Jenkkikenraaleilta kymäävä ennustus

Yhdysvaltain ilmavoimien Air Mobility Commandin komentaja kenraali Michael A Minihan uskoo, että Kiina aloittaa sodan viimeistään vuonna 2025. Eikä hän jää yksin ennustuksensa kanssa. Japanin Guamissa sijaitsevan amerikkalaistukikohdan päällikkö kenraalimajuri Joel Vowell ennustaa niin ikään Kiinan ottavan kohta ”omansa pois”.

Molemmat perustelevat näkemyksiään Kiinan pitkään jatkuneella varusteluvauhdilla sekä hallinnon harjoittamalla ulkopolitiikalla, jossa tavoitteena on vaikutusvallan kasvattaminen maailmalla. Tiedustelulähteiden mukaan puolueen kenttäväki vaatii avoimesti entisten omistusten palauttamista.

Kiinan monimiljoonainen armeija on ollut viimeksi tositoimissa vuonna 1979, kun Pekingin hallinto antoi läksytyksen Vietnamille. Sotatoimet eivät silloin menneet toivotulla tavalla. Pugwash-järjestön raportit kertoivat kiinalaisdivisioonien eksyneen metsiin ja taistelleen jopa toisiaan vastaan. Niissä aiheutui itselle isommat tappiot kuin Vietnamin joukoille.

Nyt Kiinan armeijan arvellaan olevan iskukunnossa. Esimiehille on palautettu arvomerkit ja käskyvaltasuhteet selkeytetty. Maavoimien raskas kalusto on kokenut täydellisen uudistumisen, eikä kiinalainen aseteollisuus tuota enää sellaista sekundaa, josta Suomen puolustusvoimatkin sai aikoinaan näytön rynnäkkökivääreiden muodossa.

Defence One -lehdessä julkaistussa haastattelussa kenraali Vowell arvelee, että ennen pitkää Kiina ottaa takaisin kaikki vanhat alueensa: taiwanit, tiibetit ja nepalit sekä ne osat Siperiaa, jotka Venäjä siltä ryösti 1800-luvulla.

Jos lähitulevaisuus toteutuu amerikkalaiskenraalien kuvaamalla tavalla, saattaa Putinin aloittama sota Ukrainassa osoittautua pahaksi virhelaskelmaksi. On näet mahdollista, että Venäjä ehtii syödä sotilaalliset eväänsä loppuun Euroopassa ennen kuin varsinainen voimainkoitos Aasiassa alkaa.

Tuomo Hirvonen

TuomoHirvonen1
Turku

Ye-everstiluutnantti (evp), tietokirjailija, free lance-lehtimies.
Julkaisi keväällä kirjan Lännen Etuvartio, jossa tarkastellaan kriittisesti mm. suunniteltuja massiivisia hävittäjähankintoja. Facebook sivulta löytyy otteita kirjasta (linkki alla olevassa logossa).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu