Vasemmistoliiton lähtölaskenta hallituksesta alkamassa

Paljon on pian taas pelissä Suomen politiikassa, kun hallituksen esityslistalle ovat palaamassa jo viime vaalikaudelta tutut pahat unet: aktiivimalli ja sote. Nyt puhutaan ja veivataan ehkä maakuntien määrästä, työllisten määrästä ja niin edelleen. Katse kannattaa kääntää kuitenkin samassa yhteydessä myös kansanvallan edustajien määrään korkea-arvoisessa parlamentissamme. Sdp 40, keskusta 31, vihreät 20, vasemmistoliitto 16, Rkp 9. Yhteensä hallituksella on 15 edustajan enemmistö, kun puhemies Matti Vanhanen ei saa äänestää. Sattumalta vasemmistoliitolla on 16 edustajaa. Tämä tahtoo sanoa, että ilman vasemmistoliittoa hallitus ei pysty saamaan mitään aikaan, ei etenkään sotea. Apuja perussuomalaisilta ja kokoomukselta ei ole tulossa, jos vaihtoehtona on mahdollisuus kaataa hallitus ja pääsy hajotusvaaleihin.

 

Toisaalta tiedetään, etteivät Sdp:n ja keskustan näkemyksetkään ole kovin lähellä toisiaan oikein missään. Kyse on eräänalaisesta järkiavioliitosta, jonka liimana on ollut populisminvastaisuus ja sote. Järkiavioliitot eivät yleensä pitemmän päälle taida toimia, vaikka liberalismissa järki olisikin ideologisella tasolla se lopullisen totuuden lähde ja sopiminen hieno hyve. Riitelijöistä ja haastajista ei lähtökohtaisesti tykätä, ja sopimisen nimeen on nytkin vannottu, joten jos järkiavioliitto pitää kaiken kansan edessä purkaa, täytyy siihen olla erittäin hyvä ja uskottava syy. Pitää löytyä kolmas osapuoli, jota syyttää. Voisiko vasemmistoliitto ottaa tämän liiton rikkojan roolin, ja mikä taas olisi sille se riittävän hyvä syy siihen? Siis muu syy kuin hallitusvastuussa alaspäin tuleva gallup-kannatus ja sädekehien himmeneminen puhuvien päiden yläpuolelta?

 

Kuulemma hallitus on suunnittelemassa aktiivimalli kakkosta lakkautetun aktiivimalli ykkösen tilalle. Ei kuulosta kovin vasemmistolaiselta. Ei taida olla mieluisaa kuultavaa monelle vasemmistoliiton äänestäjällekään. Asekauppoja Israelin kanssa jatketaan kuten edellisen ”patrioottisen militaristihallituksen” aikana. Se ei ehkä korpikommunisteja hetkauta, mutta voi näyttää pahalta kulttuurivasemmistolaisten samppanjasosialistien silmissä. Palestiinalaishuivit lämmittäisivät opiskelijakannattajienkin kauloissa enemmän ja rauhamerkit rintapielissä kiiltäisivät kirkkaammin, jos edes oma puolue saisi jotakin muutosta aikaan. Ainakin Anna Kontula on jo ”sotajalalla”.

 

Riittääkö uskottavaan muutokseen loppuvaalikauden osalta uskontotuntien kanssa näpertely? Aika heikko se olisi ainakin poliittiseksi henkivakuutukseksi. Eikä sovi oikein yhteen keskustalaisten heräämiseen koulujen joulujuhliin, joita siis ei ole monin paikoin Suomea enää vuosikausiin läheskään kaikissa kouluissa ja päiväkodeissa järjestetty. Silloin se ei valtapuolueita kiinnostanut, koska gallupit olivat vielä turvallisella tasolla. Vasta asiakokonaisuuteen ja vuosikausia vallinneeseen todellisuuteen verrattuna sinänsä aika pieni kirkkokysymys joulujuhlien yhteydessä nousi isoksi. Päästiin edes haaskalle, kun maakunnista ja kylistäkin jo älähdettiin. Ei se silti auta, jos kuntaverot räjähtävät taivaisiin ensi vuonna.

 

Mutta päätyykö Sdp:n ja keskustan ympärille muodostettu uuden sukupolven punamultaliitto siis vasemmistoliiton panttivangiksi koko loppukaudeksi vai heitetäänkö sormukset kaivoon ja lusikat jakoon jo viimeistään ensi syksynä? Jos vasemmistoliiton kannatus alkaa vajota, kuten on alkanut, tulee kipukynnys jossakin kohtaa vastaan. Vasemmistoliitolla on kokemusta hallitusvastuusta lähtemisestä aiemminkin, ja gallup reagoi siihen ainakin viimeksi positiivisesti 2014. Puolue on perustaltaan täysin erilainen kuin valtionhoitajapuolueet Sdp ja keskusta. Lähikuukausina voi syntyä sellaisia poliittisia turbulensseja ja toisaalta win-win –tilanteita, että jonkun on pakko vetää johtopäätökset. Viime vaalikausi näytti, että jos tilaisuus kaataa hallitus tulee, saattaa olla poliittisesti järkevää tehdä se enemmin kuin myöhemmin. Kysykää vaikka Juha Sipilältä. Ja esimakuahan me saimme jo viime vuoden puolella siitä, että tilaisuuksia ei enää tällä vaalikaudella ja tässä hallituksessa jätetä käyttämättä hyväksi, vaan tikarit ovat koko ajan terävinä ja ne kaivetaan povarista esiin bolsevistisella rauhallisuudella ilmeenkään värähtämättä.

 

Ja nyt taas valtio-opin opintojen teoreettisten tulokulmien pariin!

tp83

Yhteiskuntatieteiden kandidaatti ja puolueeton politiikan kokemusasiantuntija Etelä-Pohjanmaalta. "Sky is the limit."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu