Jeremiadini keskustelukulttuurista; Kitinää, ulinaa ja purnausta
Puheenvuorossa on keskusteltu valittamisesta. Hannu Sinivirta kirjoitti muutakin kuin diffrentiaaliyhtälöitä. Hänestä Uuden Suomen palsta on muodostumassa valittamisen palstaksi. Hän haki ratkaisukeskeisempää otetta. Päänäkemys tiivistyy siihen, että jos valittamiseen ei liity ratkaisua niin se ei ole rakentavaa. Tämä näkemys on klassisen sivistyksen mukaista.
Jopa siinä määrin, että Hannu Karpo puhui ”filosofin asenteesta”, jota Eero Ojanen täsmensi ”stoalaiseksi asenteeksi” koska siinä vältetään tunnekuohuja ja erotetaan järki ja tunteet toisistaan aivan eri asioiksi. Jos valittaminen nähdään tässä hengessä se on äärimmillään epäonnistumista ihmisenä. Monelle stoalainen asenne sanoo että valittaminen on typeää ja epämaskuliinista pelkästään lajityyppinä. Ojasen täsmennys on siitä tarpeellinen, että kaikki filosofit eivät ole sitä mieltä että mielentyyneys ja järki ovat aivan tuollaisessa suhteessa toisiinsa. Mutta silti yleissäännöksi voidaan sanoa se että yleisesti filosofit suhtautuvat valittamiseen negatiivisesti. Ja äärimmillään Aristoteles ja Immanuel Kant ovat pitäneet kaikkea valittamista turhana valittamisena. Niissä sävynä on se että valittaja on itseriittoinen ja pehmeä ja joustavat tunteisiinsa sen sijaan että seuraisivat velvollisuuksiaan moraalilaille tai toisille ihmisille. Filosofioissaan voidaan nähdä se, että korostetaan itsekunnioituta ja toisten kunnioitusta. Muut filosofitkin, jotka näkevät valittamisella arvon, usein kontekstoivat asian niin että on hyödyllistä valittamista ja turhaa valittamista. ; Toisin sanoen valittaminen on huono asia joko kokonaan tai jossain kontekstissa.
Itse näen että valittamisella on laajempiakin ulottuvuuksia. Äärimmillään se on äärimmäistä huomiota ja tiedostuista jaetusta kärsimyksestä. Ja tämä on sellainen kategoria jota pidän melko ilmiselvästi positiivisena asiana. Valittamisena jota soisin tapahtuvan enemmänkin. Tästä hengestä hyvän esimerkin saa kuuntelemalla Markus Kajoa. Hän sani tuoreesti että ”Venäjän joukkojen jäljiltä Ukrainassa paljastuu nyt sellaista systemaattista pahuutta lapsia kohtaan, että Suomen & EU:n kansalaisena ja ihmisenä on pakko anella kaiken Venäjän tuonnin ja taloussuhteiden katkaisemista heti.” Oma näkemykseni on, että siinä vaiheessa kun Markus Kajo (1) reagoi politiikkaan ja (2) haukkuu sekä (3) ehdottaa rajoittamisia, silloin totellaan. Tässä ytimessä on tavallaan se, että koska Markus Kajo valittaa niin harvoin, tapahtuessaan se iskee kuin kontrasti. Jos taas vaikka minä valitan, se on enemmän informaatiota siitä että ”kappas, tuonkaan otuksen elintoiminnot eivät vielä ole, jostain syystä, lakanneet”.
Ja tavallaan tämän takana on jotain joka on Hannu Sinivirrankin valituksesta valittamisessa. Hän ei sano että kaikki valittaminen olisi pahasta, hän asettaa ehdoksi sen että valittamisessa tarjotaan ehdotus parantamisesta. (Jolloin hänen oma valituksensa valittamisesta on hyvää valittamista koska siinä on ohje käytöksen muuttamiseen) Tässä mielessä arvostetuksi valittamisen lajityypiksi nousee ainakin niinsanottu Jeremiadi. Klassinen jeremiadi koostuu kolmesta osasta. Aluksi määritellään yhteisölliset normit. Sitten kuvaillaan synkästi ja vuolaasti, miten yhteisö on epäonnistunut normien noudattamisessa. Kuvataan miten nykyaika on huonoa. Lopussa kerrotaan miten yhteisö saadaan nostettua takaisin ideaalien tasolle.
Jeremiadi valittamisen kaava on tavallista arvokonservatiiveille. Heille nykytila on katastrofissa vaikkapa MM -karkkien epäseksikkyyden vuoksi. Tämä asia ”murentaa yhteiskuntaa” ja uhkana on siksi tavallisesti ei vähäisempi kuin yhteiskunnan tuho. Ja sitten ratkaisuna on taikaluoti kuten kristinusko ja oikeanlainen maskuliinisuus. (Ja yleensä se että valittaja lopettaa uhriutumisensa ja menee tuottamaan tuloja arvokonservatiivien suosimille yrityksille.) Tämä huomautus täsmentää että kenties valittamisessa keskeinen asia ei ole muoto. Esimerkiksi se, että onko valittaminen toteutettu jeremiadina. Vaan onko se kohdennettu järkevästi. Harva konservatiivi suomessa nostaa kierroksia MM -karkeista yhtä vahvasti kuin Tucker Carlson joten he näkevät miten kauhistelun sabluuna ei aina osu oikeaan vaan tyylin sijaan pitää olla substanssiakin.
Itse tietenkin olen purnauksen paroni, jupinajääkäri sekä marisemisen marsalkka. Sallinette siis että maailmankuvasodin koko ongelman puolestanne.
Jos sallitte vuodatukseni, ja vaikka ette sallisikaan, totean että sallittu valittaminen asetetaan usein ongelmanratkaisukeskeisyyden yhteyteen. Jossa valittaja on samalla se joka ratkaisee ongelmansa. Jolloin päällimmäisin ongelma on, että miksi asiasta sitten valitetaan jos se ratkaisukin on annettu. Tämä on kysymys johon on aika yksinkertainen ratkaisu.
1: Näkisin, että jos seuraamme esimerkiksi ”liian pitkälle meneväksi” moitittua ”wokeilijoiden uhriutumista” niin niissä itse asiassa hyvin usein on sellainen henki että valittaja on samalla ongelmanratkaisija. Jos esimerkiksi joku näkee ongelmana mikroaggression niin siinä on mukana pyyntö, käsky, kehoitus tai vaade siitä että miten ihmistä tulee puhutella. Samoin jos joku valittaa ”manspreadaamisesta” junassa tuskin kukaan näkee asialliseksi kritiikiksi sitä että manspreadaamisesta valittaja ei anna ratkaisua. Ratkaisu on aika ilmiselvä. Siihen vain ei haluta suostua ja tilannetta pidetään pikkumaisena ja mitättömänä.
2: Samalla tavalla suuri määrä liberaalikriittisestä napisemisesta koostuu nimenomaan ratkaisujen moittimisesta. Joskus näitä jopa taiotaan ilmasta kuvitteellisesti. Mutta jos näkee miksi arvokonservatiivi valittaa sukupuolineutraaleista liikennemerkeistä, ytimessä on se että he uskovat että liberaalit ratkaisevat jonkin kokemansa ongelman liikennemerkillä. Ja he uskovat että ongelma ratkeaa tällä. He eivät vain näe sitä ratkaisemisen arvoisena ongelmana lainkaan. Ja tässä Jolloin subjektiivinen mielipide siitä mikä on ja ei ole tärkeää nousee ytimeen.
2: Toinen asia on tietenkin se, että Sinivirran näkemys on selvästi keskittynyt pseudotieteiden ja denialismin kontekstiin. Ja tässä on varsin tavallista törmätä tilanteeseen jossa kritiikki vaikuttaa yllättävän vähän mielipiteiden muuttamiseen. (Mistä seuraa turhautumista.) Toisaalta noissa konteksteissa käy usein myös niin että oikeastaan omaa kantaa ei todisteta tieteellä tai siihen ei edes pyritä. Vaan sen sijaan keskitytään siihen että kun vastapuolen teoria on niin huono niin sitten se oma teoria muuttuu jotenkin ihmeenomaisesti todistetuksi. (Mikä ei kyllä mene niin jos oltaisiin vakavasti tieteen ja tiedon perässä.) Tässä mielessä Sinivirran kokemus on varmasti lähellä sitä mistä moni pahastuu uskontokritiikkini kohdalla; (1) Kaivattaisiin että kriitikko olisi velvoitettu kertomaan myös hyvistä puolista, mikä harvoin toteutuu uskontoa kehuvissa jutuissa vastavaatimuksena että niissä pitäisi olla vastaavasti huonojen puolten esiintuonto. (2) Ajatellaan että vain haukkumalla kristittyjä ei ateismi muutu hyvin perustelluksi ja eettiseksi ajatukseksi, mikä onkin totta.
Filosofisesti voisi sanoa että tämä ratkaisukeskeinen puoli näyttää että pikkumaisuudesta ja muusta puhuvien tulisi nostaa keskustelun ytimeen esimerkiksi relevanssin määritelmä. Jotain jossa voittoa ei vaan heittää voitto toteamalla väitelauseenomaisesti että ”pikkumainen vaatimus”. Ilman tätä pikkumaisuudesta nillittäminen on itsessään mitätöntä mielenviskontaa. Mutta siinä on sisäänrakennettua optimismia joka voi joskus näyttäytyä huvittavana kaltaiselleni pessimistilel jota ei huvita mikään, koskaan. Minun rinnallani uusi Batman on Kimmy Schmidt.
Tässä kontekstissa valittaminen on lähinnä tosiasioiden kokemista. Jos joku on putoamassa kalliolta ei riitä että asennoituu asioihin positiivisesti ja huutamisen sijaan räpyttelisi oikein kovasti. Tai jos huutaa apua ratakiskolla koska jalka on poikki ja jumissa radalla ja tarvitset jonkun kääntämään junan toiselle raiteelle tai jarrutamaan, joku sanoo että miksi et keksi itse itsellesi jotain jolla selviät tilanteesta itse. (Mainio periaate myös teho-osastolle.) Ratkaisun vaatiminen pitää sisällään oletuken ratkaisun olemassaolosta. ; Toki kääntäen ; Joskus joku voi valittaa juuri siksi että ehkä joku keksii tilanteeseen jotain toimivaa. (Minulla on harvoin luottamusta tähänkään koska olen omasta mielestäni erehtymätön ja kaikkitietävä luova nero vailla luottamusta kanssaihmisten hyvään tahtoon ja kenties älykkyyteenkin.)
Olen jossain määrin ällistynyt että esimerkiksi kokoomus ja oikeisto – joka muutoin yrittää kovasti vastustaa kaikkea utopiahaihattelua – yrittää maalata toivoa joka aina ratkeaa yrittämällä enemmän. Heidän maailmassaan kärsimys ja valittaminen ovat todiste siitä että joku ei ole yrittänyt tarpeeksi. (Kristillisessä kulttuurissa vastaava tehdään kärsimyksen ongelman erilaisissa ratkaisuissa jotka vaikuttavat silmiini aina jotekin oléllisen keinotekoisilta. Taisteltavaa härkää ei tartuta sarvista vaan selitetään kovasti miten härkää ei edes ole olemassa. Toimii ehkä kielifilosofien kammioissa mutta tosielämässä tästä asenteesta ei seuraa mitään hyvää.) Selvittävissä olevan elämän utopia on hyvin korkeaoktaanista haihattelua.
Olen toki niitä ihmisiä jotka muistuttavat siitä, että sananvapaus on huono argumentinkorvike. Eli asia ei muutu järkeväksi ja hyvin perustelluksi vain sillä, että sen saa sanoa ääneen. Mutta samanaikaisesti monesti valittaminen on ainut tapa jolla ihminen voi rehellisesti ilmaista olevansa vieläkin elossa jostain itselle tuntemattomasta syystä. Onhan se toki hyvä huomata että ihmisillä on joko empatiaa tai muita tunteita niin että negatiivisten juttujen lukeminen joko ahdistaa, luo mielipahaa tai edes herättää reagointitarpeen ärsyyntymiseen siitä että turhalla ihmisellä on turha mielipide. Koska se on se ainut keino jolla ylitämme ahedonistisen nihilismin. Mikään ei ole niin kauheaa kuin valittaminen. Paitsi valittamisesta valittaminen.
Ja elämä.
Hohhoijaa tätä filosofista viisautta.
Ilmoita asiaton viesti
Jos vallitseva ja ylitsepääsemätön totuus on että kirjoitus on huono, tylsä ja tyhmä niin iloitkaamme sentään siitä, että kommenttisi on siis tasoisessaan seurassa?
Olen toki alati kiitollinen relevanssintajuisesta toteamisesta jossa ei argumenttirakenteita säästetä. Kaipaan aina kovasti apua tyypiltä joka käytti iltapäivän siihen, että levitteli venäläisestä sotilaasta pyllyleikkikuvaa ja jatkoi sitten luontevasti ja asiaanliittyvästi imulaitemainosanalyysiin. Hyvin menee relevanssintajullasi. Kaipaan apua juuri sinulta. Tosi kovasti.
Ilmoita asiaton viesti
Kommenttini osui arkaan kohtaan, kun noin pillastuit.
Kommentoin lyhyesti sitä, että analyysisi ovat niin pitkiä, että ne irtaantuvat lukuisia kertoja irti reaalimaailmasta sanojen pyörittelyyn, jolla ei funktiota asian kannalta. Sanomalla lyhyemmin tekstin laatu, ymmärrettävyys ja vaikutus paranee.
En neuvo tai määräile sinua. Kerron miten asia on. Tosiasia on myös, ettei huumori kuulu vahvuuksiisi.
Ilmoita asiaton viesti
Lyhentäminen on kelpo keino tiivistää ja siten parantaa journalistista juttua, mutta enpä menisi vaatimaan samaa kaunokirjalliselta teokselta. Ylläoleva blogikirjoitus lukeutuu mihin lukeutuu, mutta journalismia se ei edusta.
”Itse tietenkin olen purnauksen paroni, jupinajääkäri sekä marisemisen marsalkka.”
– Onpa jääkäri päässyt rivimiehenä paitsi alkusointuiseen, myös yläluokkaiseen seuraan! Mukaan ovat liittymässä myös kriittisyyden kreivi, jankuttamisen jaarli, lyttäämisen lordi ja ehdottoman ein eläinlääkintäeverstiluutnantti, nuo wanhat wiisaat wihaiset miehet.
PS. Enkös minä helmikuussa sanonut, että jalkakäytävien hiekoittaminen pitää lopettaa heti! Potkukelkka ei luistanut silloin, ja nyt se sama hiekka haittaa turvallista polkupyöräilyä.
Ilmoita asiaton viesti
Tänään oli muuten harvinaisen pitkä kolumni Jari Kurrista ja suomalaisen urheiluyleisön henkisestä tilasta. Minusta hyvä trendi ettei heitetä mitään Haapalaa tai vielä lyhkäisempää. Sellainen on yleensä tyhmille myötäkarvaan paijausta.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, tosin aina monisanaisuuskaan ei ole hyve. Laatu korvaa määrän.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Juha, eivät sinun kommenttisi koskaan osu muuhun arkaan kohtaan kuin omaan nilkkaasi. Eikä Tuomo ollenkaan pillastunut. Itse asiassa hän kuittasi sinun puuskahduksesi niin elegantisti että sinä et ikinä pysty noin tyylikkääseen vittuiluun. Ja sekös sinut saikin pillastumaan.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvät yhteenotot ovat tärkeitä, ja osa keskustelua, jos noita syntyy aidosti. Osa henkilösidonnaisuuksista on hyvä olla työn alla. Tarkottaa suoraan toimijan jalostamisen puolta.
Ymmärrän kyllä riskin, tosin kun näitä syntyy spontaanisti, voi tässä kunnioittaa enemmän ihan todellisuutta. En tarkoita, että näistä kannattaa tehdä liian isoa osaa, etenkään jos ei tunnu toimivan joissain tilanteissa.
Itse alkanut täydentää kannanottoja enemmän. Kiinnostaa tietty perinpohjaisuus, ja toisaalta kokonaisuudet, vaikka kummatkin vaikeita. Sen vuoksi varmaan otettava aika tarkasti.
Kyse ei ole henkilöiden aliarvostamisesta, jos antavat tilaisuuden pohtia sitä, minkä muutenkin tärkeäksi kokee.
Ilmoita asiaton viesti
”Kommenttini osui arkaan kohtaan, kun noin pillastuit.”
Erikoista, että koit kommenttini pillastumiseksi. Tunnut projisoivan tunnereaktioita sinne missä niitä ei ole. Onko tämänlainen piirre teille kovinkin yleinen vai koskettaako se vain ihmisiä joiden kanssa olet erimielinen?
Toki jos puhutan arkaan paikaan menemisestä ja loukkaamisesta niin aika selvää oli että kommenttisi oli oneliner vailla ratkaisua. Se ei ollut edes valitus vaan sen ainut signaali oli sosiaalinen väheksyntä. Jos teet sellaista niin älä ihmettele jos syntyy siihen liittyviä reaktioita
”Kommentoin lyhyesti sitä, että analyysisi ovat niin pitkiä, että ne irtaantuvat lukuisia kertoja irti reaalimaailmasta sanojen pyörittelyyn, jolla ei funktiota asian kannalta. Sanomalla lyhyemmin tekstin laatu, ymmärrettävyys ja vaikutus paranee.”
Mielenkiintoista. Viitsisitkö vastata muutamalla helpolla faktalla. Voisitko kertoa esimerkiksi vaikka Suurena Johtajana että mikä johtamisstrategia johtaa siihen että lausuntosi aikaansaisi odotettua muutosta?
Onko esimekriksi hyvää ihmisten johtamista kohti haluttua muutosta, sanotaan vaikka jollain OKR-mallilla, käsitellä asioita tuolla tavalla. Onko asenteesi se jolla johdit lukuisia ja ehdottoman hyvin ohjattuja alaisiasi Suuressa Yrityksessäsi? Mitä johtamisen dynamiikka sanoo siihen? Jos ei ja olet Suuri Johtaja niin miksi tavoitteesi ja päämääräsi eroaa käyttämästäsi strategiasta? Osaaminen vai se että antamasi oikeutus on tekosyy?
”En neuvo tai määräile sinua. Kerron miten asia on. Tosiasia on myös, ettei huumori kuulu vahvuuksiisi.”
Tässä meillä on tuskin mitään erimielisyyttä edes. Samalla tavalla tosiasia on, että kirjoitat paljon ja sanotaan näin että lopputuloksissasi ei ole mitään sellaista jota näen tavoittelemisen, edes reagoinnin, arvoisena. Huomaan myös miten esimerkiksi kotimaan blogiesi kommenttiosuudet läpitunkevat asennetta jossa edes kirkkohihhulit eivät kestä teitä.
Tosiasia on että yrität aina itsekorostaa titteleitäsi ja omakohtaista työkokemustasi ja muuta mestarillisuuttasi. Mutta ketään ei joko kiinnosta tai he eivät ota sinua tosissaan. Osittain siksi että Suuresta Johtajuudestasi on hämmentävän vähän ja yllättävän epäsuoria merkkejä jotka jäävät haravaan kevyellä googeloinnilla.
Toki ymmärrän. Tiedän henkilökohtaisesti sellaisia henkilöitä jotka ovat kovia tietoturvahefejä ja joilla ei käytännössä ole minkäänlaista digitaalista jalanjälkeä. Itse en ole koskaan ollut luonteeltani kovin diskreetti tai hienovarainen tai kiinnostunut muuttamaan ilmaisun muotoa ja tyyliä jonkun reetorin vaateista. Ainut motiivini on että tekeekö muutos teksteistäni parempaa filosofiaa. Vitseissä riittää se että niitä on ja ne ovat huonoja.
Jos luit tämän blogaukseni ajatuksella, analyysikykysi pitäisi riittää siihen jos olet edes tuhannesosan rehentelemästäsi, niin ymmärtänet sen että jos sanot retoriikan ohjeita malliin ”Sanomalla lyhyemmin tekstin laatu, ymmärrettävyys ja vaikutus paranee” osoitat lähinnä miten pihalla olet.
Sanotaan näin, että olen kirjoitellut useampia vuosikymmeniä sipulitasoisesti päällekkäisten identiteettien takaa, nettijalanjälkeni on kuin sipuli. Onko mikään näkemäni vihjannut siihen suuntaan että mikään sanomasi kuuluisi ydintavoitteisiini? Onko esimerkiksi tekstinmuodostuksessani näkyvissä mitään piirteitä siitä että ”käytettävyys” kiinnostaisi niitä tehdessä?
Ymmärrettävyys. Tajusin että minun on turha tavoitella ymmärrettävyyttä. SInun kohdallasi retoriikkaohjeet tietenkin ovat pakote latistaa ajattelu ja ilmaisu tiettyyn muottiin ja sitten teeskentelet että se on vain neutraali ja ystäv’llinen oje koska se on se sosiopaattipeli jota pelaat pikku empatiakyvyttömässä eläkeukkopäässäsi (alaisesti, mikäli käsittelet heitä kuin kotimaan kommentoijia tai blogikeskustelukumppaneita vihaavat sinua ja pitävät sinua huonona pomona. Jos käyttäydyt eri tavalla älä ihmettele jos menestystä ei tule netissä. Jos tavoittelet sitä siis. Ehkä haluavat vaan triggeröinticlickbaittauksia joita saa tekemällä tyhmiä, cringejä ja raivostuttavia asioita. Missä ei ole mitään pahaa. Siten minäkin jossain paikoissa hankin jänniä määriä klikkauksia.).
Sanotaan näin. En odota mitään vaikutuksia joten en laita niitä tekstiin. Toiveeni siitä että maailma jotenkin välittäisi tai kuuntelisi on nolla. Olen kokeillut tuhansia erilaisia keskustelustrategioita. Ja tosiasia on että vain oikeat mielipiteet ratkaisevat. Siksi sinäkin dissaat tätä kirjoitusta kun taas aikaisempaan kehuit miten sanaseppoiluani oli hauskaa lukea. Huumori ei ole taitoni mutta silti sellaisia menit sanomaan.
Kerron vain että mieluummin syön omat kivekseni kuin alan kirjoittamaan blogeja ohjeidesi peruseella. Miksi haluaisin tulla miksikään kaltaiseksesi?
Herään joka päivä ja menen töihin. En pysähdy miettimään miksi teen mitään. Kirjoitan blogit ilmaisemaan sitä asiaa minkä sen haluan ilmaista tyylillä jolla sen ilmaisen. Tästä on sinullekin sanottu niin monta kertaa että proaktiivisesti keksit vastaväitteen argumentille. ; Olet siis kuin ne tyypit jotka kysyvät ”oletko koskaan kuullut Jeesuksesta”. Länsimaissa. Kuvitteletko että en ole kuullut antamiasi juttuja aikaisemmin? Miksi yrität samaa odottaen eri lopputulosta?
Luetuksi tai ymmärretyksi tuleminen ei kuulu tavoitteisiin, odotuksiin tai toiveisiin. Joten miksi muuttaa tyyliä jos tyylinmuutoksen päässä ei ole haluamiani asioita? Miksi et kerro miten tekstini paremmin johtaisi asioihin joita haluan. Se että sinä pidät tekstistä voi olla jopa antiteesi niille.
On muuten mielenkiintoista miten toistuvasti sanon että en halua kommentteja tai mitään sinulta. Mutta aina sinä palaat takaisin. Tässä on olemassa oikeaa viestintään ja psykologiaan liittyvää tietoa. Ja sen valossa näyttää siltä että te pidätte tektejäni jotenkin tärkeinä koska sinun on pakko kommentoida. Mieti mten monta kertaa minulla ei ole tullut reagointipakkoa kirjottaa jotain hohhoijaa. Minusta minun ei tarvitse sietää mitään asennevammapaskaa. Et voi oikeasti vetää elämääni siihen että vaihtoehtonani on sulkea loputkin keskustelusta tai kuolla.
Blogaaminen on ainutta lähes-sosiaalista toimintaani. Ja kun suisidaalikko kirjoittaa ja sinä tiedät tämän, sinun normaali reaktiosi on tulla tuuttaamaan negaamista vääristä mielipiteistä. Upean eettistä. Kertoisitko mikä johtamisstrategiakirjoissasi oikeuttaa tämäntyylisen käytöksen? Vai onko se Raamatussa?
Kysyisin jos haluaisin vastausta. Ihmisyys ei kuulu vahvuuksiisi. Tämäkin on vain tosiasia. Ymmärtäisit myös pysyä poissa.
Ilmoita asiaton viesti
Voisin todeta saman.
Joskus on hyvä pohtia asioita pitkästi. Lukijaa se kuluttaa, ja toisaalta enemmän voi tulla avattua ja johdateltua hajalle, kuin laitettua pakettiin tavaraa sillä tavoin, että jotain sovellettavamman suuntaista kulkua toteutuisi.
Aika tärkeää näissä on, että hajoaako vaiko suppenee. Suorasti ottaen tätä kysymystä ei kannata arvioida jokaisen viestin yhteydessä.
Jos kirjoittajana huomaa, että tosi usein kirjoittaa hyvin pitkästi, syytä miettiä, voiko napakampaa vaihdetta olla löydettävissä. Voiko kertoa asioita ytimekkäästi, ja luonnollisen lähtemättömästi. Näissä on tosi paljon potentiaalia, tuovina, mutta kirjoitustapa on vaikea.
Avaava ja hajoittava pohdinta voi olla hyvä, jos joku ottaa tiivistäjän roolia. Sitäkin on hyvä harjoitella. Voi ehkä tarkoittaa, että tiivistävämpi kirjoittelutapa on tuottajana tällaisen jälkeen mahdollisempi.
Jos kaivaa yksityiskohtia paljon, ja oivaltavia tarkennuksia, joskus kannattaa olla välittämättä muusta.
Rikostilanteisa käytetään kuulijoita siinä roolissa, ettei heidän tarvitse tietää kovin paljon siitä, mikä kerrottava on tärkeää, ja mikä ei, kunhan vain säilyttävät autenttisen kerrontansa.
Tein melkoisen laajennuksen hyvään kirjoittamistapaan, joka yleisesti odotettu. Kirjoittaminen on siitä hyvä väline, että kaikki, tai mahdollismman paljon sen mahdollisuuksistä hyvä oppia tuntemaan.
Eräs mielestäni tärkeä seikka on, että hoksaa jotain siitä, mikä kirjoituksessa on vahvaa, tai kirjoittajassa. Lähtöpohjaa jos osaa jotenkin arvella, sitä lähestyy sisältöä paljon vastaanottavammin, koska tavallaan lukee ekpertin käsialaa. Ääritilanne tätä on täysaloitteleva tumpelo. Vähän pomppas, mut menköön minun piikkiin…
Ilmoita asiaton viesti
Itse asiassa rikosjutuissa ei kuunnella kaikkia. Ja jos teet true crimeä amatööridekkaripohjalta niin entistä tärkeämpää on keskittyä oikeuslaitoksen julkaisemiin juttuihin, oikeudenkäyntipöytäkirjoihin, poliisiraportteihin ja ruumiinavaustietoihin jne. Sen jälkeen lehtijuttuihin paikoissa jotka ovat sitoutuneet journalistisiin periaatteisiin ja faktantarkistuksiin.
Itsekin olen viime päivinä tietenkin kuunnellut ihmisiä. Mutta jos joku kertoo kuulleensa Perkkaan kappelilta räjähdyksiä haluan esim. tietää missä hän asuu ja miten hän voi tietää mitä tietää. Autenttisuuden sijaan katsotaan mitä faktoja henkilö voi luotettavasti antaa. Ja jos niitä ei ole, on oikeasti syytä säästää tutkimusresursseja ja siirtyä toiseen suuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
Käytäntö rikosten tutkinnassa voi olla paljon kuten sanot. Tästä oli Areenassa dokkari, tai on edelleen.
Näkemykseni oli ideaali, ts erään tuomioita ja rikoksia käsittelevän tutkijan ajatuksia. Mukana oli katsauksessa myös eräs tuomari.
Todistajalausunnot ja luotettavuus, on teemaltaan iso, ja pitää sisällään kaikenlaista, ja tosiaan myös tilannekohtaisia pointtija.
Eräs näkökulma todistajaluosuntojen luotettavuutta on johdattelemattomuus. Markkinoinnin puolella tämä tarkoittaa sitä, että mielipiteitä ei suoranaisesti aina kysytä, vaan tehdään havaintoja. Ja jos kysytään, toimi voi olla enemmän vaikuttamista kysymyksillä.
Ilmoita asiaton viesti