Arvio jalkaväen vuosikirjasta

Parivartio-lehden elokuun numerossa on tämä kirjoitukseni

Kaikkien aikojen vuosikirja

Ukrainan sota sekoitti Jalkaväen säätiön tuoreimman vuosikirjan toimitusaikataulun niin, että julkaisu n:o 33 valmistui 12 kuukautta suunniteltua myöhemmin eli kuluvan vuoden keväällä. Vuosikirjojen kestolukijana totean, että onneksi kävi näin. Toimituksen saama lisäaika on näet mahdollistanut kokemusten hyödyntämisen Venäjän aloittamasta hyökkäyksestä. Tuloksena onkin ajankohtaisin vuosikirja, jonka Jalkaväen säätiö on koskaan julkaissut.

Kirja löytyy netistä näköispainoksena tarjoten siten vaivattoman ja halvan tavan tutustua siihen ruudulta. Kuten olettaa sopii, useat kirjoittajat viittaavat artikkeleissaan Ukrainan sotaan ja sieltä saatuihin tuoreisiin kokemuksiin. Majuri Petri Pesosen kirjoittamassa ensimmäisessä luvussa käsitellään nimenomaan tästä sodasta saatuja oppeja jalkaväen suorituskyvyn ja koulutuksen näkökulmasta. Havainnoista merkittävimmäksi nousee panssarien käyttö.

Tutkimusjohtajana maataistelukeskuksessa palveleva Pesonen lähestyy aihetta ehkä turhankin tiedemiesmäisesti. Hän näet varoittaa lukijaa tekemästä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä Ukrainan rintamalta, sillä ”taistelujen etenemisen sekä osapuolten kokemien onnistumisten ja vaikeuksien takana on mittava määrä muuttujia, jotka todennäköisesti eivät toistu samanlaisina”.

Eivät toistukaan. Mutta on myös muistettava, että maastollisista eroavuuksista huolimatta nyt käytävä Venäjän ja Ukrainan välinen yhteenotto on symmetrisenä sotana sekä maantieteellisesti että ajallisesti meitä lähin aseellinen konflikti kahdeksaankymmeneen vuoteen. Siitä on osattava ottaa oppia Suomen maavoimia kehitettäessä.

Monessa vuosikirjan luvussa annetaan ymmärtää, että Suomen puolustusvoimissa tarvittaisiin panssarikalustoa nykyistä enemmän. Se on ensimmäinen edellytys menestykselle, todetaan. Tällä hetkellä on käynnissä Leopard 2 -kaluston ballistiikan modifiointi. Se liittyy tulivoiman kasvattamiseen uusilla sirpaleammuksilla. Lähitulevaisuudessa joudutaan ratkaisemaan vaihtoehdot Leopard 2 -vaunujen päivittämiseksi tavoitteena pitää ne käyttökelpoisina 2050-luvulle saakka.

Varttuneemmat lukijat muistelevat kenties surulla taannoista päätöstä panna satoja panssarivaunuja muka vanhentuneina sulatusuuniin, kun niiden modernisointiin ei silloin ollut varaa. Laman kourissa kipristelevä tasavalta pani puolustusmäärärahat kolmeen hävittäjälaivueeseen vastoin iskukykytutkimuksen alkuperäisiä suosituksia. Tuoreessa Jalkaväen vuosikirjassa kysytäänkin Ukrainan kokemuksiin viitaten, löytyisikö maailmasta enää ainuttakaan kenttäkomentajaa, joka hyökkäisi vihollisen asemiin mieluummin ilman panssareita kuin vanhanmallisen, mutta modernisoidun vaunukaluston kanssa.

Vuosikirjan tekstit osoittavat, että tekijät ovat seuranneet tarkasti videotallenteita taistelutapahtumista Itä-Ukrainassa ja kummastelleet jalkaväkitaistelijoiden puuttumista panssarivaunujen rinnalta. Kirjoittajat korostavat, että panssarivaunujen suojaaminen edellyttää hyvää aselajien välistä yhteistoimintaa erityisesti suojaavan jalkaväen, tykistön, ilmatorjunnan ja pioneerien kanssa.

Lukijoille luvataan, että nämä vaatimukset eivät tule Suomen puolustusvoimissa jäämään tyhjiksi sanoiksi vuosikirjan sivuille eikä juhlapuheisiin. Ne otetaan koulutuksen aiheiksi ja osaaminen harjoitellaan yksittäisestä jääkäristä taisteluosaston tasalle asti.

TuomoHirvonen1
Turku

Ye-everstiluutnantti (evp), tietokirjailija, free lance-lehtimies.
Julkaisi keväällä kirjan Lännen Etuvartio, jossa tarkastellaan kriittisesti mm. suunniteltuja massiivisia hävittäjähankintoja. Facebook sivulta löytyy otteita kirjasta (linkki alla olevassa logossa).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu