Nielaiseeko Sdp keskustan syötin ja viekö keskusta kehyspelin?

Tällä vaalikaudella valtion rahaa on löytynyt koronan takia toistaiseksi lähes kaikkeen, mihin sitä on kehdattu ehdottaa ja pyytää. Kunnatkin ovat takoneet pääsääntöisesti hyvää ”tulosta”, kun valtio avasi hanat varmuuden vuoksi. Ja menopaineita kunnissa onkin löytynyt yllättävän paljon. Hyviä ideoita tuntuu riittävän vanhan maailman pitämiseksi pystyssä.

 

Keskustalle tilanne on kaksijakoinen. Perusteltuja tarpeita on ollut ja on seuraavan parin vuodenkin aikana siellä sun täällä paljon, mutta jos kaikkiin pyyntöihin vastaa nyt myöntävästi, mitäs sitten sanotaan tarkan markan ihmisille? Yleisellä tasolla asiaa kysyttäessä enemmistö kansalaisistahan aina vastaa, että leikataan mieluummin kuin nostetaan mitään veroja tai otetaan lisää velkaa. Toisaalta, tarkempia leikkauslistoja ei kansa anna. Tai ainakaan kukaan ei yleensä halua leikata itseltään tai heikentää omaa asemaansa.

 

Niinpä keskustan kannalta poliittisesti optimaalista olisi se, ettei tehdä leikkauksia ja säästöjä nyt, vaan vastataan tarpeisiin tarvittaessa avokätisestikin, mutta päätettäisiin ikään kuin etukäteen, että aletaan tiukoiksi sitten seuraavan vaalikauden osalta jo vuonna 2023 (eikä vasta vuonna 2024, kuten aiemmin on sovittu), olivatpa tilanne ja tarpeet silloin 2023 sitten mitkä tahansa. Siten voisi syntyä lopulta tilanne, jossa olisi mahdollista sanoa, ettei tuhlailu kuulu tapoihin vaan kyse oli vain koronasta johtuvasta ylimenokaudesta. Saisi olla kansalaisten ristiriitaisten odotusten ja vaatimusten ristipaineessa yhtä aikaa hyväntekijä ja kirstunvartija, mikä sopii hyvin puolueelle, joka on vuoroin vieraissa porvarien kanssa ja vuoroin vasemmiston. Kun politiikan keskikentällä oli ennen vuotta 2015 aidosti toinenkin puolue perussuomalaiset, joka asemoitui ennen vuotta 2015 talouspolitiikassa keskustavasemmistoon, se piti saada pois kilpailemasta hinnalla millä hyvänsä. Ei ollut väliä, onko politiikan keskikentällä voimaa tulevaisuudessa, vaan väliä oli vain omalla puolueella ja luulona se, että lyömällä perussuomalaiset kanveesiin yhteistyössä kokoomuksen kanssa, jäisi itselle enemmän kannatusta. Nyt vääntövoima on sitten vähissä ja pitää yrittää pelata huonommilla korteilla yksin.

 

Saa nähdä nielaiseeko Sdp keskustan syötin. Sdp joutuisi silloin olemaan vaalikamppailussa 2023 kädet ennalta sidottuina kesken koronaepidemian päätettyihin tiukkoihin julkisiin menokehyksiin ja leikkauksia pitäisi melkoisella varmuudella suostua tekemään budjettiriihessä jo syksyllä 2022, mikä sopisi keskustalle. Se voisi esittää syksyllä 2022 sellaisen itselleen sopivaksi räätälöidyn ja kompromissittoman leikkauslistan, joka juuri silloin nauttisi sen kannattajien keskuudessa eniten kannatusta tai vähiten vastustusta – aivan riippumatta siitä, mitä mieltä Sdp olisi listasta. Sdp ei varmasti suostuisi leikkauslistaan vain siksi, että kehyksestä pidettäisiin kiinni, jos leikkaustarve olisi kehyksen perusteella mittava. Hallitus ajettaisiin siis kriisiin jo ennalta suunnitelulla liikulla. Tiukkoihin kehyksiin kun voisi silloin poliittisesti uskottavasti vedota, jos niistä olisi sovittu nyt keväällä 2021 — olipa kehyksessä pysymisessä realismia ja järkeä enää syksyllä 2022 tai ei. Lopputulema olisi Sdp:n joutuessa rikkomaan kehyssopimuksen ja hallituksen kaatuessa, ettei leikkauksia siis tehtäisi lainkaan, mutta keskusta saisi sanoa, että olisi vastuullisesti leikannut, vaikka olisi sitä ennen jakanut velkarahaa kymmeniä miljardeja ympäri Suomen. Voiko parempaa tilannetta potentiaalisia kannattajia ajatellen puolueelle pelata? Heikommassa asemassa ja hädässä olevat kannattajat sekä kunnat olisivat saaneet rahansa ja toisaalta puoluetta kannattava porvariväki hykertelisi tyytyväisenä, kun ”sossuille” lopulta näytettäisiin kaapin paikka.

 

Hallituksen hajoaminen syksyllä 2022 maistuisi aivan varmasti monelle keskustavaikuttajalle paremmalta kuin hallituksen hajoaminen nyt. Virkamieshallitus loppukaudeksi ei olisi puolueelle mikään ongelma tuossa vaiheessa ja tammivaalitkin 2023 sopisivat, kunhan askelmerkit olisivat oikeat. Sdp:lle jäisi luu käteen ja Marin vedettäisiin kölin alta viimeisen päälle.

 

Kaikki on kuitenkin nyt kiinni käytännössä Sdp:stä, koska keskusta ei hallituksesta ole tässä vaiheessa lähdössä. Siihen sillä ei ole kanttia eikä varaa, eikä se sen kannalta olisi muutenkaan poliittisesti järkevää.

+5
tp83
Sitoutumaton Kurikka

Yhteiskuntatieteiden kandidaatti (valtio-opin ja politiikan opintosuunta) ja puolueeton politiikan kokemusasiantuntija Etelä-Pohjanmaalta. Takana kaksi kautta eduskunnassa ja kolme kautta kaupunginvaltuustossa sekä 12 vuotta Puheenvuorossa. Syntymävuosi 1984.
"Sky is the limit."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu