Pääministerin mielenmuutos

Sanna Marinin nopea siirtyminen Naton kannattajaksi ja Venäjän suorapuheiseksi arvostelijaksi ei ole ennen näkemätön ilmiö SDP:n historiassa. Samanlainen suunnanmuutos tapahtui Väinö Tannerissa joulukuun 1939 aikana.

Palattuaan Paasikiven kanssa Helsinkiin marraskuun 11. päivänä Tanner totesi, ettei Kremlissä syntynyt sopimusta, muttei syty sotakaan. Hän oli Moskovassa vieraillut sosialismin saavutusten näyttelyssä ja nähnyt messuportin yllä tekstin. Siinä luki, ettei Neuvostoliitto vaadi vaaksaakaan vierasta maata. ”Nyt miehet pois rajalta rauhan töihin”, sanoi demarien vahva mies ja ehdotti YH:n purkamista.

Vielä siinä vaiheessa, kun Cajanderin hallitus haki ilmasuojaa halkopinojen välistä valtioneuvoston linnan takamaastossa, Tanner arveli kysymyksessä olevan pelkkä hermosota. Hän oli varma, ettei Suomen vasemmistoon kuuluva miehistö nostaisi asetta työläisvaltiota vastaan.

Tannerille tuli yllätyksenä demarikentässä tapahtunut asennemuutos. Taisteluasemia linnoittaneet reserviläiset olivat radion iltauutisia kuunnellessaan kimpaantuneet, miten Kremlissä nöyryytettiin heidän aatteellista johtajaansa. Se vahvisti tunnetta: ”Tääll on suorana seistä ja kaatua joka miehellä oikeus”.

Kun Tannerille valkeni, että kannattajakunta oli koukkaamassa oikealta ohi, kuoriutui hänestäkin puolustustaistelun innokas kannattaja. Mies teki täyskäännöksen asenteessaan suojeluskuntiin, joihin puolueen ja ammattijärjestön jäsenten ei ollut lupa liittyä.

Sotien jälkeen Väinö Tannerista kehkeytyi kansallissankari, jonka kaukonäköisyyttä on kehuttu valtiomiestekona. Todellisuudessa hänen lehmänkäännöksensä oli mukautumista muuttuneisiin oloihin. Aivan samoin tapahtui Sanna Marininkin kohdalla.

Venäjän härski hyökkäys Ukrainaan herätti rauhaa rakastavat suomalaiset miettimään, olisiko paljon puhutulla Nato-optiolla nyt käyttöä. Marin osasi aistia asennemuutoksen ja luopui periaatteestaan, ”ettei hänen aikanaan”. Pääministerin arvovallalla ja luontaisella karismallaan hän nousi mielipidejohtajaksi odottamatta kannattajakunnan käännettä, kuten Tannerin kohdalla kävi.

 

 

TuomoHirvonen1
Turku

Ye-everstiluutnantti (evp), tietokirjailija, free lance-lehtimies.
Julkaisi keväällä kirjan Lännen Etuvartio, jossa tarkastellaan kriittisesti mm. suunniteltuja massiivisia hävittäjähankintoja. Facebook sivulta löytyy otteita kirjasta (linkki alla olevassa logossa).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu