Ties monensien kivien heittelyä

Eilen kirjoitin hieman hybridisodankäynnin monista vallitsevista ja mahdollisista muodoista. Viittaamiani tapahtumia ei osoitettu paikkaansapitämättömiksi ja ongelmat vaikuttivat olevan enimmäkseen astronomis-metaforisella tasolla.

On ollut myös hauskaa nähdä kaikenlaisia itseraportoitumisia aihepiirin parissa. ; Minusta sellaiset ovat hyvin kiinnostava ilmiö. Esimerkiksi kun aikanaan YLE julkisti Ku Klux Klania koskevan dokumentin, siihen kohdistui perussuomalaisa cancelkulttuuria. Koska Ku Klux Klanista kertominen on jotenkin perussuomalaisien vastustamista. Samoin otin muistiinpanoja, kun tuoreesti facebookista asioita vuotanut Frances Haugen korosti sitä että facebookin puolella käytänteet tukivat aggressiivista ja pro-väkivaltaista puhetta mainitsematta poliittisia liikkeitä tässä yhteydessä, niin GOP puolueen takana olevat konservatiiviset tahot jotenkin kovasti nousivat vastustamaan heihin kohdisttettua moitetta.

Tähän liittyen keskustelu on hyvinkin tärkeää. Onhan erilainen sisällissotaan ja yhteiskunnan romahtamiseen viittaava keskustelu yleistä. Jopa täysin rauhanomainen Jukka-Pekka Kosonen on tunnelmissa jossa päästään aivan sujuvasti ilman mitään aasinsiltoja Bitcoinien kuplaluonteesta hirvikiväärien hankintaan. ”Jotenkin minulla on sisäsyntyinen intuitio, että nyt kannattaa sijoittaa laadukkaaseen hirvikivääriin, optiikkaan ja riittävään määrään patruunoita, koska tällä hetkellä ne ovat halpoja. Great resetin osuessa kohdalle em. varusteita ei saa enää mistään ja niiden arvo nousee mittaamattomaksi.”  Hieman hämmentävää.

On vaikeaa sanoa, onko asenteen takana sen tiedostaminen että arvokonservatiivis-oikeistolais-kapitalistinen yhteiskunta ei oikeasti toimi ja törmäämme ilmastonmuutoksen, taloudellisen eriarvoisuuden ja muun vastaavan kautta ongelmiin koska se ei toimi. Vai onko tämä vain aihepiirin kohdalla yleistä suhtautumista jossa erimielisten pärjääminen demokraattisessa yhteiskunnassa – tai vain pelkkä heidän olemassaolonsa – uhkaa yhteiskuntaa ; Arvokonservatiivien parissa jotenkin selitetään että länsimainen yhteiskunta on vahva ja kestää esimerkiksi sananvapauden ja toiminnanvapauden. Mutta sitten jos mies pukeutuu mekkoon on joku Ben Shapiro puhumassa yhteiskunnan romahtamisesta. Itselleni Harry Styles ei sen sijaan herättänyt mitään tunteita. Edes No Nut November ei tullut minulla uhatuksi. Vaikuttaa kovasti tilanteelta jonka analogiksi kelpaisi supersankarielokuvain Hulk. Joka siinä hyvässä ”Avengers” -elokuvassa paiskoo Lokia lattiaan ja sanoo ”Puny God”.

En tiedä mikä tässä sisällissodan ajattelussa on niin keskeistä. Amerikan vielä tavallaan ymmärrän. Se on syntynyt Britanniasta irrottautumisesta ja konfederaatio on siellä konservatiiveille edelleen tärkeä symboli, tavalla johon liittyy joitan omituisuuksia. Suomessa punaiset-valkoiset -riitaa saattaa lietsoa se, että se oli (1) väkivaltainen ja (2) selkeästi ainut konservatiivien saama poliittinen voitto. Sen jälkeenhän konservatiivit ovat hävinneet kaikki relevantit kiistat. Kuten sukunimilain, lasten pahoinpitelyä koskevan lain, avioliitossa tapahtuvien raiskauksien lain, homoavioliittoja koskevat lait, erilaiset uskonnonvapautta koskevat lait. Ja monet muut vastaavat.

Väkivaltaisuus taas näyttää olevan hyvin tärkeä osa retoriikkaa. En ole täysin käsittänyt miten iltalehdessäkin, kun uutisoitiin KFC -kanaravintolan mielenosoituksesta, kommentteihin ilmestyi laatusisätöä malliin ”On hyvä, että vartijat saavat purkaa paineitan hippeihin”. (Kommentointia on jouduttu sulkemaan. Hieman hämmentävää.) Itse näen että on aika eri asia moittia toimintaa idioottimaiseksi, kuin vedellä fantasiointeihin tai ”neutraaleihin valitettaviin tilannekuvauksiin” joissa nautitaan pamputteluajattelusta. Sama ongelma näyttää toistuvan myös esimerkiksi elokapinan kanssa.

Elokapinaa toki myös mielellään nimitettiin terrorismiksi. Suomessa täytyykin olla hyvin omanlaisensa kriteerit sille, mikä on terrorismia. Tosin yleensä tilanne on päivastainen kuin elokapinan kohdalla. Onhan kiehtovaa tutustua esimerkiksi kansainväliseen terrorismitutkimukseen. Siellä nimittäin lasketaan mukaan suomessa 2015 tapahtuneita VOKeihin kohdistuneita polttopulloiskuja. Suomessa näistä ei tullut tuomiota koska se oli ”kelvotonta toteutusta”. Itse näen että ehkä tärkeintä on huomata paha tahto johon liittyy erityiset surmaamiseen periaatteessa helposti kelpaavat välineet. Elokapinalla ei ole tälläisiä ainakaan näkynyt. Näillä VOK -hassuttelijoilla taas on.

Mutta miten kontekstoida tämä? On hyvä muistaa, että moni piti Trumpismia harmittomana ja vaarattomana. Ja kun esimerkiksi minä varoittelin ja valitin asian vakavuudesta niin sanottiin miten ”sakeaa” asiat olivat. No. Kun 6.1. koitti kului minulla koko yö valvoessa kun seurailin kaikenlaisten Parler -ääliöiden touhuja heidän omista livestriimeistään. (Minulta muuten saikin paljon tietoja seuraavana aamuna. Sellaisia joista Suomessa kerrottiin vasta monta päivää myöhemmin.) Tietenkin kaikilla ei ole samantasoinsta mahdollisuutta heittäytyä kaivelemaan verta nenästään. (Ja toisaalta asiaa auttaa sekin että minulla on ihan työkaverina turvallisuuspuolelta tullut verkostoon kavereita jotka esimerkiksi tutkivat terrorismia ja haastattelevat terroristeja.)

Ja tämä on itse asiassa mahtava verrokki. Sillä kun suomessa maalaillaan paniikkikuvia jostain sisällissodasta, niin niitä heittävät kaverit eivät noin yleiesesti ottaen osaa edes tappaa. Ihan mitään mihinkään asiaan suoraan liittämättä sanon että kun esimerkiksi Pekka Kataja pahoinpideltiin ”arabinnäköisten miesten toimesta” niin mukana oli selvästi samaa ”kelvotonta toteutusta” mitä oli havaittavissa VOK -polttopulloiskuissa. Suunnitelma ja välineet olivat mutta henki ei lähtenyt. Samalla tavalla oltiin jaksettu rakentaa puteli mutta sitten ei saatu taloa syttymään. Vika lienee, suoraan sanoen, kognitiivisissa kyvyissä. Capitolinvaltauksiin iskeneitäkään ei liika älykkyys rasittanut. Ihmiset näkevät että Stormaus on tärkeää ja siihen varustaudutaan rakentamalla hirttoköysiä pihalle, asettelemalla polttopulloja talonnurkijje ja niin edespäin. Mutta sitten kun kaverit ovat tunkeutuneet sisälle, vaivaa selvä tilanteen käyttöönoton ongelma. Sitä vaan omalla naamalla patsastellaan valtionsalaisuuspapereiden äärellä. Selvästi vailla järkevää jatkosuunnitelmaa siitä eteenpäin.

Suomessahan on toki kaikenlaisia Teemu Torssosia (Oenanthe oenanthe) jotka ovat kovasti perinteisten arvojen, kansallismielisyyden, filosofisen analyysin ja kivien perään. Muutoinhan hän on tunnettu nimien tasolle jääneistä kerhotoiminnoistaan ja käsialastaan. (Huomatkaa miten olen kohtelias ja viittaan vain sellaisiin tekoihin, joista hänet on jo tuomittu. En pikarankaise. Enkä myöskään pilkkaa ketään käsialansa vuoksi. Mietin vain että onkohan filosofiassa jotain kauheaa kun oma käsialani on lähes yhtä surkeaa kuin Torssosella.) Ja onhan meillä tietenkin mukana sellaistakin porukkaa joka onnistuu (1) olemaan prososiaalisempaa (2) verkostoituneempaa ja (3) saanut mukaansa jopa poliiseja jotka hankkivat muutoin salattuja tietoja ja (4) joita myös näyttää kiinnostavan polttopullot. Polttopullot näyttävät kuuluvan suomalaiseen äärioikeistoon yhtä vahvasti kuin sisällissotafantasiat ja hiekkakuoppateloituksilla uhkailut. (Olen itsekin saanut näitä useita. En aivan täysin ymmärrä kliseen merkitystä tälle alakulttuurille. Miksi juuri tämä tapa. Itse voisin, noin lennosta, luoda pari-kolmekymmentä oikeasti pelottavampaa uhkausta kohtalosta. Ilman suurta vaivaa itse asiassa.) Tästä voi sanoa sen, että eiväthän nämä suomalaiset äärioikeistolaiset mitään sisällissotaa saa aikaiseksi. Saati voitettua. He sen sijaan saavat aikaan relevanttia uhkaa koska vallankumousta ennen on paljon kaikenlaisia vähäisempiä mutta silti erittäin huolestuttavia väkivaltaisuuden muotoja.

Ja tietenkin SuPokin on samaa mieltä. Uskon kyllä heitä. (Jos ei muuten niin heitä jotka tiedän henkilökohtaisesti.)

Kuulemma meidän pitää huolestua islamilaisestakin terrorismista. Vaikka minun silmääni Se Pelottava Turun puukottaja (ei tämä) käytti aika huonoa taistelutekniikkaa. Luulisi että terrorismissa ja hybridisodankäynnissäkin vastustettaisiin samalla innolla ”vieraan valtion vaikutuksia” olipa uhan takana kuka tahansa. Olen nimittäin yrittänyt toivoa eläväni yhteiskunnassa, jossa laki on sama kaikille. Tarkoittaen että ei ole väliä siitä oletko valkoihoinen tai kristitty kun teet rikoksen, saat saman tuomion ja sinua pidetään samana uhkana kuin muitakin. Toki olen tiedostanut että näin ei oikeasti ole. Mutta olen, tunnetusti, siinä mielessä positiivinen ja optimistinen veikko. (Siitä minut tunnetaan, Kyltymättömästä resilienssistä ja taipumattomasta hyvänsukoisuudesta, tyytyväisyydestä ja iloisuudesta. Aivan taatusti.)

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu