Ilmavalvonta ei ole hävittäjien hommaa

Ilmavalvonta ei ole hävittäjien hommaa

YLEn iltauutisissa perjantaina 1.9. saatiin taas näyte harkitusta harhaanjohtamisesta, kun kerrottiin, miten suomalaiset hävittäjät osallistuvat yhteispohjoismaiseen ilmatilan valvontaan.

Sen enempää Suomessa kuin muissakaan Nato-maissa ilmavalvontaa ei suoriteta lentokoneilla. Homman hoitavat ilmavalvontatutkat. Meillä on käytössä ranskalaisvalmisteiset Thomson TRS 22XX -merkkiset 3D-kaukovalvontatutkat, joiden mittausetäisyys on 500 km ja -korkeus 30 km.

Hävittäjien tehtävä ilmavalvonnassa rajoittuu tunnistuslentoihin. Koneissa on toki oma tutka, mutta se on tarkoitettu havaitsemaan vihollisen kone kaksintaistelutilanteessa. Varsinaiseen ilmavalvontaan hävittäjä ei kykene, sillä sen tehokas käyttöaikakin on kovin rajoitettu.

Koneen yksi lentotunti vaatii työpäivän mittaisen huollon kokonaiselta mekaanikkoryhmältä. Tutka sitä vastoin pyörii viikkotolkulla ilman määräaikaishuoltoa.

Kenraali Pennasen näyttävällä esiintymisellä perjantai-illan uutisissa yritetään ilmeisesti hälventää epäluuloja, joita kansalaisten keskuudessa alkaa heräillä kalliita hävittäjäkauppoja kohtaan. Puolustusselonteoissa on vakuutettu monitoimikoneiden ratkaisevaa merkitystä nykyaikaisessa sodassa, mutta kokemukset Ukrainan sodasta puhuvat toista.

TuomoHirvonen1
Turku

Ye-everstiluutnantti (evp), tietokirjailija, free lance-lehtimies.
Julkaisi keväällä kirjan Lännen Etuvartio, jossa tarkastellaan kriittisesti mm. suunniteltuja massiivisia hävittäjähankintoja. Facebook sivulta löytyy otteita kirjasta (linkki alla olevassa logossa).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu