Pelastaako USA Euroopan – jälleen kerran

 

Münchenissä läntiset johtajat lupasivat viivytyksettä kaiken tukensa Ukrainalle. Kotimaahan palattuaan monet heistä kertoivat tarkoittavansa sellaista tukea, joka ei vaaranna maan omaa puolustusta eikä rasita sen taloutta.

Medioissa on jo vaadittu kouriintuntuvia tekoja hurskaiden lupausten tilalle. Erityisesti ”selustassa” sijaitsevia valtioita on kehotettu auttamaan Ukrainaa ja luovuttamaan asevoimiensa varastoista käyttövalmista kalustoa ja ampumatarvikkeita.

Arvostelijoiden joukossa on ollut useita vaikutusvaltaisia henkilöitä. Yksi tunnetuimmista on kenraali David Petraeus, joka palveli muun muassa kansainvälisen liittouman komentajana Irakissa 2007 – 2008 sekä CIA:n johtajana 2011–2012. Hänen mielestään Ukraina tarvitsee heti panssarivaunuja, älyammuksia, drooneja ja varaosia.

Lähitulevaisuudessa maahan on toimitettava vielä mittavat määrät pitkän kantaman asejärjestelmiä ja länsimaisia lentokoneita. Niiden käyttökoulutus on aloitettava viipymättä. Ukraina ei omin voimin pysty kauaa pidättelemään voimistuvan Venäjän hyökkäystä.

Petraeuksen ja monien muiden Münchenin neuvotteluja kommentoineiden asiantuntijoiden haastattelut julkaistiin 23. helmikuuta. Bidenin hallinnon vastaus saatiin seuraavana päivänä, kun Pentagon ilmoitti, että se ”palkitsee” Ukrainaa vuoden kestäneistä sotaponnisteluista ja demokraattisen maailman puolustamisesta kahden miljardin dollarin avustuspaketilla.

Näihin toimituksiin sisältyy muun muassa useita drooni -järjestelmiä (CyberLux K8, Switchblade 600, Altius-600 ja Jump 20), eri mallisia laserohjattuja rakettilaukauksia ja tarkkuuspommeja, pitkän kantaman HIMARSseja sekä 155 mm:n tykistöammuksia.

Euroopan rikkaiden maiden pitäisi puolustaa tehokkaammin maanosaansa. Ei ole viisasta vuodattaa ukrainalaisten verta ja odottaa, että Amerikka hoitaa asian.

Tuomo Hirvonen

TuomoHirvonen1
Turku

Ye-everstiluutnantti (evp), tietokirjailija, free lance-lehtimies.
Julkaisi keväällä kirjan Lännen Etuvartio, jossa tarkastellaan kriittisesti mm. suunniteltuja massiivisia hävittäjähankintoja. Facebook sivulta löytyy otteita kirjasta (linkki alla olevassa logossa).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu