Suomalaiset ja Suuri ja Mahtava Venäjä

Venäjä on suuri ja mahtava suurvalta, jonka kansalaiset ovat ylpeitä omasta maastaan, mikä on täysin sallittua, ymmärrettävää ja tosiasia. Venäjä ja venäläisten kulttuuri ovat hyvin erilaisia kuin Suomi ja suomalaisten kulttuuri. Ensinnäkin Venäjällä ihaillaan vahvuutta ja halveksitaan heikkoutta. Nöyryys ja rehellisyys eivät ole Venäjällä varsinaisia hyveitä, ellei niistä saa jotakin hyötyä itselle. Venäjällä vastikkeeton nöyryys ja rehellisyys tulkitaan tyhmyydeksi ja hölmöydeksi, jolle löytyy erittäin vähän ymmärrystä, kannatuksesta puhumattakaan. Kulttuurinen pohja Venäjällä ei siis ole otollinen demokratian synnyttämiseen. Solidaarisuus on toiminut Venäjällä vain pakotettuna kommunismin aikaan. Toisaalta Venäjä ja venäläinen ei myöskään väistä ensimmäisenä, jos ollaan törmäyskurssilla jonkun toisen kanssa, oli kyse sitten valtiosta tai kansalaisesta. Venäjä ja venäläiset toisin sanoen ovat vahvasti olemassa ja tulevat olemaan olemassa vahvasti jatkossakin — sellaisia kuin ovat.

 

Kulttuuristaan johtuen on epätodennäköistä, että Venäjä kehittyisi demokratiaksi, etenkin kun maa on niin laaja, että sen hallitseminen demokraattisesti tuossa laajuudessaan ei olisi kovinkaan helppoa. Kukaan vallanpitäjä tai uskottava poliitikko Venäjällä ei valtaan kiinni päästyään halua ottaa riskiä Venäjän hajoamisesta. Venäjä valtiona — ja ehkä jopa venäläisyys kulttuurina — elää juuri geopolitiikasta. Venäjällä on hallussaan eniten maata maailmassa ja paljon luonnonvaroja. Kun siihen päälle laitetaan ydinaseet, niin ei tarvitse luulla, että Venäjän valta katoaisi mihinkään ulkoisen painostuksen seurauksena, kunhan maan johto vain pitää kiinni itsevaltaisista otteistaan omia kansalaisiaan kohtaan. Ja se onnistuu, koska venäläisessä kulttuurissa ja sen päälle rakentuvassa yhteiskunnassa arvostetaan voimaa ja valtaa, jota vallan ja voiman kulttuuria maan suuruus vastavuoroisesti auttaa pitämään yllä. Venäjä on kansansa ja kulttuurinsa näköinen maa hajanaisesta oppositioliikehdinnästä huolimatta. Kaalikeittoakin ollaan valmiita jatkamaan, jos tarve vaatii. Talouspakotteet eivät Venäjään pure niin, että niillä mitään ratkaisevaa merkitystä olisi, mutta jos Euroopassa niitä halutaan, Suomen on valittava puolensa ja oltava mukana.

 

Koronapandemia saattaa aiheuttaa merkittäviä mullistuksia maailmanpolitiikassa. Jopa puhtaan kapitalistinen talousjärjestelmä saattaa romahtaa sellaisena kuin se tällä hetkellä vallitsee. Eurooppa kaikista kapitalismin vaatimista nykyisistä byrokraattisista piirteistään huolimatta on pohjimmiltaan demokratian kehto. Jos demokratia jossakin elää tulevaisuudessa, se paikka on Eurooppa. Toisin kuin Venäjällä, Euroopassa on sijaa suomalaisellekin mentaliteetille, meidän pohjimmiltaan solidaariselle kulttuurillemme. Se, että joudumme maksamaan tulevaisuuden turvallisuudestamme ja kollektiivisesta olemassaolostamme nyt keskuspankkien luomaa riskialtista virtuaalirahaa, voi tuntua nöyryyttävältä ja hölmöltäkin, mutta sitä se ei ole. Se on viisas ratkaisu, kun katsoo mielivaltaiseen itään tai toisaalta amerikkalaiseen itsekkyyden yhteiskuntaan.

 

Kun maailmanpolitiikassa tapahtuu mullistuksia, ne tuppaavat liittymään talouteen. Talouden näkymät ovat nyt ehkä synkemmät kuin koskaan 1980-luvulla tapahtuneen kapitalismin vapauttamisen jälkeen, jos ajatellaan reaalitaloutta. Pörssien pintaliito voi katketa koska tahansa ja koko järjestelmä romahtaa — viimeistään silloin, jos tavallisia kansalaisia aiotaan laittaa Euroopassa maksumiehiksi koronan synnyttämän ”loputtoman kestävyysvajeen” paikkaamisessa samaan aikaan kun rikkaimmat rikastuvat entisestään. Euroopassa kansalaiset eivät siirry kiltisti asumaan autoihinsa tai muuta roskalaatikkoihin, kuten sosialismikammoisessa USA:ssa, jos ja kun jotkut sellaista vaativat. Eikä Euroopassa kyetä pakottamaan kansalaisia sellaiseen toisin kuin Venäjällä. Euroopassa noustaan vastaan, jos yhtenäisyyttä on riittävästi eivätkä kansat keskity tappelemaan toisiaan vastaan.

 

EU ei ehkä ole demokratia, mutta jos katsotaan rehellisesti ympärillemme huomioiden mahdolliset kehityskulut maailmassa, EU:sta voi vielä tulla toimija, joka mahdollistaa demokraattisen päätöksenteon yli rahavallan ja toisaalta yli mielivaltaisen autoritaarisen pakkovallan. Suomi ja suomalaiset yksin eivät demokratiaa edes itselleen pysty pelastamaan, vaikka olisi miten kova tahto, sillä globaalissa maailmassa rahavallalle ja pakkovallalle tarvitaan isompia vastavoimia kuin pelkästään viiden ja puolen miljoonan asukkaan valtio itäisen suurvallan kainalossa tai yksityisten pääomapiirien polvella.

 

Nämä asiat kannattaa pitää mielessä tässä ja nyt, kun pohditaan, mitä mistäkin pitäisi olla mieltä. Ilman EU:ta Suomi maantieteestään ja kansan pienestä väkimäärästä johtuen olisi suoraan geopoliittisesti Venäjän etupiiriä, ja siten vähintäänkin Venäjän määräysvallassa, jos edes valtioraja pysyisi pitkään nykyisellä paikallaan. Viime vuosisadan kylmän sodan aikainen kauhun tasapaino, joka takasi Suomelle suomettuneen ja näennäisen itsenäisen erityisaseman, ei palaa, koska elämme erilaisessa maailmassa nyt ja tulevaisuudessa. Suomalaiset pääsivät aikoinaan irti Venäjästä sen heikolla hetkellä ja pystyivät pitäytymään siitä irti, koska suomalaiset olivat valmiita uhraamaan vaikka henkensä ennemmin kuin alistumaan Venäjän valtaan. Pidetään kiinni taitavasti ja raskaasti saavutetuista eduistamme eikä vaaranneta niitä lyhytnäköisellä politikoinnilla, vaikka välillä harmittaisikin.

 

Voimme kunnioittaa ja tarvittaessa ihaillakin Venäjää ja venäläisyyttä monilta osin, mutta me itse emme vain venäläisiä ole eikä meistä venäläisiä koskaan tule. Kun tosiasiat ovat näin, tunnustetaan ne ja pidetään ne niin eikä elätellä haavekuvia jostakin venäläisen kulttuurin ja suomalaisen kulttuurin yhteensopivuudesta poliittisesti.

tp83
Sitoutumaton Kurikka

Yhteiskuntatieteiden kandidaatti (valtio-opin ja politiikan opintosuunta) ja puolueeton politiikan kokemusasiantuntija Etelä-Pohjanmaalta. Takana kaksi kautta eduskunnassa ja kolme kautta kaupunginvaltuustossa sekä 12 vuotta Puheenvuorossa. Syntymävuosi 1984. "Sky is the limit."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu