Biojätettä pitää nyt lajitella myös omakotitaloissa. Ei mennyt viikkoakaan, kun lenkillä kulkiessa alkoivat tuoksuelämykset olla vertaansa vailla. Pelastakaa raatokärpänen -kampanja näemmä käynnistyi.
Eilen illasta näin ensimmäisen jyrsijän vipeltämässä kotikadulla suuntana pöntöt. En edes ymmärrä, miten ne noihin pönttöihin pääsevät. Aika näyttää, saako Rovaniemen kaupunki oman rottapopulaation ja löytyykö uusia bakteerikantoja kuinka nopeasti ihmisestä.
+23 asteen lämpö ulkona pistää pöntön sisustan melko optimaaliseksi kaiken mailman kaasuille, kuten kasvihuonekaasu metaanille. Joten jokainen ruskean pöntön omistava onkin saanut oman pienen metaanilähteen pihalleen. Aina kun käyt nakkaamassa sen sun 30 gramman pikkupussin siihen astiaan, päästät niitä kaasuja suoraan ulos. On täysin ymmärrettävää, että biojäte sekajätteessä on ongelma jätevoimalan energiatehokkuudelle. Mutta jos se yksinäinen mummo tai pappa siinä taajamassa saa viikossa aikaan alle 100 grammaa biojätettä ja se sitten käryää siinä astiassa kolme viikkoa, kunnes dieselhirviö kaartaa pihaan ja vie sen pois, niin ei sillä globaalia ilmastoa ainakaan jäähdytetä tai lämpenemistä hidasteta.
Biojäteastia on nykyajan tunkio, ja se pitää löytyä jokaisesta kotitaloudesta. Onko siinä mitään järkeä? Minun mielestäni ei. Se pilaa hajuillaan koko naapuruston ja tuo meille rotta- ja jyrsijäongelman.
Näitäkin asioita, kun mietittäisiin maalaisjärjellä eikä hyveposeerauksella, niin ei tarvitsisi tehdä järjettömiä ratkaisuja näin paljon.
Tuomas Koskiniemi
Kaupunginvaltuutettu
Kaupunginhallituksen jäsen
Perussuomalaiset valtuustoryhmän puheenjohtaja
Kuvan rotta on muuten sekajäteastian kimpussa. Tuollaiset rikkinäiset jätesaavit pitäisi laittaa heti vaihtoon. Muuten se rotta ongelma on todellinen.
Tuo sun hajuongelma on omassa päässäsi.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin meillä sekajäteastia haisee pahemmalta kuin biojäteastia.
Ilmoita asiaton viesti
En po huomannu moista.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se kuule on ihan tuossa kotikadulla ja viellä pahempi naapuri kadulla.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo sinun pytty ei ole biojäteastiaa nähnytkään,jos kerra viikossa on kylki puhki.
Terveisin perussuomalainen ja Rovaniemeltä.
Ilmoita asiaton viesti
”Voit julkaista toisen ottaman kuvan vain, jos tiedät sinulla olevan lupa käyttää kuvaa blogissasi.”
Näin siis tämän paikan ohjeissa. On käsittämätöntä, kuinka blogisti luulee, että ei jää kiinni vieraan kuvan käytöstä aikana, jona Googlen kuvahaku on jo aika hyvä. Kuva on vuodelta 2020, sen on ottanut Ari Peltonen, ja aiheena on Hyvinkään rautatieaseman rottaongelma:
https://www.aamuposti.fi/paikalliset/3166537
Ilmoita asiaton viesti
Kuvan käyttöön ei kuvaajalta tarvitse lupaa, vaan lupa tulee lain suoman sitaattioikeuden kautta tässä käytössään. Mutta ”siteerattaessa tulee mainita sitaatin lähde eli tekijän nimi ja lähdeteos”.
Ilmoita asiaton viesti
Kohvakan kannattaa varmaan kertoa tämä myös Mediakonserni Keskisuomalaiselle, joka siis omistaa mm. yllä linkitetyn Aamupostin. Keskisuomalaisen käyttöehdoissa nimittäin lukee tämmöistä:
”Käyttäjä ei saa Verkkopalveluihin muita oikeuksia kuin oikeuden käyttää palveluja henkilökohtaisiin tarkoituksiinsa näiden Käyttöehtojen sekä mahdollisten palvelukohtaisten ehtojen ja muiden mahdollisten sopimusehtojen mukaisesti. Käyttäjä ei saa, lukuun ottamatta omaa aineistoaan, valmistaa Verkkopalveluihin sisältyvästä aineistosta kappaleita (kopioita) eikä saattaa aineistoa tai sen osaa yleisön saataviin levittämällä, välittämällä, esittämällä tai näyttämällä sitä julkisesti ilman Mediakonserni Keskisuomalaisen tai muun oikeudenhaltijan kirjallista lupaa tai lain pakottavien säännösten sen salliessa.”
https://keskisuomalainen.com/kayttoehdot/?gsid=7f6429cf-5319-4e8f-848d-6828f03a31cf
Ilmoita asiaton viesti
Ei muuta sitä mitä sanoin. Lainatussa kuvassa kyse ei ole kokonaisen teoksen kopioinnista sellaisenaan, vaan kuva on osa uutta teosta. Tämäkin alusta on huomioinut lain salliman sitaattioikeuden käytön… ”tai lain pakottavien säännösten sen salliessa.”
Ilmoita asiaton viesti
Kyseessä ei ole sitaattioikeus muutenkaan, koska artikkelissa ei käsitellä kuvaa joka on itsenäinen teos. Sitaatit pitää liittyä teokseen.
Sitaattioikeus ei tarkoita, että minkä tahansa kuvan voi pölliä ja julkaista jossain toisessa yhteydessä vaikka kuvan lähde olisi kerrottu.
Ilmoita asiaton viesti
Meilläpäin biojäteastian tyhjennysväli on maksimissaan 2vk kesäisin.
Mutta minulla ei ole moisesta huolta, sillä torpassani on kaksi lämpökompostoria, joiden tilavuus on yhteensä 575L.
Niillä pärjää kevyesti läpivuoden.
Rottia olen kyllä tontiltani löytänyt, mutta isorotta on niin laajasti levinnyt, ettei sitä voi täydellisesti hävittää oikein millään. Tosin ne rotat ovat päätyneet kompostiin…
Paras tapa rottien hävittämiseen on ruuan saannin estäminen, eli ehjät roskikset ja biojäteastiat ja vieläpä kannellisina!
Tietysti perinteinen loukkupyynti on myös tehokasta.
Ps. supikoira haisi kompostissa tasan 5 päivää, jonka jälkeen siitä ei ollut jäljellä kuin luut ja kasa karvoja.
Ilmoita asiaton viesti
60-luvulla oli kerrostaloissa jätemyllyt, eli biojätteet huuhdeltiin viemäriin. Kumpiko on ekologisempaa; autolla kuskata ne pois vai jätevedenpuhdistuslaitoksen siivilästä siirtää isoon kompostiin, josta varmaan saataisiin metaaniakin energian tuotantoon? Omakotiasujilla kai oma komposti on järkevin vaihtoehto.
Ilmoita asiaton viesti
”…biojäte sekajätteessä on ongelma jätevoimalan energiatehokkuudelle.”
No ei se taida olla. Palotapahtumaan lisätään vettä joten ei pieni vesi polttoaineessa tee haittaa.
Asia on hiukan toinen kuin pientalon lämmityksessä.
Perunankuoretkin ovat viime kädessä palavaa materiaalia.
Ilmoita asiaton viesti
Kun olin lapsi ei tämmöstä propleemaa ollut,miksikähän?
Ilmoita asiaton viesti
Lapsena olostani noin 70 v. unohdin sanoa.
Ilmoita asiaton viesti