Kyllä töitä tekevälle riittää
Paljastettuani jääväkseni työttömäksi syys-lokakuun vaihteeksi, monet tilanteeni huomanneet totesivat minulle näin LinkedInin työnhakupostaukseni nähtyään. Muita vastaavanlaisia kliseitä ovat muun muassa sellaiset toteamat kuin ”uusi työpaikka löytyy hetkessä” ja ”kyllä hyville tyypeille löytyy aina hommia”.
Työnhaku on raakaa bisnestä
Töitä varmaankin olisi löytynyt helpostikin, mutta mistäpä löydät sellaisen tarjoajan, joka olisi tästä valmis maksamaan? Tiedän, että kukaan näitä sanontoja käyttävä ei tarkoita pahaa, mutta tiesin itse jo aiemmista kokemuksista, että vaikka työkokemusta ja käytännön saavutuksia oli kertynyt jälleen edellisen työntekoputken aikana valtavasti, niin uusi paikka tulisi olemaan jälleen kiven alla. En ollut väärässä.
Olen työskennellyt markkinoinnin ja viestinnän asiantuntijatehtävissä nyt reilun kuuden vuoden ajan ja joutunut sinä aikana myös työnhaun eteen yhteensä kolmeen eri otteeseen ja tiedän, kuinka raadollinen tämän alan työllisyystilanne tälläkin hetkellä on. Haastava taloudellinen tilanne on iskenyt kovaa mm. mainos- ja markkinointitoimistoihin, mikä kiihdyttää jo ennestään vahvaa kilpailua entisestään.
Olen itse sen verran rutinoitunut viestijä, että menestyn yleensä erittäin hyvin hakuvaiheen ensimmäisessä vaiheessa, jossa potentiaaliselle työnantajalle lähetetään sekä ansioluettelo että kustomoitu hakemuskirje. Seuloudun yleensä kymmenien tai jopa satojen hakijoiden joukosta top kymmeneen tai top viiteen, jotka kutsutaan myös ensimmäiselle haastattelukierrokselle. Vielä tässä vaiheessa ei varsinaisesti erotella jyviä akanoista, sillä rekrytoijien viesti on ollut selvä: vaikka hakijamäärät ovatkin suuria, niin valtaosa näistä on toimeen täysin sopimattomia. Mikäli yritys hakee esimerkiksi tuloksellista markkinointiammattilaista, niin asenteella, jossa ”markkinointi on kivaa ja mielenkiintoista”, ei pitkälle pötkitä.
Ensimmäinen haastattelukierros on se, jossa kilpailu oikeasti muodostuu kovasti. Olen käynyt näitä syksyn aikana pitkälti yli kymmenen kappaletta ja olen oikeastaan jo pudonnut laskuista määrän osalta. Olen tehnyt haastatteluja varten ihan valtavan määrän työtä tutustumalla yrityksiin sekä treenaamalla yleisimpiin kysymyksiin. Onnekseni olen persoonana sellainen, että en oikein osaa jännittää haastattelutilanteita, vaikka muuten hieman jännittäjätyyppiä olenkin. Otin myös heti työnhaun alussa työnhakuun sellaisen asenteen, että minulle riittää se, kun teen oman parhaani.
Koen onnistuneeni kaikissa käymissäni haastatteluissa hyvän ja erinomaisen arvosanan välillä. Yhdessäkään haastattelussa en ole joutunut pohtimaan vastauksia, vaan olen pystynyt suoriutumaan todella luonnollisesti. Olen myös saanut paljon kiitosta itse yritykselle esittämistäni kysymyksistä sekä siitä, miten hyvin olen pystynyt tuomaan esiin käytännön saavutuksiani alalta.
Lopputulema hakuprosesseissa on kuitenkin ollut lähes poikkeuksetta se, että aina on löytynyt muutama kappale sopivampia hakijoita, joten tieni on tyssännyt valtaosin tähän vaiheeseen. Olen pohtinut asiaa todella paljon ja monelta eri kantilta. Tullut jopa sellaiseen lopputulemaan, että omalla kohdallani isoin kompastuskivi on ulkonäkö: en ole mieheksi erityisen komea enkä myöskään hymyile nätisti. Olen pikemminkin kivikasvoinen ja annan saavutusten puhua persoonani sijaan puolestani.
Tämäkin on asia, jota olen pyrkinyt kehittämään hakuprosessien edetessä ja tuonut mm. esiin sen, että voin vaikuttaa tässä haun vaiheessa vielä hieman etäiseltä, mutta työyhteisöön sisään päästyäni olen sitten ollut huomattavasti vapautuneempi sekä ennen kaikkea pidetty ja arvostettu työyhteisön jäsen (pitää muuten paikkansa).
Lopputulema
Vaikka työnhaku onkin haastavaa, olen jaksanut luottaa itseeni ja pyrkinyt pysymään positiivisena. Otin heti lokakuun alussa selkeän tavoitteen, jossa päätin, että haen määrällisesti vähintään viittä kiinnostavaa työpaikkaa viikossa. Aloitin lisäksi kuun aikana tekemään maksutonta markkinointikonsultointia tällaista palvelua kaipaaville pienyrityksille ja startupeille. Olen lisäksi jatkuvasti kehittänyt omia hakumenetelmiäni ja vaikka olenkin viestinnän parissa jo vanha koira, niin voin sanoa oppineeni paljon uusia temppuja. Esimerkiksi lokakuun puolivälissä lähettämäni hakemukset olivat jo aivan eri tasoa kuin ne, joita laitoin menemään elokuussa.
Oma työnhakuni tuli onnelliseen päätökseen marraskuun alussa, kun sain vihdoin unelmieni työpaikan espoolaisessa markkinointitoimistossa. En mielestäni onnistunut kyseisessä työhaastattelussa kovinkaan hyvin ja en uskonut tämän olevan kovinkaan hyvä yhdistelmä sen kanssa, että en omaa vielä ollenkaan varsinaista kokemusta asiakaskonsultaatiossa työskentelystä.
Sain kuitenkin muutamaa päivää myöhemmin puhelun, jossa yrityksen rekrytoija ilmoitti, että vaikka he eivät voikaan palkata minua suoraan hakemaani tehtävään, niin persoonani, osaamiseni sekä ennen kaikkea potentiaalini tekivät kolmeen haastattelijaan sellaisen vaikutuksen, että he haluaisivat ehdottomasti tarjota minulle paikkaa yhtenä yrityksen asiantuntijoista.
Pienien neuvotteluiden jälkeen pääsimme hyvään yhteisymmärrykseen ja nimet alle myös työsopimukseen. Uudet haasteet odottavat minua tulevalla viikolla ja en oikeastaan voisi olla enemmän innoissani.
Päätin kirjoittaa tämän tekstin ihan siitä syystä, että saisin omalta osaltani tuotua hieman esiin sitä, miten vaikeaa työllistyminen voi olla, vaikka olisit kuinka motivoitunut, meritoitunut sekä osaava työnhakija. Joillain aloilla kilpailu työpaikoista on aivan äärimmäisen kovaa ja moni työnhakija ei löydä uutta työpaikkaa, vaikka halua olisi kuinka paljon. Töitä ei aina löydy tekevälle eikä myöskään hyville tyypeille.
Ammattilaiset siirtyvät työstä toiseen verkostonsa kautta ja useimmiten ohi hakijajonojen. Tämä toki vaatii, että hakijalla on jo työkokemusta eli näyttöä osaamisesta sekä, että.hän on vaivautunut hankkimaan henkilösuhteita ja suosittelijoita.
Kuvaamasi hakuprosessi on se vaikein, josta tulisi pyrkiä jo nuorena eroon. On nimittäin niin, että iän myötä on yhä vaikeampaa saada uutta työpaikkaa hakujonojen kautta, joissa kilpailijoita on kymmeniä tai satoja ja he ovat paljon nuorempia. Hyvät tyypit, joilla on verkosto kunnossa, saavat tarjouksia hyvistä hommista jatkuvasti joko suoraan yrityksistä tai head huntereiden kautta.
Kerron tämän, koska se perustuu koko pitkän työuran osoittamaan mallin katkottomaan menestykseen paitsi itseni niin monien tuttujeni osalta.
Ihminen tekee töitä elääkseen eikä viihtyäkseen. Siksi sanon edelleen, että töitä on kaikille, mutta ne eivät aina täytä toiveita tai edes koulutusta.
Kun tarttuu erilaisiin töihin oppii uutta läpi elämänsä eikä työttömyys vaivaa. Jos on kova valikoimaan tehtävänsä, antaa itsestään kuvan tyyppinä, jota työnantajat pitävät vaikeana työllistää.
Joustavuus ja halu kokeilla uutta on suuri voimavara. Joustavuuteen liittyy kyky paitsi edetä urallaan niin ottaa myös taka-askeleita esim perheen vaatiessa enemmän aikaa ja tehdä tämä menettämättä uskoa itseensä.
Työnhakusi vahvistaa sen, että kyllä töitä tekevälle riittää.
Ilmoita asiaton viesti
Olet Juha oikeassa tuossa, että verkostojen ja niin sanottujen piilotyöpaikkojen kautta työllistyminen on huomattavasti todennäköisempää kuin normaaleilla menetelmillä. Omalla alalla tämäkään ei kuitenkaan ole ollut niin sanottu oikotie onneen. Paljon olen panostanut myös tuohon puoleen; aktiiviseen verkostoitumiseen, kiinnostavien yritysten kontaktointiin ja etenkin käytännön saavutusten haalimiseen työelämässä. Moni yritys oli vaikuttunut osaamisesta, mutta haastava taloudellinen tilanne ei kuitenkaan mahdollistanut palkkaamista. Toiset puolestaan lähtivät syystä tai toisesta hakemaan vielä ”sopivampaa” työntekijää avoimilta markkinoilta. Nykyistä normaalimmassa taloudellisessa tilanteessa uskoisin, että olisin juuri tuota kautta löytänyt uuden haasteen hyvinkin nopeasti.
Ilmoita asiaton viesti
Jotenkin paras rekrytointitilanne on, kun todellinen palkkaava esimies on vastapuolesi alusta asti eikä jokin nuori ja kokematon HR-konsultti.
Ilmoita asiaton viesti
Kaavoihin kangistuneet HR-ihmiset näkevät helposti kaiken uran poikkeamat negatiivisina asioina. Kokeneet palkkaajat taasen ymmärtävät, että ihmisten elämässä on muitakin valintoja kuin pyrkiä pitämään cv:nsä optimaalisena.
Ilmoita asiaton viesti
Työ ei kohtaa niin että tyyppi mm Lieksasta pakkosiirretään esim Vantaalle jossa siellä olisi töitä joksikin aikaa. Tyyppi maksaa asunnosta Lieksassa ja Vantaalla ja muista kuluista jotta se on ”työllinen”…
Ilmoita asiaton viesti
Vaikeaa se on ollut jopa joillekin ex-kansanedustajille, ministereille-jopa pääministereille?
– Perustamansa persujen peruspomon pallilta tipahtanut Soinikin sanoi, että kyllä tekevälle aina töitä ja tekemistä löytyy! On ollut jo kysyntää, niin julkiselta kuin yksityiseltäkin puolelta…mutta kuinkas sitten kävikään…?
Ilmoita asiaton viesti
Heh. No jos itte olisin palkkaamassa jotain töihin niin ihan ensimmäiseksi lentää sellainen hakupaperi roskiin jossa cv:ssä lukee politiikko.
Ilmoita asiaton viesti
Ja millaisia poliitikkoja saamme, jos tuo ajattelu leviää laajalle?
Eiköhän ihmisiä pidä palkata osaamisen, potentiaalin ja vastaavien tekijöiden perusteella.
Ilmoita asiaton viesti
Työnhaku on todellakin vastenmielistä hommaa nykyisin, kun siitä on tehty useampia kierroksia käsittävä nöyryyttävä missikisa, jossa valituksi tulee se, joka osaa parhaiten näytellä työnhakijalle lankeavan ristiriitaisia vaatimuksia sisältävän roolin.
Ilmoita asiaton viesti
”Kyllä töitä tekevälle riittää”
Töitä ei riitä tekeville.
Suomessa on pysyvä rakenteellinen suurtyöttömyys jo kymmeniä vuosia, eli suuri joukko ihmisiä on aina työttöminä vaikka mitä tekisi.
Ilmoita asiaton viesti