Onko Elokapina liberalismia vastaan vai sen puolesta?

Elokapina asettui osoittamaan mieltään Mannerheimintielle estäen liikenteen kulkemisen Eduskuntatalon ohi. Kapinan tavoitteena ei ymmärtääkseni ole tavoitella valtaa kapinajoukolle itselleen, vaan saada aikaan muutosta politiikassa epäsuoraa reittiä — tarvittaessa kansalaistottelemattomuudella ikään kuin painostaen valittuja vallankäyttäjiä ja muita kansalaisia. Se onkin käytännössä asettunut rajoittamaan toisten mahdollisuuksia nauttia vapauksistaan ja rikkoo näin liberalismin kaavaa käytännössä. Toisten mahdollisuuksia rajoittaessaan se on tulkittava poliittiseksi liikkeeksi. Poliittinen taas on luonteeltaan epäliberaalia, koska poliittinen on olemista jonkin periaatteen puolesta ja samalla käytännössä jotakin muuta vastaan. Joskus tästä seuraa niin sanottua ulossulkevaa käytäntöä.

 

Toisaalta Elokapinalla on tavoitteena turvata elämä maapallolla. Se siis rikkoo liberalismin periaatteita vastaan, koska liberalismi on sen mielestä ymmärretty väärin: Jos ilmakehää saastutetaan ja ympäristöä tuhotaan nykytahdilla kauniista julistuksista ja juhlapuheista huolimatta, elämä maapallolla on uhattuna hyvin konkreettisesti. Samoin nykyinen elämäntapamme — todennäköisesti liberalismeineen. Myös poliittinen (toisintekemisen mahdollisuus) tuhoutuu silloin ihmisen mukana.

 

Kysymys kuuluukin: Voiko liberalismia periaatteena todellisuudessa vastustaa, jos ei itse tavoittele valtaa, mutta ei kannata toisaalta ”yhteiskuntajärjestykseksi” anarkismiakaan? Elokapinan filosofia on silloin seuraava: ”Älkää tehkö kuten me teemme, vaan tehkää, kuten me sanomme ja hoitakaa asiat kuntoon”. Poliittinen logiikka kapinalla on vallankumouksellinen: ”Olkaamme realisteja – vaatikaamme mahdottomia”.

 

Elokapina ei toisin sanoen halua valtaa, mutta ei se halua myöskään vastuuta kaikista niistä seurauksista, joita sen periaatteita ja vaatimuksia poliittisiksi päätöksiksi jalostettaessa aiheutuisi. Vastuu jää demokraattisesti valituille päättäjille, yrityksille ja yksilöille — ei kapinalle. Kapina vain kertoo, että yhteiskunta toimii väärin, mutta vastaukseksi vääryyksiin sillä on tarjota vain ”oikeita” periaatteita. Se asettuu näiden periaatteiden puolelle vääryyksiä vastaan. Se on vielä suht helppoa, koska siinä ei itse asetuta ja alistuta äänestäjien arvioitaviksi tai oteta vastuuta käytännön kokonaisuudesta. Onhan kyse vain kapinoinnista. Kapina ei vastusta päätöksentekojärjestelmää, vaan vain sen tuottamaa väärää politiikkaa.

 

Elokapina ei ole siis välttämättä demokratiaa vastaan, mutta liberaalia demokratiaa vastaan se selvästi on, vaikka se käyttää hyväkseen juuri liberaalin demokratian sille tässä tilanteessa suomia oikeuksia ja mahdollisuuksia. Jollakin lailla se muistuttaa siis populistisia ilmiöitä, jotka ovat milloin liberaalien ajatuskulkujen puolella ja milloin kuitenkin haluavat rajauksia liberalismin käytännön sovellutuksiin — vieläpä niin että ne pyrkivät painostamaan muita tekemään ratkaisevat päätökset ja kantamaan niistä poliittisen vastuun.

 

Toisaalta, Elokapina on kieltämättä hyvällä asialla. Pohjimmiltaan se ei ehkä haluakaan hylätä liberalismia periaatteena ollessaan elämän puolesta, vaikka se asettuukin käyttämään epäliberaaleja poliittisia keinoja. Mutta liberaalin demokratian se käytännössä hylkää, sillä Elokapinan vaatimuksiin suostuminen tarkoittaisi liberaalin demokratian loppua. Elokapina on siis liberalismin periaatteen puolesta, mutta haluaa liberalismille nykykäsityksen mukaan vallankumouksellisen sisällön. Näin ollen Elokapina on poliittinen paradoksi. On poliittinen kysymys, onko liberaali demokratia hyvä vai huono asia tässä kohtaa maailmanhistoriaa ja maapallon olemassaoloa.

 

Oli miten oli, minä lähden tästä nyt Ylistaroon tutustumaan eläinten vanhainkotiin.

+1
tp83
Sitoutumaton Kurikka

Yhteiskuntatieteiden kandidaatti (valtio-opin ja politiikan opintosuunta) ja puolueeton politiikan kokemusasiantuntija Etelä-Pohjanmaalta. Takana kaksi kautta eduskunnassa ja kolme kautta kaupunginvaltuustossa sekä 12 vuotta Puheenvuorossa. Syntymävuosi 1984.
"Sky is the limit."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu