Onko pääministeriys ylipalkattu työ?

Pääministeriksi henkilön Suomessa nimittää tasavallan presidentti eduskunnan pyynnöstä.

 

Pääministerille ei makseta palkkaa vaan palkkiota, mikä viittaa siihen, että hän voi toimia asemassaan, miten parhaaksi näkee, kunhan ei riko toiminnassaan lakeja. Tilanne on siis hyvin erilainen kuin työelämässä, jossa maksetaan palkkaa ja on yleensä selkeät vaatimukset ja työnkuvat. Pääministeri toimii täysin eduskunnan enemmistön poliittisen luottamuksen varassa.

 

Pääministerillä ei ole edes työaikaa toisin kuin pääosalla työntekijöistä, mutta hänen oletetaan ja varmasti myös toivotaan uhraavansa aikaa pääministeriydelle mahdollisimman paljon.

 

Tästä johtuen hänelle tarjotaan myös mahdollisuutta asua ilmaiseksi Helsingin Kesärannassa, jossa asuinneliöitä on sen verran, että perhekin mahtuu siellä asumaan. Muutenhan pääministerin, joka käytännössä aina on myös kansanedustaja, tulisi hypätä vaalipiirissään pelkästään sen takia, että näkisi perhettään. Tämä aika olisi pois hallitukselta.

 

Jos pääministeri on kansanedustaja ja asuu normaalisti muualla kuin Uudellamaalla, hänen olisi toki mahdollista hankkia tai vuokrata kansanedustajan ns. kakkosasunto pääkaupunkiseudulta, mutta siihen eduskunta myöntää verotonta kulukorvausta ministereille puolet siitä, mitä pelkkänä kansanedustajana toimivalle eli vain vajaat 250 euroa kuukaudessa. Kansanedustajille korvaus on tarkkaan ottaen 493,40 euroa/kk.

 

Vajaalla viidelläsadalla eurolla ei saa vuokrattua pääkaupunkiseudulta kovinkaan montaa neliötä. Uskoisin, että perhekäyttöön riittävää huoneistoa summalla ei saa. Niinpä on luonnollista, että pääministeri, jolla on esimerkiksi pieniä lapsia, päättää siirtyä asumaan perheineen Kesärantaan. Muuten hän joutuisi asumaan pääkaupunkiseudulla kansanedustajan kulukorvauksen perusteella yksin — tai ei välttämättä nyt ihan yksin ­— vajaat 250 euroa ei välttämättä riittäisi kuin soluasunnosta huoneen vuokraamiseen.

 

Jos kulukorvaus olisi esimerkiksi 1100 euroa, sillä voisi majoittaa ehkä kolmihenkisenkin perheen, mutta miksi maksaa kansanedustajille niin paljon, kun yksi henkilö pystyy varmasti asumaan pääkaupunkiseudulla edullisemmallakin, ei tosin kovin häävisti 493,40 eurolla, koska jotkut ovat päätyneet asumaan jopa saunatiloihin. Ehkä 700-800 euroa olisi siis realistisempi taso yhtä henkilöä ajatellen. Kulukorvausta ei liene korotettu ainakaan pariin kymmeneen vuoteen. Korvauksen tarkoitus kai on aikoinaan kuitenkin ollut taata ”ilmainen asuminen” kansanedustajalle.

 

Tosin, jos kansanedustajille maksettaisiin veroton 1100 euron kulukorvaus asumiseen pääkaupunkiseudulla, pääministerikin saisi verottomaan kulukorvaukseensa (se vajaat 250 euroa) noin 300 euron korotuksen, mikäli hankkisi tai vuokraisi itselleen kakkosasunnon, jossa perhe sitten voisi myös asua. Tuo noin 300 euroa on sen verran, mitä nyt on kulunut Kesärannassa aamupalatarvikkeisiin kuukaudessa.

 

Näin siis pääministerin perhe saisi käytännössä saman 300 euroa käyttöönsä aamupaloja varten, mutta joutuisi asumaan soluasunnossa kolmistaan. En tiedä löytyykö Helsingistä sellaiseen sopivaa ”kommuunia”, mutta epäilemättä pääkaupunkiseudun rikas kulttuuri voi tarjota sellaisenkin.

 

Lopputuloksena veronmaksajien kannalta olisi se, että rahaa kuluisi huimat määrät enemmän, kun kansanedustajat saisivat veronmaksajilta ehkä 300 euroa kuukaudessa (1100 – 800 = 300) turhaan ylimääräistä asumiseensa. Kun Marinin perheen aamupaloihin menee nyt noin 3600 euroa vuodessa, olisi menolisäys tällä uudistuksella pelkästään yhden kansanedustajan osalta noin 600 euroa yhdessä kuukaudessa. (493,40 + 600 = 1093,40)

 

Jos taas pääministerin veronalaista palkkiota haluttaisiin korottaa esimerkiksi 1000 eurolla kuukaudessa nykyisestä 13 390 eurosta 14 390 euroon, täytyy silloin korottaa myös eduskunnan puhemiehen samansuuruista palkkiota vastaavasti, koska pääministerin palkkio on lain mukaan sidottu siihen. Jälleen kerran, kallis aamupalaratkaisu veronmaksajien kannalta eikä eduskunta voi asiasta edes päättää, kun se kuuluu eduskunnan ulkopuoliselle palkkiotoimikunnalle. Ajatus, että pääministerille maksettaisiin enemmän kuin puhemiehelle, joka johtaa ylintä valtioelintä eli eduskuntaa, on kansanvallan näkökulmasta kestämätön.

 

Jos pääministeri Marinin perheen taloudellista asemaa halutaan käytännössä heikentää nykyisestä 300 euron edestä kuukaudessa sillä perusteella, että pääministeriys vertautuu työhön ja pääministerille maksetaan siitä työstä jo nyt liikaa, silloin ratkaisu on tietenkin helppo.

 

Presidentin ja kansanedustaja-pääministerin roolien periaatteellista eroista aiemmassa blogissani: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tp83/kansan-kompromissi-paaministeri-perheineen-asumaan-hotelliin/

+3
tp83
Sitoutumaton Kurikka

Yhteiskuntatieteiden kandidaatti (valtio-opin ja politiikan opintosuunta) ja puolueeton politiikan kokemusasiantuntija Etelä-Pohjanmaalta. Takana kaksi kautta eduskunnassa ja kolme kautta kaupunginvaltuustossa sekä 12 vuotta Puheenvuorossa. Syntymävuosi 1984.
"Sky is the limit."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu