Populismin huippu: Kansanedustajalle 1315 e/kk mihin tahansa, mutta pääministerille ei aamupaloihin 300 e/kk

Suurin osa kansanedustajista on oikeutettu joka kuukausi saamaan kiinteän 1315,75 euron suuruisen verottoman kulukorvauksen tehtäviensä hoitamisesta aiheutuvien kustannuksen maksamiseen ilman, että verottaja voi edes vaatia kuitteja esitettäväksi siitä, millaisia menoja kansanedustajalle on kansanedustajan itsensä mukaan tehtäviensä hoitamisesta aiheutunut. Todennäköisesti yksikään korvaukseen oikeutettu kansanedustaja ei jätä tuota korvausta hakematta ja ottamatta vastaan.

 

Oletuksena siis on, että Uudenmaan ulkopuolella vakituisesti asuvalle kansanedustajalle menoja tehtäviensä hoitamisesta aiheutuu vähintään 1315,75 euron edestä joka kuukausi, vaikka 1315,75 euron verottoman kulukorvauksen lisäksi kansanedustajalle myönnetään 493,40 euron veroton kulukorvaus asumiseen, mikäli hän ostaa tai vuokraa kakkosasunnon pääkaupunkiseudulta. Matkustaminen työtehtävien takia on myös kansanedustajalle itselleen ilmaista eli siihen kansanedustajalta ei omia varoja käytännössä kulu. Kilometrikorvauskin on käytössä. Työhuone ja modernit työvälineet nettiyhteyksineen ja puhelinliittymineen sekä sanomalehdet tarjotaan talon puolesta. Samoin avustaja ja eduskunnan tietopalvelu, tekninen tuki, työterveyshuolto sekä jopa liikuntatilat ovat ilmaiseksi käytössä. Tapaamisilmoituksiin lehdissä ”ilmaista rahaa” on tarjolla eduskuntaryhmien kautta ilmoituslaskua vastaan ryhmän määrärahojen puitteissa.

 

Toisin sanoen, vain kansanedustajan oma mielikuvitus on rajana sille, mitä kaikkea nuo tehtäviensä hoitamisesta aiheutuvat menot hänen mielestään ovat. Ostat sitten vaikka vessapaperia tai makeisia koko rahalla, se on ok. Samoin se, jos säästät kyseisen korvausrahan, sillä voihan sekin alkaa käydä työstä. (Onhan kansanedustajia punkannut Helsingissä pitkiä aikoja jopa saunatiloissa.) Juuri tämän persoonariippuvaisen rajattoman luovuuden takia verottaja ei koe varmaankaan mielekkääksi edes kysyä, mitä kaikkea kunkin edustajan kohdalla ”kansanedustajan tehtävien hoitamisesta aiheutuneet kustannukset” mahtavat sisällään pitää.

 

Kriittisen suuren yleisön silmissä pääministeri Sanna Marinin perheen aamupala Kesärannassa saattaakin asettua edellä kerrotun perusteella ainakin moraalisesti tarkasteltuna uuteen valoon. Ainakin, jos suuri yleisö on johdonmukaista ja valmis sallimaan kansanedustajille nykyisen kulukorvauksen säilymisen jatkossakin. Jos nimittäin valtioneuvoston kanslian virkamiehet ovat sitä mieltä, että pääministeri ja hänen luonaan virka-asunnolla pääministerin tehtävien luonteen takia asuvat perheenjäsenet, jotka normaalisti asuisivat kaukana vaalipiirissä, tarvitsevat aamupalatarvikkeet joka aamu pääministerin tehtävien hoitamisesta johtuen, sen pitäisi riittää verottajalle, jos verottaja ei kysy kansanedustajienkaan menojen perään. Pääministerihän voisi kulkea toki tapaamaan perhettään vaikka joka päivä vaalipiiriin autonkuljettajineen, jos verottaja ei katso Helsingissä perheen kesken tapahtuvaa yhdessäoloa johtuvaksi pääministerin tehtävien hoitamisesta. (vrt. kansanedustajan tehtävien hoitaminen ja sen tulkitseminen)

 

Pääministeri saa lain mukaan vain puolet kulukorvauksesta, jonka pelkkänä kansanedustajana toimiva saa. Tämä koskee myös kakkosasuntoa, johon pääministeri saisi siis vajaat 250 euroa kulukorvausta, jos ei asuisi Kesärannassa vaan punkkaisi pääkaupunkiseudulla muualla.

 

Monikaan kansanedustaja ei taida isoon ääneen kritisoida pääministeri Marinin aamupalaa, ja tämän blogin luettuasi varmisti aukeaa, miksi.

 

”Blogisarjani” aiemmat osat aamupala-aiheesta:

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tp83/kansan-kompromissi-paaministeri-perheineen-asumaan-hotelliin/

 

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tp83/onko-paaministeriys-ylipalkattu-tyo/

+13
tp83
Sitoutumaton Kurikka

Yhteiskuntatieteiden kandidaatti (valtio-opin ja politiikan opintosuunta) ja puolueeton politiikan kokemusasiantuntija Etelä-Pohjanmaalta. Takana kaksi kautta eduskunnassa ja kolme kautta kaupunginvaltuustossa sekä 12 vuotta Puheenvuorossa. Syntymävuosi 1984.
"Sky is the limit."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu