Iran antautui – toistaiseksi

Näyttää siltä, että Iranin alkuperäisenä tavoitteena 14.4. oli toteuttaa ”lopullinen ratkaisu” eli pyyhkäistä juutalaisvaltio kartalta. Se otti riskin ja keskitti ilmeisesti koko strategisen aseistuksensa eli ballistiset ohjukset ja risteilyohjukset iskuun, jota tuettiin pitkän kantaman drooneilla.

Teheran nähtävästi uskoi, että ilmatorjunnan läpi tulisi pääsemään tuhovoima, joka riittäisi lamauttamaan kertaheitolla Israelin ydinaseet, ohjusasemat ja lentotukikohdat sekä Netanjahun hallinnon.

Näin ei tapahtunutkaan. Al Jazeeran mukaan pommitus oli vielä käynnissä, kun Iranin islamistinen vallankumousneuvosto ilmoitti luopuvansa jatkotoimista ja toivoi Israelin menettelevän samoin.

Yllätysiskun päättyminen Iranin täydelliseen epäonnistumiseen merkitsee voimasuhteiden muuttumista Lähi-Idässä. Ainakin hetkellisesti.

Nyt Teheranissa odotetaan Israelin vastaiskua ja pelätään oman hengen menoa. Maan uskonnolliset johtajat ymmärtävät, että hukkaan menneiden ohjusten korvaaminen uusilla vaatii isoltakin öljyvaltiolta muutaman vuoden, joten neuvottelutauko tarvitaan.

TuomoHirvonen1
Turku

Ye-everstiluutnantti (evp), tietokirjailija, free lance-lehtimies.
Julkaisi keväällä kirjan Lännen Etuvartio, jossa tarkastellaan kriittisesti mm. suunniteltuja massiivisia hävittäjähankintoja. Facebook sivulta löytyy otteita kirjasta (linkki alla olevassa logossa).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu