Ilmastotoimien kohtalonhetki – Mainoslauseista on päästävä tekoihin

Keisarin uudet vaatteet on Hans Christian Andersenin kuuluisa satuklassikko, joka on myös nuoremmille sukupolville tuttu tarina. Sadussa vaatturit myyvät ilmaa turhamaiselle keisarille, joka ei uskalla tunnustaa tosiasioita. Maamme vasemmistohallitus vetää vertoja sadun vaattureille mainostaessaan ilmastopolitiikkaansa ennennäkemättömän kunnianhimoiseksi – siitäkin huolimatta, että emme ole nähneet vielä yhtäkään tekoa puheiden lisäksi.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA julkaisi eilen päästöennusteensa, jonka viesti on, että tavoite hiilineutraalista Suomesta vuoteen 2035 mennessä on karkaamassa käsistä jo heti kättelyssä. Eikä ETLA ole laskelmiensa kanssa yksin. Mainoslauseiden läpi näkevät ilmastopolitiikan asiantuntijat ovat jo varoittaneet toimettomuuden kustannuksista.

  • ”Merkittävät ilmastotoimet jäävät puuttumaan talousarvioesityksestä.” (VATT)
  • ”Kokonaisuutena arvioituna esitetyt elementit jäävät selkeästi vajaaksi siitä, mitä hiilineutraaliuden saavuttaminen vuoteen 2035 mennessä vaatisi.” (Sitra)
  • ”Hallituksen olisi pitänyt koskea turpeen veroetuun jo tässä budjetissa.” (SLL, WFF ja Ilmastopaneeli)

Päästöjä pitäisi saada vähennettyä 35 miljoonaa tonnia seuraavan 16 vuoden aikana. Suomen ilmastopaneeli on arvioinut, että hallituksen ilmastotavoitteiden ja jo sovittujen toimien välillä on yli 19 miljoonan tonnin kuilu. Päästökuilu on niin iso, että se vastaa yli kolmannesta Suomen vuosittaisista päästöistä.

Jos hallitus olisi tosissaan kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden kanssa, niin se päättäisi viimeinkin turpeen veroedun alasajosta. Sen sijaan Marinin hallituksen ensimmäisessä budjetissa ympäristölle ja ilmastolle haitallisten yritystukien määrä kasvoi sadalla miljoonalla eurolla.

Emme puhu mistään pienestä veronäpertelystä, sillä turpeenpolton päästöt vastaavat koko Suomen henkilöautoliikenteen päästöjä. Kyseessä olisi ennen kaikkea vaikuttava toimi, joka vähentäisi välittömästi päästöjä. Tätä puoltavat myös VATT:n ja VTT:n mallinnukset. Tämäkään ei vielä yksinään riittäisi, vaan yritystukien painopiste on siirrettävä laajemmin palvelemaan tuotekehitystä ja päästöttömiä ratkaisuja.

Näemme kaikkiaan seuraavan kahden viikon sisään, valitseeko hallitus ilmastotoimet vai tyhjien tavoitteiden esittelyn tulevassa ilmastokokouksessaan. Pelkät selvitykset ja tiekartat eivät enää riitä lupausten täyttämiseksi. Meidän kaikkien kannalta olisi toivottavaa, että hallitukselta löytyisi viimeinkin rohkeutta esittää selviä tekoja.

Tuomas Kuoppala

Sinivihreä sivistysporvari. Poliittinen sihteeri ja valtio-opin väitöskirjatutkija. Kokoomuksen eduskuntaryhmässä seurantavastuulla ympäristö, ilmasto ja energia.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu