Aseita Ukrainalle ja äkkiä

”Ukraina tarvitsee lisää moderneja aseita”, sanoi Zelenski kommentoidessaan toissa öisiä pommituksia. Olen samaa mieltä. EU:n tulisi tajuta, että pihtaaminen koituu pian kohtaloksemme. Sodan päättyminen tasapeliin jättäisi roistovaltio Venäjän henkiin ja valmistautumaan seuraavaan sotaan.

Nyt Zelenskiltä jäi mainitsematta F-16 -hävittäjät. Olisiko tutustunut Pentagonin tuoreeseen laskelmaan. Sen mukaan pyydetyn konemäärän kokoaminen veisi toista vuotta. Hävittäjät tulisivat yksinään maksamaan noin 35 miljardia dollaria eli saman summan, jolla USA on reilun vuoden aikana avustanut Ukrainaa.

Pelkillä hävittäjillä ei vielä käydä sotaa, vaan ohjuksilla, joita niistä laukaistaan. Yllättävää kyllä, nämä samat ohjukset voidaan laukaista myös maan pinnalta, sillä niiden ampuminen ei vaadi lentokonetta lähtölavetikseen.

Ohjuksen laukaiseminen hävittäjästä olisi taas tehtävä Ukrainan puolella omassa ilmatilassa, sillä Venäjällä on tehokas ilmatorjunta. Se on tähän asti estänyt ukrainalaisten MiGien tunkeutumisen rintamalinjan yli Venäjän puolelle. Samat Iskanderit, joilla venäläiset ovat pudottaneet noin 80 Ukrainan MiGiä, toimisivat myös F-16:a vastaan.

Tiedustelukanavat kertovat, että Venäjältä ammuttiin 23 risteilyohjusta. Ne oli laukaistu koneesta, joka lensi Kaspianmeren yllä. Syy erikoiseen ratkaisuun lienee ollut kokeilu tai koulutus, sillä yleensä Venäjä on laukaissut risteilyohjuksensa Mustalta mereltä aluksen kannelta.

Ammutuista venäläisohjuksista Ukrainan pudotti 21.  Tulos tehtiin pelkästään ilmatorjuntaohjuksilla, vaikka maalla olisi ollut ehjänä vielä satakunta hävittäjää. Havainto tukee niitä ajatuksia, jotka kyseenalaistivat Suomen HX-ratkaisun. Aikamme sodissa työnjako on sellainen, että maata puolustustetaan maavoimien raskailla aseilla, ilmatila valvotaan tutkilla ja lentokoneet sekä ohjukset torjutaan ilmatorjuntaohjuksilla.

Venäläisen sotavangin kerrotaan todenneen, että eniten pelättiin miinoja ja drooneja sekä omia esimiehiä.

TuomoHirvonen1
Turku

Ye-everstiluutnantti (evp), tietokirjailija, free lance-lehtimies.
Julkaisi keväällä kirjan Lännen Etuvartio, jossa tarkastellaan kriittisesti mm. suunniteltuja massiivisia hävittäjähankintoja. Facebook sivulta löytyy otteita kirjasta (linkki alla olevassa logossa).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu