Koronakriisi korostaa omavaraisuuden tärkeyttä
Suomi ja suomalaiset ovat eläneet tänään viikon verran koronavirus-pandemian aiheuttamaa poikkeusaikaa. Maailmanlaajuinen koronakriisi on nostanut esiin jokaisen valtion omavaraisuuden tärkeyden monella eri sektorilla – esimerkiksi ruoantuotannossa, lääkkeiden ja suojavarusteiden valmistuksessa.
Suomessa kriisi- ja poikkeusoloihin on varustauduttu paremmin kuin vaikka läntisessä naapurissa Ruotsissa. Maaseudun Tulevaisuus uutisoi viime viikolla, että meillä ruoan omavaraisuusaste on 80 prosenttia, kun länsinaapurissa se on 50 prosenttia. Ruotsista oli jo oltu suomalaisiin yhteydessä, että onko apua täältä saatavissa tarpeen tullen.
Suomen liittyessä neljännesvuosisata sitten Euroopan unionin jäseneksi jotkut kansalaispiirit suhtautuivat kotimaiseen maatalouteen nurjasti. Pian onneksi ymmärrettiin sen merkitys ja vaikutus yhteiskuntaan, työllisyyteen ja yrittäjyyteen. Etelä-Pohjanmaa on ollut ja on isänmaan ruoka-aitta, sillä täällä on tuotettu ja jalostettu ruokaa oman väen tarpeiden lisäksi kotimaan muille alueille ja ulkomaillekin. Kiitos viljelijät ja ruoantekijät työstänne.
Koronakriisi on sulkenut rajoja ihmisen liikkumiselta, pysäyttänyt tavarantoimituksia ja tehtaita. Meilläkin on teollisuusyrityksiä, jotka ovat joutuneet pysäyttämään työt ja lomauttamaan väkeään, koska valmistuksen vaatimia osia ei ole ollut saatavilla.
Pandemiakriisi väistyy aikanaan. Tulevaisuudessa on selvää, että monilla yhteiskunnan ja elinkeinoelämän sektoreilla paikallinen, alueellinen ja kotimainen tuotanto tulee lisääntymään. Kiinasta lähtenyt pandemia tehnee lopun Kiina-ilmiöstä. Kaikkea ei kannata teettää halvalla kaukana merten takana, sillä hädän hetkellä kaivattua osaamista, tuotetta tai lääkettä ei ole välttämättä nopeasti saatavissa.
Kommentit (0)