Älkää nyt mieltänne pahoittako

Alussa Jumala loi taivaan ja maan. Maa oli autio ja tyhjä, pimeys peitti syvyydet, ja Jumalan henki liikkui vetten yllä. Jumala sanoi: ’Tulkoon valo’. Ja valo tuli.

Kirjoituksen ensirivit ovat suora lainaus Raamatusta ja Ensimmäisen Mooseksen kirjan ensimmäisistä jakeista. Suomessa on viime aikoina keskusteltu siitä, voiko vaikkapa Raamattua siteeraamalla syyllistyä rikokseen eli kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Poliisi suoritti esitutkinnan tältä kannalta esimerkiksi kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) viisitoista vuotta vanhasta pamfletista ja päätyi siihen, ettei asiassa ollut syytä epäillä rikosta. Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen oli toista mieltä ja määräsi poliisitutkinnan avattavaksi.

Vanhoja on kaiveltu myös televisioviihteen saralla, kun lappalaisista, romaneista, savolaisista, pohjalaisista ja vammaisista sketsejä 1980- ja 1990-luvuilla tehnyt koomikko ja kansanedustajaksi noussut Pirkka-Pekka Petelius (vihr.) pyysi anteeksi huonoa huumoriaan.

Ihminen kehittyy ja maailma muuttuu. Se, mikä on voinut olla kaksikymmentä, neljäkymmentä tai sata vuotta sitten hyväksyttyä tai lainmukaista, ei välttämättä ole sitä enää tänään. Historia on historiaa. Jos sitä ryhdytään katsomaan satoja vuosia taaksepäin ja arvotetaan kaikki teot ja ratkaisut nykylakien ja -normien mukaan, ei anteeksipyytelystä tule loppua.

Ihminen ja ihmisyhteisöt ovat kehittyneet juuri siksi, että meillä on ollut erilaisia ja vastakkaisia näkemyksiä, joista on väännetty kättä. Myös huumori on tuonut iloa arjen puurtamiseen, mutta ollut jo satojen vuosien ajan poliittisen keskustelun herättäjä ja voima. Huumorin ja leikinlaskun kautta kun on voitu kipeitä yhteiskunnallisia teemoja tuoda esiin ja kansalaisten keskusteltavaksi.

Älkää nyt mieltänne pahoittako, mutta kyllä avoimen kansalaisyhteiskunnan ja demokratian uskoisi kestävän erilaiset mielipiteet ja kaikenlaisen huumorinkin.

tuomaskoivuniemi

Etelä-Pohjanmaan Epilepsiayhdistyksen ja Kauhajoen kirkkovaltuuston puheenjohtaja sekä journalisti ja nuorisoseuramies Kauhajoelta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu