Kuin rasvatulta kaiteelta

Kauan aikaa sitten ilmestyi ilmainen ”Uutislehti 100” -julkaisu. Kirjoittelin sen tekstiviestipalstalle erilaisia häröviestejä. En usein. Ehkä yhden tai kahden viikossa. Osaa niistä ei julkaistu. Jatkoin samaa menettelyä myös ”Metro” -lehden kanssa. Olenkin tuottanut paljon lyhyitä vitsijuttuja. Suurin osa niistä oli huonoja tai surkeita. En usein miettinyt niitä hirveästi jälkikäteen.

Sitten sattumalta eilen törmäsin yhdellä facebookpalstalla kopioon yhdestä vanhasta viestistäni. Tai siis, olen niin varma kuin nyt ylipäätään voin olla. Kyseessä on vähintään 10 vuotta vanha tekstiviesti jonka tein ”Metro” -lehteen. Olin siihen aikaan MTT:llä töissä sikatutkimuspuolella.

Vitsissä nimimerkillä ”realisti” kehotan ihmisiä voitelemaan kaiteensa vaseliinilla. Koska Ilvekset ovat hirveitä petoja. Vitsi ei ole kovin hauska, mutta alkuperäinen teksti on tietenkin muotoiltu tavalla jossa tämä vitsin ytimen puuttuminen saattaa jäädä huomaamatta. Se on vähän sama, kuin ne jotkut vitsit jotka eivät ole hauskoja. Ennen kuin asiantunteva stand-up -koomikko esittää sen sopivassa rytmissä.

Työpaikkani lähellä oli ilveksiä ja pelkäsin niitä vähän. Lueskelin vanhemman polven näkemyksiä vaseliinista joka on ihmelääke, osa muistaakseni jopa saattoi syödä sitä lusikallisen terveyttään ylläpitämään jonkin uskomuksen mukaan. Lueskelin myös niksejä ja ennen kaikkea parodianiksejä. Tämänlaisesta kokonaisuudesta syntyi pieni vitsi joka on säilynyt internetissä. Jopa sukulaiseni kertoivat, että pilkutustapa on epäkieliopillinen juuri sellaisella tavalla jota harrastan. Ja tyylikin on yhä tunnistettava. (Luen tämän vihjeeksi siitä, että en ole tavallaan kehittynyt komediassa 20 vuoden aikana. Rough.)

Itse asiassa enemmän. Pienellä etsimisellä se on riemurasiassa, moni on törmännyt siihen esimerkiksi erilaisissa susiryhmissä.  Kainuun Sanomissa on kolumnisti Timo Surma-aho viitannut siihen. Vaikuttaa, että tämä on levinneempi kuin yksi fingerpori-strippi, johon minulla on kiitosmerkintä Jarlalta. Voi olla että olen melkomoisen ylpeä vaseliinikaiteestani. Juttu on jollain ihmeellä elänyt ainakin 10 vuotta, ellei peräti 20 vuotta. (Se ei minusta ollut erikoinen, en miettinyt sitä sen enempää tai kokenut sitä erityiseksi onnistumiseksi. Viraalius ei aina tarkoita laatua. Kuten ei suosio järkevyyttä ja markkinajohtajuusasema tuotteen muita ehdottomasti monta kertaa parempaa toimivuutta.)

Minusta on hienoa että yleensä tämän kohdalla ihmiset ovat hyvin tunnistaneet, että se on vitsi. Yksi syy tähän on tietenkin se, että rakenteellisesti se on lähes täydellinen vitsi. Jos siitä jättää vaseliinin pois, vitsi menettää tehokkuuttaan. (Täsmällisyys oikeissa kohdissa lisää koomisuutta.) Johtopäätös ei toki ole niin absurdi että joku ei ehkä jotenkin voisi oikeasti kokea niin. Ja korostaa olevansa realisti. Mutta vähintään se, että rivitaloon on mainittu kaide vihjaa terveelle, että kyseinen talo ei ole todellinen. Tämänlaiset ovat itse asiassa tärkeitä. Koska olen joskus saanut tekstiviestipalstan joskus kohisemaan viesteillä. Ainakin eräs viesti jonka levitin kananmunista aikaansai hyvin mielenkiintoisen SIWOTI -korjausaallon.

Ja tämä on se pointti. Huumori on tärkeä työkalu. Ja vaikka perussuomalaiset usein myyvät itseään terveellä järjellä ja huumorilla, niin kokonaisuus ontuu monesti. Halla-ahon ajattelijat tuppaavat olemaan fanipoikia, joille huumori on defenssi. Siis siinä mielessä että ensin lauotaan räväkkäästi muotoillusti omat oikeat mielipiteet ja sitten kritiikki irrelvantisoidaan sanomalla että etkö tunnistanut tyylilajia. Mutta samalla ei tietenkään tunnusteta, että mikä se onkaan se vitsin parvekkeenkaide rivitalossa. Jos vitsi on vain vitsi eikä osa relevanttia politiikkaa eikä se edusta oikeaa mielipidettä, olisi syytä miettiä vakavasti että mikä se vitsi sitten oikein on. Tämä tilanne on tietenkin ikiaikainen. Vitsin kerrotaan olevan vitsi, mutta ei kerrota onko sen tyylilaji on ironiaa, sarkasmia vai liioittelua. Joka yhdistetään maineeseen ”terveen järjen käyttöön, loogisuuteen ja perusteluihin ja älykkyyteen”.

Lopputulos on omituista. Voidaan esimerkiksi ottaa esiin Halla-ahon tuore tarttuminen ns. sukupuolineutraaleihin liikennemerkkeihin. Tämä nähtiin sopivaksi puheenjohtajatenttiin. Mikä on erikoista, koska tämä on täysin keksitty kyhäelmä. Itse asiassa koko väite siitä että uudistetut liikennemerkit olisivat sukupuolineutraaleja on debunkattu. (Eikä näitä debunkkauksia ole osoitettu epätosiksi.) Itse asiassa huvittavaa on, että kun asian perustelun käskee nostaa esiin, perussuomalaisten fanit tuppaavat antamaan linkkejä juttuihin jotka tekstisisällössään kertovat nimenomaan sen, että sukupuolineutraaliusjuttu on fabrikoitu uutisankkajuttu joka kiertää netissä samaan tapaan kuin se minun rasvattu kaide. Tosin sillä erolla että juuri kukaan ei luule että ”realisti” vitsissä olisi tosissaan.

Miettikää. Netti on täynnä linkkejä jotka suoraan sanovat ”Väylävirasto pitää täysin tekaistuna: ”Sukupuolineutraaliuden joku tähän omista haluistaan uittanut””

Kukaan rationaalinen ja todellisuustajuinen ihminen ei luule tilannetta miksikään muuksi. Toki omalta osaltani olen sitä mieltä, että liikennemerkkeihin pitää saada sukuelimet takaisin. Itse asiassa liikennemerkkeihin tulisi suoraan  piirtää isoja ja paksulla piirrettyjä kirkkoveneitä ja sukuelimiä. Sillä ilmiselvien puutteiden paikkaaminen näyttää vaativan aika monen paikkakunnan nuorisolta voimakasta oma-aloitteisuutta. Sen verran runsaasti edellämainittua kuvastoa niihin raapustellaan ja piirustellaan.

Siksi oma kantani perussuomalaisiin onkin avattavissa kysymyksellä; Äänestäisitkö valtaan tyyppiä tai puoluetta joka alleviivaa olevansa järkipuolue ja asialinjalla. Ja joka pitäisi puheenjohtajatentissä kannanoton, jossa vaatii vaseliinin levittämistä kaiteisiin. Itse olisin hyvin epäileväinen tälläisen järki-ihmisen järkeen. Oikea järki-ihminen kun tunnistaisi tyylilajin ja kontekstin. Jos joku ei korosta omaa järkiperäisyyttään ja älyään, ja tekee saman niin sellaisen voisi jopa antaa helpommin anteeksi tältä poliitikolta.

Näin siis siitä huolimatta, että nykyään, kun olen voidellut kaiteeni vaseliinilla, ei ilveksiä ole näkynyt. Vaikka asun 7 kerroksessa Espoossa. Ilvekset kaikkoavat vaseliinin rasvaamana. (Tosin se on tiettävästi tassujensa anturoille hyväksi.) Lähes yhtä nopeasti katoaa tälläisiä sukupuolineutraali-liikennemerkkijuttuja asian todellisina kuvauksina olevan uskottavuus. (Näin siitä huolimatta että uskottavuus on alkujaan ollut yhtä runsasta kuin vaseliinittomien tilojen ilvekset täälläpäin.)

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu