Mark Milleyn ajatukset kuin omiani

Otteita Mark Milleyn jäähyväishaastattelusta 25.5.2023

On varauduttava siihen, että taistelut Ukrainassa jatkuvat pitkälle tulevaisuuteen. F-16-hävittäjät eivät tule muuttamaan sodan kulkua. F-16 ei ole taika-ase, kuten ei ole mikään muukaan järjestelmä. Näin totesi Joint Chiefs-ryhmän pj (vastaa pvkomentajaa) kenraali Mark Milley tuoreessa haastattelussa, jonka DEFENSE ONE tänään julkaisi.

Tehtävänsä juuri jättänyt Milley sanoi toimittajille Pentagonissa, että Ukraina ansaitsee toki kykenevät ilmavoimat joskus tulevaisuudessa, mutta riittävän vahvaa ilma-asetta ei rakenneta tässä hetkessä. Nykyaikaisiin sotiin sopivien ilmavoimien luominen vaatii valtavat investoinnit niin henkilöstön kouluttamiseen kuin infraankin. Hänen mukaansa kymmenen F-16:a maksaa miljardi dollaria ja ylläpitokustannukset toisen miljardi dollaria. Puhutaan siis kahdesta miljardista dollarista kymmentä lentokonetta kohden. Venäläisillä on 1000 neljännen ja viidennen sukupolven hävittäjää.

”Venäjän miehittämässä Ukrainassa on parisataa tuhatta venäläissotilasta”, Milley sanoi ja jatkoi, että ”heidän karkottamisensa saattaa olla mahdollista, mutta ei todennäköistä lähitulevaisuudessa. Tämä tarkoittaa sitä, että taistelut jatkuvat maan kamaralla. Siitä tulee veristä ja vaikeaa, eikä sitä helpota yhtään edistyneiden lentokoneiden työntäminen sekaan sotkemaan.”

Nopein ja halvin tapa hallita ilmatilaa on tehdä se maasta käsin, sanoi kenraali Milley. Hän suosittelee Ukrainalle tehokkaita integroituja ilmapuolustusjärjestelmiä. Se on tehokkain tapa estää Venäjää käyttämästä ilmaylivoimaansa, kuten ukrainalaiset ovat tehneetkin.

”Jos USA olisi käyttänyt Kiovan hallitukselle osoittamansa avustusvarat F-16-pakettiin, olisi se johtanut Ukrainan maasotakapasiteetin heikkenemiseen.  Vain vahvat maavoimat mahdollistivat Ukrainalle valmiudet vallata takaisin alueitaan. Ilman panssarivaunuja, ilman Bradleytä [taisteluajoneuvoja], ilman panssarintorjunta-aseita Ukraina olisi jo hävinnyt sodan”, summasi amerikkalainen kentsu Mark Milley.

Näitä faktoja olen itsekin tolkuttanut.

 

TuomoHirvonen1
Turku

Ye-everstiluutnantti (evp), tietokirjailija, free lance-lehtimies.
Julkaisi keväällä kirjan Lännen Etuvartio, jossa tarkastellaan kriittisesti mm. suunniteltuja massiivisia hävittäjähankintoja. Facebook sivulta löytyy otteita kirjasta (linkki alla olevassa logossa).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu