Rupla tai kuitti

Kaikki lapsuuteni jutut saavat uusintatekeleitä. Mielikuvitus on loppunut ja kaikki on uusina esitettyjä uusintoja. ”Remakeja” ovat saaneet niin My Little pony, He-man, Final Fantasy VII, Transformers, MacGyver ja kylmä sota.

Joista viimeisin on taannut sen, että elämme niinsanottuja mielenkiintoisia aikoja. Tai ainakin outoja. Ymmärsin tämän varsin pian, sillä monet vapaata markkinataloutta kannattaneet henkilöt pahoittivat mielensä kun kuluttajat päättivät itse, miltä asemalta polttoaineensa tankkaavat. Tämä on varmasti sitä uutta normaalia. Ville Niinistö on kuvannut tilannetta sanoilla ”Persut kannattaa vihreää siirtymää, vihreät kannattaa puolustusmenoja, kokoomus vastustaa Fennovoima-Rosatomia, keskusta ja demarit alkavat miettimään Nato-jäsenyyttä, vasemmistolaiset tuomitsevat venäjän toimet.”

Onneksi jotkin asiat ovat pysyviä. Jussi Halla-ahon ns. niskalaukauspuheet ovat olleet niinsanottua Perussuomalaista tavallista poliittisesti epäkorrektia keskustelua. Ja Halla-ahon lingvistinen seikkailumatka tehtaankadun homosta Putiniin ei ole silmissäni kovin pitkä. Sotkeutumia syntyy helposti jos erehtyy katsomaan Putinin paidattomia kuvia. Mikä toisaalta korostaa sitä, miten asiat ovat siltäkin osin kääntyneet nurinperin, että Vladimir Putin oli takavuosina sotilaallinen jäyhä sankari ja Volodymyr Zelenskyi oli koomikko-pelle. Nyt tilanteet ovat kääntyneet, hämmentävän nopeasti.

Mutta tässäkin tilanteet ovat muuttuneet niin paljon, että mieleni tekisi kaivaa jostain esiin vanhat neuvostovenäjävitsit jossa kaikki on väärin päin. (”In Soviet Russia weather gets you.”) Mutta tässäkin pitäisi olla tarkkana. Kun olin lapsi oli kylmä sota. Silloin USA oli kristillinen ja Neuvostoliitto ateistinen. Sittemmin USA on sekularisoitunut ja Neuvostoliitosta tuli Venäjä, joka on kristillistynyt. (Joten ehkä nykyaikaisessa Venäjän teologian mukaan hokema on ”sinä rakastat Jeesusta” eikä ”Jeesus rakastaa sinua”?)

Laulan Putinin tankit suohon (miltei Kalevalan päivänä)

Näinä mielenkiintoisina aikoina olisi hienoa selittää sotilaallisia strategiasta ja Venäjälle hyökkäämisestä. (Tai nykyisissä nurinperisissä maailmoissa Venäjän hyökkäämisestä.) Mutta olen laimea kaveri joka kykenee puhumaan miekkailutekniikasta, mutta ei sotastrategiasta. Sen lisäksi ajattelen mielelläni rahaa. Ja logistiikkaa. Siksi, kun kaikki muut ovat alkaneet miettimään ydinsodan ja kolmannen maailmansodan mahdollisuutta, näen tilanteen jopa rauhaa korostavana. Ei toki lyhytjänteisesti vaan pitkäjänteisesti.

Toki olen jo pitkään ollut niitä ihmisiä, jotka katsovat maailmanhistoriaa ja näkevät että rauhaa ei synny uskonnoilla vaan kaupalla. Sotia käydään uskonnoista ja resurssien omistuksesta tai uskonnolliseksi naamioidusta resurssien omistuksesta. Oikea rauha ei synny ideologialla. Edes kommunistinen vallankumous ei saa proletaaria liittymään globaalisti yhteen. Yhteiskunnat tulevat toimeen toistensa kanssa rahalla. Tarkalleen ottaen globaalilla kaupalla. Ja muilla hyödyillä. (Joita kuvastanee se, miten Iso-Britannia riemulla erosi EU:sta mutta ei NATOsta.)

Putin on nimittäin näyttänyt minulle muutakin kuin sen, että virallinen kysymykseni NATOon liittymisestä on esitettävä niin, että vaihtoehtoina on ”Kyllä” ja ”без цели”. (Joku kutsuu tätä lennokkaasti Natokiimaksi, mikä on tietenkin kovasti elämänhaluisuutensa vuoksi osuva nimitys. Ja muistuttaa siitä että joskus aviomiehen sisar on optiona. (Biseksuaalisuus eroaa epätoivoisuudesta siten, että biseksuaali voi ryhtyä suhteeen niin miesten kuin naistenkin kanssa, kun taas epätoivoinen on sellainen joka ryhtyy suhteeseen Putinin kanssa.)

Tarkalleen ottaen Putin näytti, miten vaikeaa ja ennen kaikkea kallista nykyaikainen sota on. Kysymys ei ole vain kalustosta. Kaikki tietävät, että sotateknologia maksaa paljon. Mutta tankin ostamisen jälkeen voi huomata että kalliimpaa on kouluttaa ja tankata. Venäjän sotimisessa on selvästi ollut esillä suuret tankkijonot, ja tämä on vaatinut todella paljon logistiikkaa. Jonka toimintaan saattaminen vaatii helposti myös hyviä suhteita muihin maihin. ; Viikonloppuna vietin pitkän aikaa huvittuneisuudessa. Sillä odotin että keväämmällä Putinin tankit uppoavat Ukrainalaisiin peltoihin. Mutta tätäkään ei tarvinnut odotella koska Putin ei ollut järjestänyt tankeilleen tankkaamista ja sotilaat kävivät parhaimmillaan kyselemässä bensiiniä tavallisilta kansalaisilta. (Oletan, että koska tankit painavat paljon verrattuna autoihin, ja tankkeja oli jonoksi asti, että saivat yllättävän vähän edettyä tällä keinoin.)

Ja modernissa ajassa jossa ollaan mutkikkaissa kauppasuhteissa sodan suoran kustannuksen lisäksi tulevat epäsuorat kustannukset kuten SWIFT -järjestelmän käyttöestojen aikaansaamat byrokraattiset hidasteet. (Aika on rahaa tässäkin.) Uskoisin, että Putin näytti että (1) politiikka on joillekin vain sodan jatkamista toisin keinoin ja (2) sotiminen ilman ”kansainvälisen yhteisön” hyväksyntää tulee erittäin kalliiksi.

Putin tulee demonstroineeksi sen, miten pitkäjänteisesti suuriin vaikeuksiin voi suurikin johtaja sössiä maansa, taloutensa, maineensa, tulevaisuutensa ja ennen kaikkea oman maansa raharikkaat oligarkit. (Jotka voivat suuttuessaan sitten esimerkiksi lahjoa niitä paljon puhuttuja Putinin turvamiehiä.) Ja tässä mielessä ehdottaisin että hän lopettaisi sodan ja antautuisi vapaaehtoisesti YK:n sotarikosoikeuden eteen. Suojelisimme häntä omilta aikaansaannoksiltaan.

Muistutan myös, että tässä Venäjällä on monia rauhanomaisia ja hyviä ratkaisuja. Ne ovat Putinin hyvässä viisaudessa ja Trumpin mainostamassa neroudessa asialliseksi ulkopolitiikaksi havaittu. Putin – joka on ollut monissa liemissä keitetty mies – on tilanteessa jossa seuraava keitto jossa hänet keitetään on samansuuntainen kuin kannibaalialueiden lähetyssaarnaajien kohtaaa. Ja siksi, jos hän on huolissaan Venäjän turvallisuudesta, niin on aivan selvää että Suomen (puolustusliitto) NATO -jäsenyys ei taatusti pelottaisi häntä yhtä paljon jos Leningradin ja Murmanskin alueet ja Karjalan tasavalta olisivat itsenäisiä pikkuvaltioita joiden rooli neutraaleina ja demilitarisoituneina vyöhykkeinä takaisivat hienon ja rauhantahtoisen kompromissiratkaisun ainakin seuraavaksi 8 vuodeksi.

Me voimme ehdotella tälläisiä. Koska Putin on pedannut tilanteensa sillä tavalla, että hyvin pian Venäjä joutuu maksamaan. Ja kun katsoin viimeisintä ruplan kurssia niin se lienee sellaisessa kunnossa että sillä ei ole voimia selvitä ydintuhosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu