Turpeen energiakäyttö on kiellettävä lailla

Enemmistö hallituspuolueista kannatti ennen eduskuntavaaleja turpeen polton alasajoa. Emme ole nähneet kuitenkaan sormenliikautusta ilmastotekojen puolella. Nykylinjalla maamme ilmastotavoitteet ovat karkaamassa käsistämme. Suomen luonnonsuojeluliitto toi tosin elokuuhun toivoa julkaistessaan kansalaisaloitteen turpeen energiakäytön kieltämiseksi. Aloitteessa turpeen energiakäyttö olisi kiellettyä 31.5.2025 lähtien. Toivon aloitteen pääsevän eduskuntaan saakka, vaikka aloitteessa ehdotettu aikataulu on liian kireä energiayhtiöiden investointien näkökulmasta.

Eduskunnan ympäristövaliokunta ei ole koskaan ollut näin alityöllistetty. Vuosaaren ilmastokokous oli asiantuntijoiden mielestä täysi pettymys. Vihreä ilmastoministerimme Krista Mikkonen näyttää hävinneen loputtomien tiekarttojen taakse. Hallitus on ollut haluton leikkaamaan turpeen lähes 200 miljoonan euron verotukea, vaikka turpeenpolton päästöt ovat suunnilleen yhtä suuret kuin koko Suomen henkilöautoliikenteen päästöt.

Kokoomus on ehdottanut, että turpeesta luovuttaisiin riittyvän siirtymäajan turvin viimeistään vuonna 2032. Kivihiilikiellonkin kohdalla huomattiin, että valtaosa energiayhtiöistä pääsee irti kivihiilestä jo ennen vuotta 2025, vaikka takaraja on vuoden 2029 toukokuussa. Eduskuntaryhmämme on ehdottanut myös turpeen veroedun välitöntä leikkausta 50 miljoonalla eurolla. Kaukolämmön tuotannossa on valittavana jo useita fossiilivapaita tuotantotapoja, kun erilaiset lämpöpumput ja maalämpöratkaisut tekevät läpimurtoa. Näiden ratkaisujen yleistyminen tarvitsisi verouudistuksia pikimmiten.

Nyt olisi viimeinen tilaisuus jättää turve historiaan, sillä EU on myöntämässä oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta satoja miljoonia euroja Suomelle turpeesta luopumiseen. Rahoituksella voitaisiin turvata oikeudenmukainen siirtymä turveyrittäjille ja näiden yritysten työntekijöille. Rahoituksen ehtona on tosin, että Suomella on osoittaa selkeä suunnitelma turpeesta luopumiseen. Turpeen energiakäytön päättävä laki ja turpeen veroedun leikkaaminen ovatkin edellytyksiä rahoituksen saamiseksi.

Ansaitsemme perusteellisen käsittelyn turpeen lopettamiseksi. Tästä syystä allekirjoitin kansalaisaloitteen. Toivottavasti myös sinäkin.

 

Tuomas Kuoppala

Sinivihreä sivistysporvari. Poliittinen sihteeri ja valtio-opin väitöskirjatutkija. Kokoomuksen eduskuntaryhmässä seurantavastuulla ympäristö, ilmasto ja energia.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu