eduskunnasta enemmistön tuki. Todennäköisesti löytyy, koska perussuomalaiset varmasti tukisivat esitystä ja kokoomus pääosin. Näin vihreät ja vasemmisto voivat näyttäytyä äänestäjilleen uskollisina ja Sdp:n edustajat tekevät sitten, miten parhaaksi näkevät. Auki jätettävä kehys toimii tässä suhteessa hyvin, koska se samalla mahdollistaa turvetuotannon tukemisen ilman että jostakin muusta pitää vähentää rahaa.

 

Ei pitäisi olla mahdotonta, jos on aitoa halua pitää hallitus kasassa. Kaikissa muissa vaihtoehdoissa hallituspuolueet häviävät monella tapaa — ja paljon.

+7
tp83
Sitoutumaton Kurikka

Yhteiskuntatieteiden kandidaatti (valtio-opin ja politiikan opintosuunta) ja puolueeton politiikan kokemusasiantuntija Etelä-Pohjanmaalta. Takana kaksi kautta eduskunnassa ja kolme kautta kaupunginvaltuustossa sekä 12 vuotta Puheenvuorossa. Syntymävuosi 1984.
"Sky is the limit."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu