Vastaus kysymyksiin: Mistä ja miksi kansanedustajalle maksetaan ja mitä kansanedustaja tekee ja on?

Kansanedustajan verollinen kuukausipalkkio on tällä hetkellä vähintään 6614 euroa. Jonkun mielestä se on liikaa ja toisen mielestä taas liian vähän, kolmannen mielestä sopivasti. Kovin harvinainen ei ole kuitenkaan kysymys, mistä kansanedustajille oikein maksetaan? Kansanedustajuus kun ei ole työ. Kansanedustaja saa toimia kansanedustajana, miten itse parhaaksi näkee, kunhan ei riko lakia. Edes äänestäjiltään kansanedustaja ei pysty ottamaan vastaan ohjeita, koska hän ei vaalisalaisuuden takia voi tuntea äänestäjiään. Syitä poissaoloihin täysistunnoista tai valiokuntakokouksista ei tarvitse ilmoittaa, jos ei halua. Kansalaiset kyllä seuraavat. Kansanedustajan ollessa vanhempainvapaalla, hänelle maksetaan täysi palkkio eikä edes työkyvyttömyyseläke vaikuta palkkioon.

 

Kansanedustaja saa myös verottoman kulukorvauksen, joka on kansanedustajan kotipaikasta riippuen useimmilla kansanedustajilla 1315,75 euroa kuukaudessa. Tämä summa kansanedustajalle annetaan kansanedustajan tehtävistä aiheutuvien kustannusten maksamiseen. Kansanedustaja voi käyttää summan mihin tahansa itse haluaa, koska on monta tapaa toimia kansanedustajana. Verottaja ei kysy edes sitä, onko korvaussumma ylipäätään kulutettu kuukauden aikana mihinkään eikä asiasta tarvitse tehdä selvitystä verottajalle edes koko vuoden osalta — ellei sitten halua verovähennystä kansanedustajan palkkioista joissakin eduskuntaryhmissä perittävistä niin sanotuista ryhmämaksuista, joilla kansanedustajat voivat tukea eduskuntaryhmänsä taloutta.

 

Myös kansanedustajan kansanedustajuudesta johtuva asuminen pääkaupunkiseudulla korvataan. Tosin korvausta — kuten kulukorvaustakaan — ei ole tarkistettu ainakaan pariin kymmeneen vuoteen, eli tosiasiassa korvaus ei nykyään kata asumiskustannuksia.

 

Kansanedustajalle järjestyy eduskunnan varoilla ilmaiseksi työhuone, älypuhelin, kannettava tietokone sekä tabletti käyttökuluineen, tulostin ja tulostuspaperit, tekninen tuki, tietopalvelu, työterveyshuolto ja avustaja. Myös monenlaiset sisäliikuntatilat ovat ilmaiseksi käytössä sekä luonnollisesti sauna. Toisin kuin vaikkapa uimahalleissa, peseytymistiloissa on saippuan ja shampoon lisäksi tarjolla hoitoainetta ja pukeutumistiloissa geeliä, muotovaahtoa, deodoranttia, kosteusvoidetta jne. Matkustaminen työtehtävien takia on kansanedustajalle aina ilmaista, käytti hän sitten käytännössä mitä matkustustapaa tahansa. Oman auton käytöstä samaan tarkoitukseen saa kilometrikorvauksen. Tapaamisilmoituksiin lehdissä on tarjolla rahaa eduskuntaryhmiltä laskua vastaan. Jos osallistuu valiokunnan tekemälle ja eduskunnan maksamalle ulkomaanmatkalle hotelliyöpymisineen, saa siltä ajalta erillisen päivärahan. Aterioita ja välipaloja on tarjolla käytännössä ilmaiseksi koko matkan ajan ja palan painikkeeksi tietysti erilaisia juomia.

 

Kansanedustajalle ilmaisista asioista ja kulukorvauksen tasosta ja luonteesta sekä sen alkuperäisestä ostovoimasta voi tulla vain yhteen johtopäätökseen: Kansanedustajana voi — tai ainakin on voinut — toimia täysipainoisesti vaikka vain pelkän kulukorvauksen turvin. Tästä taas voi päätellä sen, että tämä on käytännössä myös kulukorvauksen perimmäinen tarkoitus, vaikka sitä ei kukaan kehtaisi myöntääkään. Siitä taas tullaan selkeään epäkohtaan: Pääkaupunkiseudun asumiskustannustason noustua parissa kymmenessä vuodessa huimasti, kansanedustajalle asumiseen myönnettävä 493,40 euron kuukausittainen kulukorvaus on alimitoitettu. Todennäköisesti myös 1315,75 euron muu kulukorvaus, koska inflaatio on syönyt sen arvoa paljon.

 

”Hävytön väite!”, sanoo ehkä moni kansalainen. ”Kansanedustajallehan maksetaan istutuista kausista riippuen tuon lisäksi vähintään 6614 euroa kuukaudessa. Kyllä sillä toimeen tulee!”, muistuttaa moni.

 

Kyllä sillä toimeen tulee, mutta kun kansanedustajan palkkion tarkoitus ei ole se, että sillä tulisi toimeen, vaan se on palkkio siitä, että kansanedustaja kansan puolesta kantaa poliittista vastuuta osallistuessaan päätöksentekoon. Meillä valitaan eduskuntaan määräajaksi ”200 diktaattoria” hoitamaan tuota tehtävää. Perimmäinen valta pysyy kansalla vaalien kautta. Kansalaisella ei ole kuitenkaan poliittista vastuuta, koska vaalien myötä se on vain ja ainoastaan valituksi tulleilla kansanedustajilla. On poliittinen kysymys, mikä on kansan kannalta optimaalinen kansalle aiheutuva kokonaiskustannus tästä järjestelystä, jossa kansanedustajille maksetaan kuukausipalkkio. Aivan varmasti eduskuntaan on mahdollista saada 200 tyyppiä vaikka ilmaiseksi hoitamaan homman kansan puolesta.

 

Sen sijaan demokratiaa ymmärtävälle ja kannattavalle ei pitäisi olla mikään poliittinen kysymys, jos kansanedustajalle maksettaisiin verotonta kulukorvausta nykyisen 1315,75 euron sijaan vaikkapa 1700 euroa kuukaudessa ja sen päälle korvausta asumiseen 800 euroa kuukaudessa nykyisen 493,40 euron sijaan. Ainakaan, mikäli ymmärtää kansanedustajan kulukorvauksen perimmäisen tarkoituksen samalla tavalla kuin allekirjoittanut ja myöntää elinkustannusten nousseen viimeisen parin kymmenen vuoden aikana selvästi.

 

Kansanedustaja on kansanedustaja 24/7, vaikka hänen tehtävänsä onkin vain osallistua yhtenä henkilönä kansan sijaan päätösten tekemiseen eduskunnassa, ei esimerkiksi edustaa kansaa. Jos se tuntuu liian raskaalta vastuulta kantaa, kansanedustaja voi toki väittää itselleen ja muille edustavansa toiminnallaan äänestäjiään tai vaikka kansaa. Totta se ei kuitenkaan ole, koska kansaa voi edustaa vain valtiopäiville kokoontunut eduskunta (kokonaisuutena ja päätöksiä tehdessään) ja vaalisalaisuus tekee kansanedustajalle mahdottomaksi edustaa äänestäjiään.

 

Näin yksinkertaisia vastaukset otsikon kysymyksiin siis voivat olla, ja jos jollakulla on jotkut toiset vastaukset, esittäköön hän ne. Pelkkä populistinen ”ei se noin voi mennä” ei riitä.

+1
tp83
Sitoutumaton Kurikka

Yhteiskuntatieteiden kandidaatti (valtio-opin ja politiikan opintosuunta) ja puolueeton politiikan kokemusasiantuntija Etelä-Pohjanmaalta. Takana kaksi kautta eduskunnassa ja kolme kautta kaupunginvaltuustossa sekä 12 vuotta Puheenvuorossa. Syntymävuosi 1984.
"Sky is the limit."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu