Yhteiskunnallinen selitys ikävälle somekäytökselle
Moni ihmettelee nykyään, miksi tämän päivän anonyymi ja muunkinlainen verkkoviestintä on luonteeltaan niin vihamielistä tai jyrkkää. Erityisesti monet menestyvät julkisuuden henkilöt avautuvat viikoittain siitä, millaista törkypalautetta ovat saaneet milloin mistäkin. Poliitikot valittavat kovaa kohtaloaan saman teeman ympärillä myös.
Uhkaukset ja väkivalta ovat täysin tuomittavia, eikä huono käytös ole toivottavaa, mutta anonyymi kuranheitto tai karkea palaute kertoo pohjimmiltaan enemmän yhteiskunnasta kuin varsinaisesti esittäjistään, vaikka monet hyvin menestyvät ihmiset eivät tätä useinkaan ymmärrä tai halua ymmärtää. On helpompaa tuomita kaikki huonosti käyttäytyvät yksilöt yksittäistapauksina kuin koko yhteiskunta, koska yksilön tuomitsemiseen ei sisälly tarvetta aktiiviseen yhteiskunnalliseen toimintaan ja siten poliittista riskiä.
Kun tuomitsee julkisesti huonokäytöksisen yksilön/viestin, saa varmasti paljon tukijoita ja tulee ulos tilanteesta ”hetken voittajana” ilman tarvetta tehdä oikeastaan mitään merkittävää. Periaatteena kun jo lähtökohtaisesti on halu ”vain” olla riippumaton muista ja halu ”vain” tehdä kaikessa rauhassa sitä ”omaa juttuaan”. Kun tekee helpon tuomion, ei tarvitse olla minkään puolesta, kertoa miten yhteiskunta tulisi tarkkaan ottaen järjestää lainsäädännöllisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti tai edes periaatteellisesti jne. Voi vain olla kaiken epämääräisen hyvän puolesta ja saada siitä samalla itselleen sympatiaa ja tukea eli puhua korrektisti oman itsensäkin puolesta. Fanitushan aina kelpaa. Harva kieltäytyy faneista, koska fanit tuovat manit.
Niin ikäviä kuin monet törkyviestit tai ajattelemattomat palautteet ovatkin, itse en suostu uskomaan, että pääosa viestinnässään huonosti käyttäytyvistä ihmisistä käyttäytyisi epäkorrektisti yhteiskunnassa jotenkin luonnostaan, vaan syyt johtavat vallitsevaan yhteiskunnalliseen järjestykseen.
Kilpailuyhteiskunnassa, jossa — uskokaa tai älkää — elämme poliittisten päätösten myötä, yksilö on toiselle yksilölle pohjimmiltaan joko hyödyllinen liittolainen tai haitallinen kilpailija. Vertailukohdaksi voi hakea luonnossa elävän susilauman: Jos susi ei kuulu laumaan, vaan on niin sanotusti yksinäinen susi, laumasudet eivät halua antaa sille mitään omasta saalistaan, vaikka se on samaa lajia niiden kanssa. Jos yksinäinen susi pyrkii lauman saaliin haaskalle, se voidaan jopa tappaa, koska yksinäisen suden katsotaan lauman toimesta supistavan ravinnonsaantimahdollisuuksia samoilla reviireillä tulevaisuudessa. Näin siis siinäkin tilanteessa, jossa lauma olisi jo ruokaillut ja poistunut kauemmaksi lähes loppuun kalutusta raadosta. Jos taas samainen yksinäinen susi hyväksytään laumaan, se tehdään siksi, että petolauma tulkitsee yksilöstä olevan laumalle enemmän hyötyä saalistamisessa kuin mitä se verottaa yhteisen lihan määrää sitä syödessään. Horisonttina eläimen järkeilyssä on toisin sanoen niin sanotun ”pelkän elämän” ylläpitäminen. ”Pelkän elämän” vastakohta ei ole jokin elämänsisältö tai suuntautuneisuus, vaan se on elintoimintojen heikentyminen ja kuolema, jolloin elämästä tulee taistelua elämästä ja kuolemasta, ei minkään muun puolesta. Maailmaa hahmotetaan silloin ensisijaisesti uhkien kautta.
Sudet käyttäytyvät omiin lähtökohtiinsa ja ympäristöönsä nähden loogisesti, aivan kuten uskoakseni ihmisetkin. Ihmisen on kuitenkin erottanut eläimistä muun muassa se, että ihminen ominaisuuksiensa ja inhimillisten kykyjensä takia pystyy poliittisesti liittoutumaan yhteisten asioiden taakse. Jos kuitenkin yhteiskunta (olosuhteet) järjestetään niin, että ihmisiä yhdistää vain oman edun ajaminen ja oman edun tavoittelu vailla korkeampia henkisiä päämääriä (asioita), silloin ihmisten liittoutuminen tapahtuu kuten eläimillä: Liittoutuminen tapahtuu vain omien resurssien maksimoimiseksi hyötynäkökohtia painottaen.
Silloin inhimillinen pyyteettömyys ja omatunto väistyvät ja tilalle nousevat petomaiset piirteet. Maailma voi silloin näyttäytyä nollasummapelinä, jossa toisen kunnia ja arvostuskin ovat toisen tappio ja kaventavat omia mahdollisuuksia, eikä se ole mitenkään epälooginen tulkinta, vaikka se käytännössä voi tuntua kaukaa haetulta. Periaatetasolla tilanteesta voi kuitenkin ajatella niinkin, ja monet yksilöt vähintäänkin aistivat tilanteen luonteen. Itsekeskeisen narsismin ja kateuden lisääntyminen ovat merkkejä siitä. Kun yhteiskunnassa siirrytään kohti luontoa muistuttavaa taistelutannerta, vietit ja eläimellisyys sekä tunteet valtaavat entistä enemmän alaa ja se näkyy kaikessa ihmistenvälisessä kanssakäymisessä arkisesta viestinnästä politiikkaan. Piipitys, että ”Olkaa nyt kaikki kunnolla ja hyviä”, ei auta, vaikka se kaunis toive onkin. Edessä on vääjäämättä monenlaisia välienselvittelyjä, jos mennään eteenpäin julistuksilla ja ylistyksillä vailla muutostekoja yhteiskunnallista horisonttia koskien.
Kun vielä resurssien kasaantumista monihyödynnettävien pääomien muodossa kannustetaan ja samaan aikaan korostetaan sen kanssa käytännössä ristiriidassa olevaa yksilönvapautta mahdollisuuksien tasa-arvona, pahimmillaan päädytään kaikkien sotaan kaikkia vastaan. Tuo sota on ehkä jo käynnistynyt, mutta tässä vaiheessa se näkyy esimerkiksi Suomessa vasta ”vain” ikävänä käyttäytymisenä toisia yksilöitä kohtaan verkossa anonymiteetin suojissa, epäkohteliaana muunlaisena viestintänä ja yhteisöllisyyden katoamisena virtuaalimaailman ulkopuolella. Myös loukkaantuminen syvästi poliittisista kysymyksistä edustaa tätä inhimillisen elämän väärinymmärtämistä. Markkinakeskeisessä yhteiskunnassa yksilön identiteetitkin muuttuvat ikään kuin hyödynnettävissä oleviksi pääomiksi ja yksilöt tuotteiksi ja brändeiksi, jolloin identiteetit voidaan nähdä perustellusti pikemminkin yhteiskunnan tuottamina poliittisina ilmiöinä kuin aitoina elämänvalintoina, ja siten niitä vastaan on oikeutettua poliittisesti kamppailla, vaikka se ei toivottava tilanne olekaan.
Nämä edellä kuvaamani asiat eivät ole ilmiöitä, joka menisivät itsestään ohi, kunhan vain totutaan uuteen tekniikkaan ja/tai löydetään jokin sisäinen valo inspiroiduttaessa toisista yksilöistä tai matkusteltaessa maailmalla. Tekopirteys, tekopyhyys ja tekopositiivisuus eivät anna mitään lisäarvoa poliittisesti. Huonoa käytöstä ja poliittista kamppailua ei ole mahdollista laajassa mitassa jotenkin kieltää, koska kuten sanottua, niiden takana ovat usein poliittiset ja yhteiskunnalliset tekijät, vaikka kaikki toimijat eivät toimintansa motiiveja edes itse tunnistaisi yhteiskunnallisiksi ja poliittisiksi oman ymmärtämättömyytensä ja sivistymättömyytensä takia. Politiikkaa ihmiskunnasta ei pystytä poistamaan, vain sen muotoa voidaan muuttaa. 1990-luvulta lähtien sen muotoa on muutettu nopeasti ja laajalla rintamalla liberaaliin ja yksilöidenväliseen suuntaan. Nyt on alkanut paljastua, mitä se tarkoittaa käytännössä.
Asiat eivät korjaannu vannomalla jonkin yksilön nimeen, sillä laumajohtajaa tarvitaan vain luonnonoloissa. Toisaalta, mitä voidaan päätellä siitä, että nyt vannotaan politiikassa juurikin yksilöiden nimiin? Niinpä.
Jos halutaan positiivista muutosta, ihmisten tulee liittoutua asioiden taakse ja tehdä se riippumatta siitä, ettei koskaan voi saada varmuutta siitä, onko jotenkin oikeassa vai ei. Oikea elämä on riskejä ja mahdollisuuksia eli valintoja, ”pelkkä elämä” taas on riskien ja virheiden välttelyä. Jos elät vain itsesi puolesta, ”pelkkä elämä” ei ole huono vaihtoehto, mutta jos elämälle haluaa muutakin tarkoitusta, kannattaa ottaa riskejä.
Ettäkö susilauma sopii yhteiskunnan metaforaksi?
Ilmoita asiaton viesti
Varmasti löytyy jokin parempikin, mutta sen kertokoon joku muu. Retorisia kysymyksiä voi aina esittää, jos se on itselle luonteva tapa kertoa, minkä puolesta on.
Ilmoita asiaton viesti
Kuka enää haluaa huolehtia poliittisesti liittoumattomista kansalaisista? Itse olen ollut netin keskusteluissa mukana vuodesta 2004 asti, enkä ole saanut kuin hyvin harvoin mitään törkypalautteita. Luulisin, että törkypalautteisiin pätee joskus sääntönä vanha sananparsi jonka mukaan: ”niin makaa kuin petaa.” Uhkaukset ovat aina poliisiasia ja muuten henkilöön menevät kommentit voisi listata jonnekin julkiseen häpeäpaluun, koska ad hominem tyylinen argumentointi on niin last season ollut jo useamman vuoden!
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä ihminen on eläin muiden joukossa. Yhteiskunnalliset harhat lähtevät kehittymään juuri oletuksista, että emme ole eläimiä. Tietenkin olemme.
Meillä on kaikki eläinten yleiset perusvietit. Hyvät tavat ovat vain niiden peittämiseen keksittyä pintakiiltoa.
Yhteiskunnassa ihminen, jonka ruokakupille toiset tuntemattomat tunkevat kuononsa, käyttääntyy kuten susi laumassaan. Omaa kuppia ja itse hankittua riistaa ei yleensä haluta jakaa. Se on luonnollista.
Ihminen kuten susikin hyväksyy kohtuullisen saaliinsa jaon valittujen kesken. Muu jako nostaa ärsytystä rajustikin. Se on luonnollista. Järkeään käyttämällä ihminen hyväksyy muita eläimia korkeamman sosiaalisuuden ja jakamisen.
Ilmoita asiaton viesti
Ihminen ei ole eläin, koska ihmisellä on olentona esim. lähtökohtaisesti kyky tuottaa puhetta ja ihmisellä on omatunto, toisin sanoen mahdollisuus olla moraalinen. Ihminen ei myöskään luonnostaan ole yksilökeskeinen vaan yhteisöllinen. Tämä ei tarkoita, että ihminen olisi lähtökohtaisesti hyvä, mutta ihminen on kykeneväinen tekemään hyviäkin tekoja. Asiat, kuten kulttuurit, eivät perustu vain materiaaliseen edunvalvontaan ja biologiaan. Yksilökeskeinen ja materiaa painottava yhteiskunta on tuhoon tuomittu ja vaarallinen utopia, jonka tavoittelu johtaa kaaokseen.
Ilmoita asiaton viesti
Et selvästikään tunne eläimiä. Väitteesi ovat sen verran totuuden vastaisia puhuttaessa kehittyneistä nisäkkäistä kuten susista tai koirista. Kun ei tunne eläimiä, ei tunne ihmistäkään. Kehittyneet eläimet tuntevat syvästi, häpeävät, tuntevat empatiaa ja niillä on omatunto ja moraali. Ne eivät osaa kuitenkaan kieroilla kuten ihminen tai olla sadistisia.
Yhteisöllisyys ei valitettavasti toimi nykymuodossaan. Kun yksilö joutuu yhteisön riistämäksi, sitä ei tule yksilön hyväksyä.
Näinhän toimivat vasemmistopuolueet ja sen seurauksena Suomen talous on surkeassa jamassa. Luullaan harhaisesti, että ongelma ratkeaa verotusta kiristämällä. Se on juuri toisinpäin.
Työkykyiset ihmiset on saatava laajemmin tienaamaan ylöspitonsa itse ilman tulonsiirtoja. Yhteisön on opittava jakamaan myös työt eikä vain niiden tuloksia.
Ilmoita asiaton viesti
Tuon verran toki tunnen kuin mitä tuossa mainitset, mutta ei tuolle ole mitään merkitystä annettu filosofiassa eikä pidäkään. Eläimen tehtävä on vain toimia niin että se itse tai sen jälkikasvu/lauma jne pärjää. Ei sillä ole korkeampia tavoitteita maailmassa tai edes lajinsa suhteen. Kaukaa haettua siis.
Ilmoita asiaton viesti
Väitätkö ihmiskunnan tavoitteiden olevan korkeita. Älä nyt naurata. Kaikki mitä teemme tänäänkin on kaikkea muuta. Emme osaa edes hillitä lisääntymistämme. Useat eläimet osaavat.
Kirjaviisautesi ei vakuuta yhtään tai filosofisen ajattelun rajaukset, jotka eivät perustu mihinkään. Astu mies oikeaan maailmaan niin opit.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä asenteesi ei yllätä. Se ei ole mitään uutta itselleni ja on aika yleinenkin. Sitähän kirjoitukseni tavallaan sivuskin. On paljon ihmisiä, jotka eivät kestä sitä, että näkemyksensä kyseenalaistetaan. Hengeltään demokratiavastaiset ihmiset eivät sitä vain kestä, ja alkaa valtava uho ja toisten väheksyminen ja pilkkaaminen. Solvaukset vain puuttuvat, niin ollaan suoraan kirjoitukseni ytimessä. Mutta olet vain esimerkki aikamme vallalla olevasta ilmiöstä ja hienoa, että avoimesti kerrot ajattelusi lähtökohdat. Olisi paljon kaksinaamaisempaa ajaa tuota linjaa ja esittää samaan aikaan maailmanparantajaa. Niitäkin on.
Ilmoita asiaton viesti
Tarvitseeko ihmisen ymmärtää oikeaa ja väärää ollakseen myötätuntoinen, säälivä, hellä, myötäelävä, auttavainen? Jo alle vuoden ikäisellä Lapsella on havaittu olevan taipumuksia myötätuntoon ilman moraalia..
Ilmoita asiaton viesti
En osaa tuohon vastata mitään varmaa ja viisasta, mutta keskimäärin väkivaltaisimmillaan ihminen on käsittääkseni 2-3 -vuotiaana.
Ilmoita asiaton viesti
Ihminen on pohjimmiltaan eläin, mutta se ei tarkoita sitä, että eläin olisi ihminen. Toiset meistä ovat lähempänä eläintä kuin toiset. Erottavaa tekijää voisi kutsua vaikkapa sivistykseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ehdotuksiani somekeskustelun tason parantamiseen
Suositaan teitittelyä. Mielestäni se sopii hyvin anonyymiin nettikeskusteluun. Arvelen, että asiat saattaisivat olla nyt Suomessa paremmin, jos anonyymien keskustelupalstojen ylläpitäjät olisivat aikoinaan kieltäneet niillä sinuttelun.
Sovelletaan armollisuusperiaatetta. Ei huomautella tarpeettomasti epäoleellisista virheistä. Hyväksytään väitteet, jos ne pitävät paikkansa edes jossain mielessä joissakin erityistapauksissa. Väitteitä on vaikeaa muotoilla niin, että ne pitäisivät kaikissa tapauksissa poikkeuksetta paikkansa. Jos huomataan toisen julkaisussa virhe, niin huomautetaan siitä mieluummin kohteliaasti muotoilulla yksityisviestillä kuin julkisella kommentilla. Twitterissä yksityisviestit voivat olla paljon pidempiä kuin twiitit, mikä mahdollistaa paremman perustelemisen.
Järjestettäisiin seuraavanlaisia suojavaatehalausbileitä. Käytettäisiin niissä yhtenäisiä koronaviruksilta ja kaikilta muiltakin taudinaiheuttajilta lähes täydellisesti suojaavia ja henkilöllisyyden ja jos mahdollista myös sukupuolen salaavia yhtenäisiä pukuja. Tapahtumien sisältönä olisi mahdollisesti vain se, että kaikki paikalla olevat halaisivat kaikkia suojautuneena ja naamioituneena. Mitään ei puhuttaisi, koska puheääni saattaa paljastaa henkilöllisyyden. Arvelen, että monet saattaisivat suhtautua lähimmäisiinsä ystävällisemmin sosiaalisessa mediassa ja arkielämässä, jos ajattelevat, että ovat saattaneet halata heitä tällaisessa tapahtumassa, vaikka eivät asiaa tietäisi.
Ilmoita asiaton viesti