Virikettä arkeen.

Vanhuspalvelut
Olen tässä miettinyt Rovaniemen vanhuspalvelun tilaa ja haastateltuani muutamaa alalla toimivaa lähihoitajaa, törmään usein sanaan ”kiire”. Kiire on sanana vähän outo ympäristössä, jossa hoidetaan vanhuksia. Vanhuksilla ei ole hirveän kiire mihinkään ja elämän kuuluisi muutenkin olla rauhallista ja hyvää. Kiire on kuitenkin todellinen ja läsnä nyky hoitajan työssä lähes kokoajan.
Olen puhunut hoitajien kanssa myös virikkeistä, joita hoitajat toteuttavat hoitotyön ohessa aina kun siihen liikenee hetki. Virike on vanhukselle hänen ympäristössään hyvin tärkeä ja pitää yllä mielialaa ja tuo mukanaan sosiaalisen hetken. Virikkeet ovat usein hyvin yksinkertaisia kuten lehden lukua ääneen, yhteislaulua tai vaikka ristikoiden täyttämistä yhdessä vanhuksen kanssa. Tässä vain muutama esimerkki. Useat hoitokodit Rovaniemellä ovat yksityisen omistuksessa ja kaupunki on ostanut palvelut heiltä. Sopimus on voinut syntyä vuosia sitten. Lakiin on sillä välin tullut lisää paineita hoitajamitoituksen toteutumaan. Tämä on hirveän hyvä ja tärkeä muutos.
Tutkin hiukan asiaa ja uutiset olivat muutamaa kuntaa lukuunottamatta karua luettavaa. Valtio kompensoi kuntia, mutta kunta harvemmin kompensoi palvelun tuottajaa. Tämä aiheuttaa sen, että yksityisellä sektorilla joudutaan miettimään mistä nipistetään. Näkisin, että mikäli tuo kompensaatio on Rovaniemellä jäänyt kuntaan, voisi kuntakin tehdä jotain.
Mielessä kävi viriketyö. Virike työn voisi tehdä joko samoin kuin avustaja työn tai jopa yhteistyössä seurakunnan tai jonkun muun vastaavan kanssa.
Mielessä kävi myös urheiluseurat, jotka varmasti osaisivat järjestää pieniä virikkeitä ja kaupunki taas voisi niistä jotain seuroille maksaa. Näin seurat saisivat kerättyä rahaa ja esim. juniori puoli rahoitettua harrastuksensa. Enkä sano, etteikö tämmöinen viriketyö voisi olla muuallakin kun vanhuspuolella. Nyt joku kysyy, että eihän ne juniorit voi rahaa vastaan työskennellä. Sen verran sivusta seuraneenna olen tehnyt havainnon, että esim. jääkiekon parissa näkee näitten junnujen vanhempia talkoilemassa kompensoidakseen lasten kausimaksuja.

Yritän tällä kirjoituksellani tuoda esille sen, että vanhukset kyllä saavat virikkeitä ja heille niitä toteutetaan, mutta onko se riittävästi jos se pitää kiireen keskellä tehdä. Viriketyö kunnan avustuksella voisi olla paras kompensaatio meidän vanhuksille asumispalvelu yksiköissä. Kyllä kunnankin on otettava yksityinen sektori huomioon näissä kompensaatioissa. Tämä viriketyö voisi myös olla ihan valtio tasolla työ, johon korvamerkittäisi rahaa kompensaatiosta.

Väinö
Väinö vierailulla asumispalveluyksikössä
Kyllä tässä rahaa on syydetty nyt hullumpiinkin ideoihin. Meillä on tässä kuitenkin vanhustenkin asiat hoidettavana. Näkisin myös tämän kaltaisen työn vammaispalvelun puolellakin toimivana ratkaisuna. Itse olen pari kertaa käynyt koiran kanssa eräässä palvelu asumisen yksikössä vierailulla. Tällöin näin kuinka pelkkä koiran läsnäolo toi virikettä päivään. Saati, kun asukas pääsi antamaan muutaman nappulan koiralle ja koira istui asukkaan käskystä ennen nappulan antoa. Pienikin virikkeen luonti ja arjen katkaisu näissä yksiköissä on tärkeää.
Tälläinen toiminta olisikin hyvä miettiä nyt ja toteuttaa vasta koronan hellittäessä.
Tässä voisi olla ideaa ihan valtakunnalisesti.
Ihmisten asialla tässä kuitenkin ollaan.
Tuomas Koskiniemi
Perussuomalaiset
TuomasKoskiniemi
Perussuomalaiset Rovaniemi
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen 36-vuotias mies Rovaniemeltä. Opiskelen tällä hetkellä lähihoitajaksi redussa. Minulla on vankka kokemus monelta alalta, joista koen olevan hyötyä päätösten teossa ja asioiden eteenpäin viemisessä. Olen työskennellyt teollisuudessa, asiakaspalvelussa ja harrastusteni puitteissa tehnyt vähän journalistista työtäkin. Teollisuudessa olin noin 13 vuotta koneasentajana, asiakaspalvelussa olin taksin puikoissa 4 vuotta, jossa ajoin myös sote puolen ajoja ns. ”matkapalvelu ajoja”. Matkapalvelu asiakkaiden kanssa töitä tehdessäni löysin kehitettävää useastakin aiheesta ja he ovat yksi ryhmä Rovaniemellä, joiden palveluja haluaisin edistää ja parantaa. Taksi työnä antoi minulle hyvän ja kohtuu kattavan käsityksen Rovaniemen asukkaista ja heidän tarpeistaan. Lähdin ehdolle, koska koen, että Rovaniemi tarvitsee realistista päätöksen tekoa ja järkeviä visioita tulevaisuuteen. Rovaniemi tarvitsee realismia ja realistisia investointeja, kun lähdemme nousemaan koronan jälkeisestä kaamoksesta ja palaamme normaaliin elämään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu