Perussuomalaisten ja Trumpistien eroista (Se pieni mutta merkittävä ero.)

Capitoliin tapahtunut hyökkäys oli maailman helpoiten ennustettava tapahtuma. Vasemmisto, liberaalit ja monet muut – mukaan lukien itse – olen puhunut siitä miten äärioikeistoon liittyy väkivallan uhkaa. Tätä on pidetty naurettavana. Nyt kun maailman ennustettavin tapahtuma on tapahtunut, osa on yllättyneitä. Mutta eivät sitten tajua että epäonnistuminen tämänlaisten ennustamisessa kertoo kyvyttömyydestä arvioida onko äärioikeistossa väkivallan uhkaa. Jonka pitäisi vaikuttaa siihen intoon millä asioista mielipiteillään kannanottoja tietona.

Katselin capitoliin tapahtunutta vallankumousta livenä. En ollut paikan päällä, mutta seurannassani oli muun muassa livefeedejä joita mellakoijat fiksuuspäissään tuuttasivat internetiin itse. Tilanne olikin monin paikoin hupaisaa, vähän kuin Elizabeth joka uhriutuu kaasuttamisesta vain kahta lausetta ennen kuin puhuu vallankumouksesta. Tätä kautta puhuin esimerkiksi ulos pystytetystä hirsipuusta ja tee-se-itse-nippusidekäsiraudoista siinä vaiheessa, kun Halla-aho oli vasta selittämässä, miten ”Tälläistä rähinöintiä ja hulinointia on nähty muuallakin”.

Ehkä avainsana onkin muualla. Sillä nimenomaan kohde tekee siitä erikoislaatuisen. (Samoin kuin sellaisen, että tässä rähinöinnissä ja hulinoinnissa saatiin kaasua samoin kuin kadulla istuessa mutta tekojen luonne oli ”pikkaisen erilaista” kuin kadulla istumista ja seuraukset olivat jotain muuta kuin ”liikenneruuhka”.) Toisaalta jos mietimme sitä, miten aika vakavasti tapausta voidaan pitää terrorismina, niin olemme nähneet ”tälläistä rähinöintiä” esimerkiksi islamistien parissa ja tällöin Halla-aho on yrittänyt korostaa niiden vakavuutta. (Jolloin täytyy miettiä mikä juuri tässä tapauksessa on erilaista. Tekijän ideologinen identiteetti? Se vaatisi selityksiä jostain paremmasta väkivallasta jota PS yleensä väitetysti vastustaa.) Toki jos muistamme että Halla-aho on todennäköisesti retorisesti halunnut luoda mielikuvia BLM -mielenosoituksiin, niin PerusSuomalaiset ovat suhtautuneet niihinkin ankarasti eivätkä vakavuutta vähätellen. (Jolloin on jälleen mieitttävä mikä on erilaista.)

Toki tässä tapauksessa on muutenkin jotain outoa. Olen nimittäin tottunut siihen että USA:n politiikasta vedetään analogioita Suomen puoleen hyvinkin helposti. BLM -pirua maalattiin suomen ”seinälle” hyvinkin kevyesti kesällä. Halla-ahosta tämänlainen kertoo vain epätoivosta. Mutta sitten epätoivosta ei kerro jos hän itse heittää siitä miten vihreät on vaarallinen ääriliike. En tiedä, kuka päättää pelisäännöt. Mutta ne eivät näytä olevan samat kaikille.

Siksi onkin kiinnostavaa miten Halla-aho yrittää kikkailla tapahtumaa kovin vähän vakavaksi. Hän esimerkiksi on kysellyt että ”mikä olisi se suunnitelma”. Halu tehdä tämänlaisia vaikuttaa hyvin omituiselta. Sillä tapahtumassa oli aika paljon suunnitelmallisuutta. On hyvin outoa esimerkiksi että spontaani mielenosoitus pitäisi sisällään putkipommeja tai konetuliaseita ja polttopulloja. Etenkin kun ”Q shaman” ei yhtään näytä Ihmemies MacGyveriltä.

Ehkä takana on se, että Halla-aholla ei ole kristallipalloa, jolla hän näkisi tulevaisuuteen. Ei, vaikka (1) poliitikon kannattaisi kyetä ennustamaan ja ennakoimaan pitkäjänteisesti asioita ja tätä kutsutaan viisaudeksi joka ei ole yleensä niin vieras asia että sitä pitäisi erikseen manata paranormaaleista esineistä (2) Halla-ahon oma ura koostuu pääasiassa ”kristallipalloista” joissa puhutaan maahanmuuton vaikutuksista tuleavaisuudessa. Puolueen koko kanta on pitkään ollut maahanmuuttokriittinen tavalla jossa on korostunut rajat kiinni -henki tavalla jossa maahan jo tulleita ei häädetä pois. Ehkä takana on myös se, että jos Halla-aholla olisi kristallipallo hän saattaisi muistaa miten Halla-ahoa itseään on siteerattu erikoisiin manifesteihin.

Itse, näköalaton ääliö joka kykenee näkemään nykyhetkeen, näkee että Q anon henkilöt uskovat ”Stormiin” ja siihen miten nyt ollaan käymässä maanalaisissa tunneleissa sotaa satanisti-cabal-pedofiilejä vastaan tavalla jossa vastapuoli mm. tekee lapsista adenochrome -huumetta. Kun itse katsoin videoita, kävi lausutuista sanoista esiin esimerkiksi se, että osa katsoi että sisällepääsy oli jo voitto. ”Good job” onnittelivat he toisiaan samalla kun toisella kanavalla kuultiin että kansalliskaarti oltiin – vihdoin – saatu hälytettyä. (Siinä vaiheessa sitä tajusi oikein kunnolla miten noille tunkeutujille ei käy hyvin missään skenaariossa.) En odottaisi rationaalista toimintaa kun tyypit mm. uskovat että  Trump ja Q ovat heidän puolellaan. Tämä toi uskallusta esimerkiksi erilaisten sotasaaliiden kanssa selfieiden ottamiseen. He olivat varmoja, että mitään seurauksia ei tule.  Hörhöuskomuksilla saattaa olla tälläisiä vaikutuksia.

On kuitenkin kiinnostavaa miettiä että miten Perussuomalaiset ja Trumpistit ovat samanlaisia tai erilaisia. Itse näen että samanlaisuuksia on paljonkin. En tiedä, miten sanallistaisin sen. Joten lainaan kotimaan kristillistä kirjoittajaa. Kari-Matti Laaksonen on kuvannut, miten hänestä on outoa että ”Ihan täysjärkisinä tähän asti olettamani kirkollisetkin kommentoijat ja tutkijat pitivät mahdollisina, että sama tapahtuisi persujen toimesta Suomessa. Siis Halla-aho barrikadeilla? Älkää naurattako.” Ja näen, että Suomen Perussuomalaisten suhde mellakointimahdollisuuteen on sama kuin yhdysvaltain GOPin liitos Q-anon hörhöihin. Keskiverto republikaani on demokraattisen puolueen maltillinen jäsen. Siksi Perussuomalaisten ja maassamme potentiaalisesti tapahtuvan ääriliikkeilyn suhde ei ole se, että Perussuomalaiset olisivat henkilökohtaisesti tekemässä mitään. Sen sijaan joku muu tekee kun heitä on lietsottu ja sen jälkeen Perussuomalaiset selkärankareagoivat miten asiaa ei voitu ennustaa eikä liity mitenkään heihin. Eli samaan tapaan mitä Trump -mielisten parissa on juuri nyt tapahtumassa USAssa. (Jossa Q-anonin leimaaminen vaaralliseksi äärijärjestöksi sai konservatiiveilta naurua vain ihan vähän aikaa sitten.)

Silti kukaan – hämmästyttävää kyllä ilmeisesti ei edes Trump itse – ei teeskentele että Trumpilla ja hänen retoriikallaan ja sanomisillaan ei olisi vaikutusta siihen että mitä joku äärihörhö saa päähänsä. Lisäksi tapauksesta on, kuten aiemmin vihjattu, nostettu näkökulmaa jossa se ei ole ”mellakan” sijaan ”vallankumous” vaan peräti ”kotimaista terrorismia”.

Aivan kuten Q anon -fanaatikot eivät ole Trumpin valtaporukassa. Aivan kuten Trump heitä lietsoo. Niin Suomessakin tapahtumaketju olisi se, että Halla-aho kertoo jonkin räväkkään ”ironisen vitsin” joka on jonkinlainen ”retorinen hyperbola”. Ja ne jotka kaikista lujiten fanittavat ja uskovat häntä intoutuvat. Ja tekevät kauheita. Ja sitten seuraavaksi he huomaavat, miten heidät pettävät niin omat kuin se suuri Johtajakin. Q Shamankin joutuu selittämään miksi ei ole antifa. (Antifakorttiakin heitetään joissain piireissä niin aktiivisesti, että en hämmästyisi jos kotiin tullessani koira olisi eteisessä odottamassa ja sanoisi että ”Olipa hyvä, että tulit kotiin. Antifa raateli sohvatyynyt ja sonti olohuoneen matolle.”)

Sitten on hyvä muistaa pari pientä asiaa. ”Tietäjät tietävät” esimerkiksi surkuhupaisan mielenosoituksen toukokuulta 2020. Tässähän tekijät ennen tekoa rehentelivät someryhmissään ”vallankumouksesta” jossa miten he ovat ”perustuslaillisena toimena” pidättämässä suomalaisia poliitikkoja ja saamassa laillisuusvalvontaelin. (He itse.) He eivät olleet tosin ottaneet selvää edes sitä, että pääovista ei päässyt sisään. Suunnitelmat tältä osin ovat. Suomessa on tiettyä kiinnostusta tämälaisiin touhuihin. Toteutus on ollut kehnoa ja synkronoinneissa ei ole onnistuttu ja suunnitelmallisuutta on ollut hyvin vähän. Capitoliin tunkeutujat sentään selvittelivät reittejään avoimesti netissä. (Koska he ns. osasivat jotain.)

Trumpin retoriikka ja iskulauseet ovat olleet imitoituja ja aika moni näkee, että Trumpin retoriikalla on vaikutusta terrorin syntyyn. Siksi ei ole ollenkaan omituista ajatella, että vastaavaa ”voisi tapahtua” Suomessa. Halla-aho onkin toki korostanut sitä, että Perussuomalaiset eivät ole kyseenalaistamassa demokraattisten vaalien tuloksia. No. Eivät ne Q-anonilaisetkaan ajatelleet että he vastustavat ”demokraattisia vaaleja” vaan ”varastettuja vaaleja”. Ja tässäkin on hyvä kysyä että mikä on ”perussuomalaiset” joihin Halla-aho tässä asiassa viittaa. Jos ei muuten niin kiinnostavana hypoteesina siitä mitä suurimman puolueen lietsominen voi aikaansaada. (Monesti suosiota tunnutaan käyttävän virheellisesti, kuin se tekisi uhan olemattomammaksi vaikka tosiasiassa lietsominen johtaa vakaviin seurauksiin juuri silloin kun ne ovat suuria. Weimarin Saksan viimeisissä vapaissa vaaleissa natsit saivat kolmanneksen äänistä. Tämä ei tehmyt natseista yhtään vähemmän ääriliikettä eikä yhtään vähemmän vaarallisia.)

Voisin esimerkiksi nostaa esiin Ossi Tiihosen. Hänellä on viehättävä kotisivu. (En tosin tiedä miten kauan tämän blogikirjoituksen kirjoittamisen jälkeen.) Hän lainailee selvästi Q-anon -skenestä tuttua retoriikkaa. Esimerkiksi ”Mitä itse tekisin, jos olisin täysin häpeämätön punavihreä vallankaappaaja? Väärentäisin tietysti vaalit. Vaalien väärentäminen on ollut tyrannien taktiikka jo ammoisista ajoista lähtien.” Jos näkemyksiä kritisoitiin, hän katsoo vastaamisenkin todisteeksi; ”Tökkäsinkö herkkään paikkaan? Ehkä vaalivilppiä on jo tehty? Ja tullaan tekemään myös kuntavaaleissa?” En tiedä mitä hänen tietonsa tekevät PS -listoilla.

Suomi on pitkälti kopioinut MAGA -sloganit, aatesuuntaukset ja muut. Halla-ahokaan tuskin kiistää sitä miten Trump on inspiroinut heitä. Inspiraatio ei tietenkään tarkoita apinoimista esimerkiksi tässä kuvioissa. Mutta jos riskiä vähätellään ja se kiistetään se vihjaa siitä että kalikka kalahtaa. (Odotan että tässäkin on kommentteihin tulossa paljon ”Entäs BLM” -analogioita joissa väitetään minun tukeneen BLM:ää jne. Koska derailausta harrastaa ihminen, joka ei kykene pysymään aiheessa ja vastaamaan esitettyihin argumentteihin, mutta argumentti kuitenkin iskee suoraan identiteettiin…) Silmissäni Suomen PerusSuomalaiset ovat laimeneettua Trumpismia. Ja Suomen äärioikeisto on esimerkiksi proud boysiin verrattuna amatöörimäistä puuhastelua. Ja Q-anon verkostommekin on hajanaisempi. Potentiaalia on. Kaikki osaset meillä itse asiassa jo on. (Suuri osa näistä ideoista kopsataan USA:sta sosiaalisen median nopeudella. Joka toimii juorun nopeudella. Jonka muistaakseni vihjataan Douglas Adamsin kirjoissa olevan ainoa voima, joka kulkee valoa nopeammin.) Koneisto ei vaan toimi. Vielä.

Sama voisi tapahtua Suomessa. Jos meillä ”tyypit” osaisivat kopioida ihanteensa taidolla. Tahtoa ei varmasti ole puuttunut.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu