Ylen kuntavaaligallup voi olla oikeilla jäljillä
Ylen julkaisema tuore puoluekannatusmittaus kuntavaaleja koskien olisi toteutuessaan maanvyörymävoitto perussuomalaisille. Puolue sai viime kunnallisvaaleissa vain 8,8 prosentin kannatuksen, mutta nyt se repisi kyselyn mukaan peräti 18,8 prosenttia äänistä. Vertailukohtaa kannattaa hakea vuodesta 2012 ja silloisista Ylen gallupeista.
Samainen Ylen ensimmäinen kuntavaaligallup povasi perussuomalaisille tuolloin syksyllä 2012 kannatukseksi kuntavaaleissa ensin 15,8 %, sitten 17,2 % ja lopulta 15,3 % keskiarvon ollessa siis 16,1 %. Vaaleissa toteutunut kannatus oli kuitenkin 12,3 % eli noin neljännes pienempi kuin suosiomittaus. Puolue oli tuolloin niin ikään oppositiossa, ja ennen kuntavaalikannatusarvioita Taloustutkimus mittasi sille 17,5 prosentin eduskuntavaalisuosiota.
Nyt puolueen eduskuntavaalisuosio Ylen gallupissa oli viimeksi 21,9 %, mikä on siis 4,4 prosenttiyksikköä enemmän kuin ennen kuntavaaligallupeja 2012. Jos ajatellaan, että perussuomalaisten kohdalla kuntavaaligallup siis näyttäisi taas kerran neljänneksen liian suuria suosiolukemia, mutta otetaan kuitenkin huomioon puolueen 4,4 prosenttiyksikköä parempi valtakunnallinen suosio, saataneen oikeansuuntainen tilannekuva.
Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että perussuomalaisten tilanne kuntavaaleihin lähdettäessä olisi kannatusprosentin osalta (18,8 : 4) x 3 + 4,4 = 18,5 (%). Toisin sanoen, Ylen gallup on tällä kertaa todennäköisesti paremmin kartalla kuin 2012. Kun otetaan huomioon, että tulevissa kuntavaaleissa sosiaalisen median merkitys voi monen ehdokkaan ja äänestäjän kohdalla olla koronapandemiasta johtuen selvästi aiempaa suurempi, vahvistaa se perussuomalaisten asemia entisestään, koska perussuomalaisten tapa tehdä politiikkaa sopii sosisaalisen median luonteeseen erinomaisesti ja somen merkitys on muutenkin politikoinnissa kasvanut sitten vuoden 2012.
Kun vielä tiedetään, että tällä hetkellä perussuomalaiset on onnistumassa ehdokashankinnassa ainakin määrällisesti paremmin kuin aiemmin ja monet muut puolueet taas aiempaa huonommin, niin katetta galluptulokselle löytyy. Valtakunnalliset uutiset hallitsevat politiikkaa myös, mikä sataa perussuomalaisten laariin, koska perussuomalaisten noste ei tule toistaiseksi varsinaisesti kunnista vaan valtakunnallisesta politiikasta. Kuntakentällä on muutenkin poliittisesti hiljaista kuin huopatossutehtaassa ja siellä on menty viime ajat eteenpäin sammutetuin lyhdyin eli jos joku ns. vanhan puolueen toimija yhtäkkiä alkaa profiloitua ennen vaaleja aktiivisuudellaan, se ei välttämättä vaikuta kovin uskottavalta, jos vaalikausi muuten on mennyt matalalla profiililla. Erityisesti olen itse tehnyt huomion, että kuntapäättäjistä monet ovat aika näkymättömiä nykyään lehdistössä eli kolumneja ja muuta vastaavaa ei paljon näy, mikä supistaa valtavasti kannatuspotentiaalia liikkuvien äänestäjien keskuudessa. Ehkä ei ole sanottavaa tai sitten esiintyy pelkoa nostaa omaa päätä esille. Se on varmin tapa vastuunkantajille hävitä vaalit.
Kun itse aikoinaan olin valtuustossa kolme kautta, kirjoittelin paljon lehtiin, järjestin erilaisia tempauksia ja keräsin ihmisiltä allekirjoituksia aloitteisiin. Keräsin ensimmäisellä kerralla vuonna 2004 oman kaupunkini äänistä 1,6 %, vuonna 2008 toisella kerralla 5,4 % ja vuonna 2012 kolmannella kerralla 9,0 %. Sosiaalista mediaa en käyttänyt.
Perussuomalaisten osalta todennäköinen tuleva vaalivoitto tarjoaa puolueelle paljon mahdollisuuksia, mutta myös haasteita. Kunnan asioita kun ei somessa ja somella ainakaan toisteiseksi hoideta. Suuri kannatus tuo mukanaan aivan eri luokan haasteet kuin, mitä puolueen kuntapäättäjillä on monissa kunnissa ollut. Pitää löytyä ratkaisuja ja vaihtoehdot pitää lyödä konkreettisesti pöytään kokouksissa ja viestiä niistä asiallisesti ja aktiivisesti ilman mahdollisuutta paeta kuntayhteisön jäseniä omanmielisten joukkoon kuten valtakunnanpolitiikassa. Persoonat ja ehdotukset mitataan aivan eri mittareilla kuin virtuaalisesti tai valtakunnallisesti ja jossain vaiheessa aletaan kysyä myös sen perään, mikä on perussuomalaisten aate yhteiskuntapoliittisesti. Väistöliikkeiden tekeminen vaikeutuu ja entistä useampi kansalainen ja kuntalainen kiinnostuu perussuomalaisuudesta ikään kuin tositarkoituksella. Ja jokainen tietää, että ennen kuin lopulliset valat vannotaan ja papin annetaan lausua aamen, otetaan kumppanista toden teolla selvää. Seurustelu muuttuu vakavaksi. Siinä vaiheessa puhutaan syvällisiä ja kumppanit katsovat toisiaan silmiin puolin ja toisin. Kyse on silloin ennen kaikkea luottamuksesta. Politiikassakaan luottamus ei pitkän päälle rakennu ihailun varaan – henkilökulteista puhumattakaan – vaikka niin voidaan nykypäivän aatteiden alennustilassa luulla.
Politiikassa ollaan muuttamassa maailmaa ja hoitamassa asioita, ja se onnistuu vain sitoutumalla asioihin. Ideologisuutta karttavilla politiikan valintamyymälöillä ei siinä maailmassa ole jakoa. Siinä populisti joutuu tosipaikan eteen. Ei riitä, että julistaa, mitä kaikkea ei ole ja visioi, mitä kaikkea voisi olla, vaan pitää kertoa, mitä todella on ja pystyä todistamaan se. Se on politiikan ja aatteiden kovaa ydintä ja politiikan lainalaisuudet ovat sellaiset, että ennemmin tai myöhemmin tämä tositilanne tulee yhteiskunnassa polittisille toimijoille eteen. Tämä koskee luonnollisesti kaikkia poliittisia liikkeitä ja puolueita eikä haaste nykyajan populistisessa markkinaehtoisuuden ja liberalismin läpitunkemassa kulttuurissa kohdistu vain perussuomalaisiin. Monilla muilla poliittisilla liikkeillä vain olisi aika paljon paremmat lähtökohdat vastata tuohon haasteeseen kuin perussuomalaisilla, mutta jos on kadotettu ymmärrys siitä, mitä politiikka viime kädessä on ja/tai ei ole rohkeutta, halua ja osaamista, perussuomalaiset kasvattaa kannatustaan vielä hyvän aikaa. Politiikassa voi pitkän päälle menestyä vain ymmärtämällä politiikkaa. Se ei ole juridiikkaa, taloustiedettä eikä varsinkaan tekniikkaa.
Kuntavaaleissa mitataan vihapuhujien kannatus kuntatasolla, siinä päätetään montako vihapuhujaa ja vihapuheiden kannattajaa on ensi vaalikaudella kunnanvaltuustoissa. Varmasti aika monta, vaikka presidentti ja eduskunnan puhenainen tuomitsivatkin vihapuheet valtiopäivien avajaisissa.
Valtiopäivilläkin on paljon vihapuhujia, jotka varmaa kokevat presidentin ja puhenaisen puheet vihapuheina itseään kohtaan.
Toki, sananvapaudestahan siinä aina on kyse, niin eduskuntavaaleissa kuin kuntavaaleissa. Toiset kannattavat vihapuhevapautta ja toiset vastustavat sitä.
Kansa on jakaantunutta kuten USA:ssa. Toiset kannattavat vihapuheita, toiset vastustavat niitä. Tulokset nähdään sitten vaalitulostet tultua julki. Tuloksesta nähdään tarkasti kuinka suuri osa suomalaisista kannattaa vihapuheita näissä vaaleissa.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoituksessa mainittu 9 kertaa sana ’viha’ … ’tautilogiaa’, (vs tautologia) heh. Taitaa olla kirjoitettu vihaisessa moodissa?
Ilmoita asiaton viesti
Niin, jotkut kannattavat vihapuheita, toiset vastustavat niitä. Jotkut hyväksyvät vain yhdensuuntaisen vihan, mutta vastustavat sitten sitä toisensuuntaista vihapuhetta.
Vihan tilalle voisi tietenkin keksiä jonkun toisen sanan, kuten rotuvihan tilalle on keksitty termi ”maahanmuuttokriittisyys”. Mutta se ei muuta itse asiaa miksikään.
Ilmoita asiaton viesti
Arto, sinun molemmat kommenttisi ovat välttävän ja naurettavan välimailta. Sinä itse vihapuhut ilman muita perusteita kuin omat mielipiteesi, joista olet tehnyt itsellesi suuria totuuksia. Iljettävää.
Blogistin näkökulma on mielestäni hyvä ja päätyy loppuarvioinnissa melko kohdalleen. 18,5 % lienee melko kohdallaan.
Sitä en tosin ymmärrä, miten se olisi persuille tappio. Se on kymmenkunta prosenttia parempi kuin edellisissä kunnallisvaaleissa.
Demarien menestymiseen uskon näissä valeissa, samoin persujen. Kokoomus ja varsinkin Keskusta romahtavat!
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä kanssasi siitä että vihapuheet ovat iljettäviä ja pitäisi pyrkiä asiakeskusteluun.
Sinä kuitenkin hyväksyt persujen vihapuheet ja pidät niiden rajoittamista sananvapauden rajoittamisena.
Mutta miksi pidät minun persuja kohtaan esittämääni asiallista arvostelua vihapuheena, loukkaannut siitä, etkä hyväksy sitä.
Ilmoita asiaton viesti
Minä ainakin kannatan sanavapautta myös vihavaispuheelle.
Ilmoita asiaton viesti
”Minä ainakin kannatan sanavapautta myös vihavaispuheelle.”
Niin minäkin kannatan omaa sananvapauttani, mutta vihapuheita oli hyvä rajoittaa, jos se ei tapahdu ihan vapaaehtoisella pohjalla, niin sitten pitäisi keksiä joku muu konsti.
Nyt nämä somejätit ovat ottaneet siinä asiassa lusikan kauniiseen käteen ja tehneet jotain rajoituksia, koska poliittinen järjestelmä ei näytä pystyvän tekemään mitään rajoituksia.
Minusta tuntuukin siltä että paras keino olisi säätää lakeja jotka antavat somen ylläpitäjille velvoitteita vihapuheiden karsimiseksi ja jos somen ylläpitäjät eivät näitä lakeja noudata, ne laitettaisiin sitten oikeuden eteen, eikä niitä kaikkia vihapuhujia, joita on aivan liikaa, jotta niitä voitaisiin kaikkia käyttää oikeudessa ja tuomiotkin olisivat naurettavan pieniä, rikesakon kaltaisia.
No, siinä menisi tietenkin aikansa ennenkuin siihen hommaan tulisi oikeanlainen normisto ja sitä ennen tehtäisiin varmasti nippu susilakeja, joita pitäisi sitten peruuttaa, mutta varmaan tässä asiassa voitaisiin saada aikaan joku parempi käytäntö kuin nykyinen.
Minä kunnioitan aina lakeja, nykyisiä ja niitä tulevia. Olen kerran syyllistynyt asiattomaan kielenkäyttöön tällä palstalla ja silloin kommenttini poistettiin. Voi olla että se mitä sanoin oli asiatonta, tai sitten ei, mutta hyväksyn minuun kohdistetun rangaistuskäytännön jokatapauksessa. Eihän toimitus ennätä kaikkia roskapuheita niin kovin tarkkaan syynäämään.
Ilmoita asiaton viesti
Aiemmin on korjauskertoimet saattaneet olla kuntavaaleissa eduskunta-asennoissa, kun PS:n vaalitulokset ovat menneet aina kuntavaaleissa alakanttiin mielipidemittauksiin verrattuna? Nyt tuossa on siksi roima pudotus eduskuntavaalikyselystä, etteiköhän se ennemmin ole alaraja-arvio. Huhtikuun lopullahan sitä olemme sitten viisaampia tämänkin asian suhteen, varsinkin jos saamme säilyä hengissä ja tolkussa.
Ilmoita asiaton viesti
Kuntavaaleissa henkilö äänestysperusteena painaa uskoakseni poikkeuksellisen paljon etenkin suurten kaupunkien ulkopuolella, joten lopullisen arvion voi tehdä vasta kun nähdään ne naamat. Ehdokasmäärä takaa tietyn pohjakannatuksen, mutta vasta ehdokasaines kertoo ne lopulliset lähtöasetelmat. Ehdokkaita kyllä saa jos ei ole mitään rimaa, mutta ei yleispoliittinen tilanne korreloi kuntavaaleissa ihan yksi yhteen. Eivät ihmiset ihan ketä tahansa äänestä. Perussuomalaisten kannatus voi kuntavaaleissa jäädä vaikka 15 prosenttiin, mikä sekin olisi kova tulos. Sanoisin, että tuo Ylen 18,8 % on kuntavaaleissa puolueelle ehdoton maksimi ellei jotain todella erikoista tapahdu ennen kuntavaaleja. Tässä vaiheessa ihmiset vastaavat gallupeihin puoluekannan perusteella, mutta jos kunnassa on äänestäjän mielestä lopulta monia hyviä ehdokkaita eri puolueissa, niin puolueen painoarvo pienenee ja se nykytilanteessa nostaa perinteisten puolueiden asemaa. Vasta kun äänestäjillä on tiedossa ehdokkaat ja kampanjat ovat toden teolla käynnissä, kuntavaaligallupien voidaan uskoa kuvaavan todellista tilannetta varmemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt kaiken saamani tiedon mukaan PS-listat täyttyvät ihan eri tavalla kuin viimeksi. Siksi aiempaa suurempi pudotus mielipidemittauskannatuksesta tai lähimmästä eduskuntavaalikannatuksesta ei ole uskottava, vaan päinvastoin.
Ilmoita asiaton viesti
Viimeksi ollutta tilannetta 2017 ei kannata ottaa vertailukohdaksi. Ps oli silloin täysin kanveesissa ja kannatus 8,8 %. Oikea vertailukohta on 2012 lisättynä vielä hieman paremmalla yleispoliittisella kannatuksella plus somen roolin korostumisella ja yleisellä toleranssin nousulla ns. persoonia kohtaan Trumpin ja monen muun myötä. Mutta ei se kuitenkaan taivaisiin kanna. Eli vaikka ehdokasmäärä olisi reippaasti isompi kuin 2017, kyllä kannatuksen tuplaaminen siitä olisi kuntavaaleissa jo aika maksimisuoritus vaikka puolue olisikin muutenkin suositumpi. Ihan vaille merkitystä eivät jää myöskään vaalitentit ja se, miten ne sujuvat. Niissä asetelma on kyllä perussuomalaisille siinä mielessä hyvä, että muut ovat pakotettuja haastamaan puoluetta ja se jo itsessään tuo usein tiettyä sympatiaa etenkin jos nykytilanteisiin ei olla erityisen tyytyväisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Alustaja on tietenkin oikeassa siinä, että kevään 2017 tilanne oli poikkeuksellinen: silloin olivat hitaimmatkin juuri nähneet, millainen PS on vallan kahvassa.
Tällä kertaa pääsevät monet äänestämään parin tuhannen hengen kuntien valtuustoihin ehdokkaita, joiden ohjelmassa on markan takaisin saaminen ja sisäministerin vaihtaminen.
Ilmoita asiaton viesti
Outoa.
Perussuomalaiset hallituksessa, Soini & Co. pettivät äänestäjänsä. Vaalit pidettiin kun Soini oli vielä hallituksessa eli huhtikuussa.
Perussuomalaiset heittivät pettäjät pihalle puoluekokouksessa kesäkuussa.
Tämän jälkeen kannatus taisi lähteä nousuun.
Ilmoita asiaton viesti
Kerrotko mistä Eduskunnan pöytäkirjoista löytyy eriäviä mielipiteitä päätöksiin.
Eli ei tainnut Soini & CO yksin pettää. Perussuomalaiset pääsivät ainakin hallitsemattomassa maahanmuutossa ennätysten kirjaan, siitäkään ei löydy yhtään eriävää mielipidettä sen aikaisilta Kansanedustajilta, vai löytyykö?
Jäädään odottelemaan seuraavaa hajaannusta…
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin loogista laskemista.
Yhteen asiaan et ole ilmeisesti kiinnittänyt huomiota.
Voi hyvinkin olla että jos Perussuomalaiset saavat paljon ehdokkaita ja uskoakseni heitä tulee silloin ns. tavallisista kansalaisista, ei niinkään korkeakoulutetuista niin siitä saattaa seurata että yksi jos toinenkin sellainen joka on ennen ajatellut että ”ei ole mitään järkeä äänestää, ei mikään muutu kuitenkaan”. Tällaiset tavalliset tai ns. nukkuvat saattavat lähteä äänestämään ”tavallista” kansalaista ehdokkaana.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on totta. Huomasin poliittisen urani aikana kunnissa näitäkin tilanteita. Yleensä pieneen kuntaan tai kaupunkiin mahtuu kuitenkin vain yksi tai kaksi ns. tavisilmiötä eikä niitä nähdä edes joka kunnassa. Ja kaikilla puolueilla on tavisehdokkaansa. Yleensä äänimagneetiksi nousevan taviksen takana on jokin harrastuspiiri ja onnistunut näkyvä kampanja jne. Aiempaa tunnettuutta muista yhteyksistä on oltava taviksellakin jos meinaa menestyä vaaleissa. Tuollainen syviä rivejä puhutteleva pystymetsästä politiikkaan tuleva tavis voi esim. yltää yllättäen ääniharavien joukkoon. Joskus politiikkaan pettyneet nukkuvat voivat herätä äänestämään myös jotakin erikoispersoonaa, joita ennen kylähulluiksikin kutsuttiin. Eli ei puhuta enää ns. taviksista vaan tehdään kermalle kunnon källi ja äänestetään valtuustoon persona non grata toiveena pakansekoitus. Se on sitten oma tarinansa, miten nämä tyypit ovat pärjänneet lopulta valtuustoissa, lautakunnissa ja muissa toimielimissä eli meneekö homma enemmän kertaluontoiseksi vaaliperformanssiksi ja neljä vuotta kestäväksi kahvinjuonniksi, mutta ainakin saadaan vaali-iltana ”näytettyä niille”. Usein kyvyt eivät riitä mutta aina löytyy poikkeuksiakin.
Ilmoita asiaton viesti
Veikkaan 14,4 %
Ilmoita asiaton viesti
Voi olla, että monille tulee yllätyksenä se ettei Keskustalaiset luovu maakunnissa valtaasemastaan. Kyllä siellä pelimiehiä ja naisia löytyy.
Perussuomalasiet saavat kyllä lisää ääniä, mutta arviot liikkuu tällä hetkellä korkealla. Voi käydä niin että S;n ja Keskustan ero ei olekkaan hyvin
suuri. Kokoomus osaa vaalipelinsä. SDP on aina osannut taistella loppuun asti. Entäpä jos käykin niin että vihreille tulee mustapekka käteen.
14% olisi jo kova saavutus.
Ilmoita asiaton viesti
Voi olla että vihreät on suurin puolue Turussa, Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä. Voi olla että persukupla puhkeaa.
Ilmoita asiaton viesti
…Juu, ei se ehdokkaiden ja läpimenneidenkään määrä, vaan laatu, osaaminen ja yhteistyökyky kotikunnan parhaaksi.
– Seuraava, vielä kovempi haaste olisi persuille pääministeripuolueen asema-ja tehtävä, jos niin hyvin kävisi…?
Ilmoita asiaton viesti
Nuiva-Jussi pääministerinä, herra Hakkarainen ulkoministerinä, toistaitoinen juristi Ville Tavio oikeusministerinä ja maisteri (copy paste) Huhtasaari opetusministerinä. Itkeäkö vai nauraa, siinä pulma.
Ilmoita asiaton viesti