Kesäloman matkavinkki – Vietä aktiivinen kesäloma Ranualla

Vietä aktiivinen koko perheen kesäloma Lapissa

 

Edessä oleva matkailukesä tullee keskittymään edelleen hyvin pitkälti kotimaan matkailuun. Moni suomalainen matkailija suuntaakin kesän tullen Suomen Lappiin, joka tarjoaa toinen toistaan upeampia elämyksiä yöttömän yön taianomaisissa maisemissa.

Yksi ehdottomasti vierailemisen arvoisista paikoista on eteläisessä Lapissa sijaitseva Ranua, joka on luonut vahvan matkailupitäjän mainetta jo 1980-luvulta saakka. Ranuan suurin vetovoimatekijä kesällä on Ranuan Eläinpuisto, jossa on mahdollista tutustua yli 60 (pääasiallisesti) pohjoisen luonnon eläimen elämään. Ranualta löytyy kuitenkin myös paljon muuta ja alle neljän tuhannen asukkaan paikkakunta tarjoaakin koettavaa koko perheelle vaikka useammaksi päiväksi.

Tässä meidän viisi vinkkiämme aktiiviseen kesäloman viettoon Ranualla:

1) Hillanpoiminta

Hillanpoimintakausi ajoittuu eteläisessä Lapissa yleensä heinä-elokuun vaihteeseen. Ranua on vakiinnuttanut maassamme aseman lähestulkoon virallisena hillapitäjänä, mikä näkyy tänä päivänä mm. vilkkaana käyvässä hillakaupassa kylän keskustasta löytyvällä hillatorilla sekä elokuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestettävinä Hillamarkkinoina.

Hillapitäjän imagoa tukee myös Ranuan maantiede, sillä Ranuan maapinta-alasta suurin osa (n. 60%) koostuu nimenomaan suoalueista. Hillanpoiminta on monelle paikalliselle niin sydämen asia, että Ranualla usein vitsaillaan etenkin siitä, että paikallinen terveyskeskus on hillanpoiminta-aikaan täysin tyhjänä, kun vaivaisia ei tuolloin paikkakunnalta löydy ollenkaan.


2) Perhokalasta harjusta Simojoella ja Ranuanjoella

Harjuksen perhokalastus on erittäin mielenkiintoinen kalastusmuoto, jota on mahdollista harjoittaa Ranualla mm. Simojoella sekä Ranuanjoella.

 

3) Etätyöskentele lasi-iglussa

Ranualaiset lasi-iglut valjastuivat keväällä 2020 myös etätyökonttoreiksi. Tämä trendi on jatkunut myös vuoden 2021 puolella. Ranualaisen Arctic Guesthouse & Igloosin lasi-igluissa majoittuessasi voit suorittaa koko majoituksen täysin ilman ihmiskontaktia tilaamalla igluusi yksilöllisen sisäänpääsykoodin ennen varauksesi alkua.

4) Tutustu japanilaiseen kulttuuriin Japanitalossa

Japanitalo valmistui Ranuan Simojärvelle vuonna 1998 yhteistyössä  Ranuan ystävyyskunnan Iwasakimuran kanssa. Ystävyyden taloksikin kutsussa Japanitalossa vierailija voi tutustua tarkemmin japanilaiseen kulttuuriin ja ottaa osaa esimerkiksi japanilaiseen teeseremoniaan. Japanitalossa järjestetään lisäksi erilaisia näyttelyitä sekä erilaisia japanilaiseen kulttuuriin liittyviä kursseja.

Japanitalon historiaan sekä tarjolla oleviin aktiviteetteihin voit tutustua tarkemmin Japanitalon omilla nettisivuilla sekä Yle Egenlandin tekemässä jutussa.


5) SUP-lautaile tai läskipyöräile keskellä kaunista luontoa

SUP-lautailu ja läskipyöräily ovat ottaneet vankan aseman suomalaisten sydämissä viime vuosien aikana. Ranualla voit kokeilla molempia aktiviteetteja helposti kylän keskustan tuntumassa. Ranualla SUP-lautoja vuokraa (sekä järjestää opastettuja retkiä) Arctic Guesthouse & Igloos. Läskipyöriä on puolestaan mahdollista vuokrata lomakylä Gulo Gulon vastaanotosta, joka sijaitsee Ranuan Eläinpuiston yhteydessä.

Lue pidempi versio kesätekstistä

Pidemmän version Ranuan kesäloman aktiviteeteista voit lukea Arctic Guesthouse & Igloosin Tarinoita Ranualta-matkablogista.

0
Tuomas Haapala
Sitoutumaton Helsinki

Lapista kotoisin oleva, mutta tätä nykyä Helsingissä asustava digitaalisen markkinoinnin asiantuntija. Tavoitteenani on tehdä työtä sen eteen, että entinen kotikuntani Ranua saisi mahdollisimman paljon positiivista huomiota ympäri Suomea.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu