Ehrnroothin opetus

Adolf Ehrnrooth painotti usein, että puolustusvoimien tulee valmistautua kaikkiin mahdollisiin, jopa mahdottomiin tilanteisiin. Omaa mieltäni on askarruttanut täysin mahdollinen tilanne, että Trump voittaa vaalit ja luopuu tukemasta Euroopan puolustusta. Silloin sopimus Suomenkin kanssa saattaisi mitätöityä.

Eurooppalaiset Nato-maat eivät yksin pystyisi tukemaan Ukrainaa, joka häviäisi sodan. Näin Venäjä rohkaistuisi käynnistämään valloitusoperaatiot Baltian maita ja Suomea vastaan. Löytyisikö tällaisessa tilanteessa entisiä puolustusvoimain komentajia, jotka lupaavat vielä antaa hyökkääjälle turpiin. Tuskinpa.

Meitä yhdeksän kertaa väkirikkaampi Ukraina on hätää kärsimässä nimenomaan maataisteluissa. Se on täysin riippuvainen ulkomailta toimitetuista panssarivaunuista ja muusta maavoimien raskaasta aseistuksesta. Mutta Suomessa uhataan panna hyökkääjälle turpiin moderneilla hävittäjillä.

Maavoimien kalustohankintoihin ja ilmatorjuntaohjusten ostoihin on nyt myönnetty noin kahden miljardin euron tilausvaltuudet. Ne on tehty paljolti Ukrainan sodan pelästyttämänä. Hävittäjiin ehdittiin jo ennen Ukrainan sotaa varata kymmenen miljardia euroa eli viisi kertaa maavoimia enemmän.

Sillä summalla ei vielä rahoiteta hävittäjien aseistusta. Ohjukset ostetaan erikseen. Suomen kaavailemat kaukovaikutteiset ohjukset ovat onneksi sellaisia, etteivät ne vaadi lentokonetta laukaisualustakseen. Ne pystytään näet ampumaan maan pinnalta. Tavallinen merikontti toimisi ihanteellisena laukaisualustana. Se ei maksa paljoa ja on helposti maastoutettava.

Suomen kannattaisi noudattaa jalkaväenkenraali Ehrnroothin neuvoa ja varautua laajamittaiseen maasotaan huolimatta siitä, että viimeisessä puolustuspoliittisessa selonteossa sellaista vaihtoehtoa ei edes mainittu.

TuomoHirvonen1
Turku

Ye-everstiluutnantti (evp), tietokirjailija, free lance-lehtimies.
Julkaisi keväällä kirjan Lännen Etuvartio, jossa tarkastellaan kriittisesti mm. suunniteltuja massiivisia hävittäjähankintoja. Facebook sivulta löytyy otteita kirjasta (linkki alla olevassa logossa).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu