Poliitikkojen hullunkurinen kilpajuoksu joulujuhliin

Viime aikoina on kuhistu apulaisoikeusasiamies Pasi Pölösen tekemästä ratkaisusta, jonka perusteella kouluja kielletään järjestämästä joulujuhliaan kirkoissa. Kaikki kynnelle kykenevät suomalaisen kulttuurin puolestapuhujat ovat purjehtineet paikalle ja ratsastaneet asialla suu vaahdossa kuin viimeistä päivää. On herännyt kysymys, miksi näin? Aivan kuin etenkin joidenkin poliitikkojen omatunto kolkuttaisi tavallista enemmän.

 

Tikulla silmään sitä, joka vanhoja muistelee, mutta on hyvä huomioida, miten asian laita koulujen joulujuhlien osalta Suomessa on ollut jo pitkään: Minkään koulun ei ole ollut pakko järjestää minkäänlaista joulujuhlaa, jos se on niin itse päättänyt. Ei edes koulun tiloissa. Montaako perinteisen puolueen poliitikkoa asia on huolestuttanut? Itse en muista koko sen kahdeksan vuoden ajalta, jonka kansanedustajana toimin, ainuttakaan. Toki joku on voinut ajatella asiaa, mutta se ei kai vielä ole poliittinen teko edes valtakunnansyyttäjän mielestä. On oltu vain tyytyväisiä niihin laillisuusvalvojien, perustuslakivaliokunnan ja opetushallituksen linjauksiin, että perinteisiä joulujuhlia on mahdollisuus paikallisella päätöksellä tiettyjen reunaehtojen täyttyessä järjestää.

 

Etelä-Suomessa on ihan yleistä, ettei kouluissa monikulttuurisuuteen vedoten pidetä perinteisiä joulujuhlia lainkaan, koska kouluissa on uskonnollisia tai uskonnottomia vähemmistöjä. Tilalla voi olla esimerkiksi keijutanssia. Juhlitaan ikään kuin muuten vain. Samaan ilmiöön törmäsin joitakin vuosia sitten myös täällä Etelä-Pohjanmaalla, kun vierailin muutamien muiden silloisten kansanedustajien kanssa eräässä tavallisessa päiväkodissa. Joulujuhlaa ei järjestetty. Kiinnostiko asia paikallisia poliitikkoja, jotka nyt lyövät ylväästi rintaansa suomalaisten kulttuuriperinteiden puolesta. Ei todellakaan kiinnostanut. Se oli heille ihan yksi lysti. Samoin tietenkin kansanedustajista lähes kaikille. He olivat ulkoistaneet joulujuhlaperinteet toisaalta ”ylhäällä oleville” laillisuusvalvojille ja toisaalta ”alas” koulunjohtajille sekä ”piilossa oleville” opetushallituksen byrokraateille.

 

Kun nyt sitten laillisuusvalvojista apulaisoikeusasiamies kielsi juuri sen tavan järjestää koulujen joulujuhlia, jolle kiellolle on selkeästi jonkinlaisia järkeenkäypiä perusteita, mitä tekevät nämä asian suhteen ennen niin passiiviset poliitikot?  Lähtevät arvostelemaan Pölöstä ja jopa tahallaan väärinymmärtämään ratkaisua. Annan ilmaisen vinkin. Jos haluatte nyt kaikesta poliittisesta panikoinnista riippumatta oikeasti turvata koulujen joulujuhlat, tehkää asiasta laki, niin että muutatte esimerkiksi perusopetuslain kolmatta pykälää tavalla, jolla sitä itse esitin tehtäväksi 3.4.2014.

 

Jos lakialoitteeni olisi hyväksytty, se olisi ollut voimassa jo vuosia ja olisimme välttyneet tältäkin poliittiselta performanssilta ja voineet keskittyä rauhassa viettämään niitä joulujuhlia. Kunnissa on tiloja juhlille yllin kyllin, ja tärkeämpää kuin se, järjestetäänkö perinteiset joulujuhlat juuri kirkossa vai jossain muualla, lienee se, että ne järjestetään. Jätin asiasta aikoinaan myös pari kirjallista kysymystä, joissa toin huoleni esille. Eivät ne juuri ketään kiinnostaneet. Kuin tuuleen olisi huutanut.

 

https://www.eduskunta.fi/FI/Vaski/sivut/trip.aspx?triptype=ValtiopaivaAsiakirjat&docid=la+16/2014

tp83

Yhteiskuntatieteiden kandidaatti (valtio-opin ja politiikan opintosuunta) ja puolueeton politiikan kokemusasiantuntija Etelä-Pohjanmaalta. Takana kaksi kautta eduskunnassa ja kolme kautta kaupunginvaltuustossa sekä 11 vuotta Puheenvuorossa. Syntymävuosi 1984. "Sky is the limit."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu