Kovanonnen kopterit

Jugoslavian hajoamissodissa liittokunta joutui lopettamaan helikopterien käytön taistelutoimissa, kun serbit pudottivat niitä olkapääohjuksillaan.

Suomessa asia tulkittiin niin, että oli aika tilata 20 kappaletta NHIndustries-yhtymän tarjoamia helikoptereita hirvittävällä hinnalla. Valmistajan esitteissähän vakuutettiin niiden sopivan moniin tarkoituksiin.

Ilmavoimissa ei nähty NH90-koptereille käyttöä. Ei myöskään rajavartiolaitoksessa. Ongelma ratkaistiin ottamalla heko-laivue maavoimien johtoon ilman järkevää sodanajan tehtävää.

Norja ja Australia tilasivat samoja helikoptereita ja odottivat niiden valmistumista kymmenen vuotta, kuten Suomikin. Ensin mainitut maat kertoivat pettyneensä kauppoihin heti, kun koptereista alettiin saada kokemuksia. Ne olivat täynnä vikoja eivätkä sopineet juuri mininkään tehtävään.

Australia päätti luopua näistä epäonnen koptereista. Se on saanut yhden myytyä, mutta loput 43 se purkaa romuksi. Köyhän Norjan tiedetään jo palauttaneen kopterit takaisin valmistajalle.

Rikas Suomi kehuu NH90-kauppoja. Puolustusvoimien johto ei näe mitään syytä reklamaatioon. Kansa saattaisi pian luulla, että esivalta on erehtynyt.

TuomoHirvonen1
Turku

Ye-everstiluutnantti (evp), tietokirjailija, free lance-lehtimies.
Julkaisi keväällä kirjan Lännen Etuvartio, jossa tarkastellaan kriittisesti mm. suunniteltuja massiivisia hävittäjähankintoja. Facebook sivulta löytyy otteita kirjasta (linkki alla olevassa logossa).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu