Ramstein

Ramsteinissa löytyi realismiakin

Ukrainan taisteluja tukevien maiden kokouksessa Ramsteinissa voitolle näytti päässeen järjen ääni – vihdoinkin. Ukrainan sodankäyntiä tullaan tukemaan ennen kaikkea maavoimien raskailla aseilla sekä ilmatorjuntajärjestelmillä. Presidentti Zelenskyin haaveet F-16 Falconeista sivuutettiin vähin äänin. Ne ymmärrettiin henkiinjäämiskamppailua käyvän uhrin avunhuutona.

Merkille pantavinta on muutos, joka Yhdysvaltain doktriinissa on tapahtunut kuluneen 14 kuukauden aikana. Vielä syksyllä 2021 Pentagonissa suunniteltiin Syyrian sisällissodan lopettamista keskittämällä alueelle lisää hävittäjiä. Ikään kuin ilmavoimien kärsimää nöyryyttävää tappiota Afganistanissa ei olisi ollutkaan.

Nyt kellossa on toinen ääni.  Yhdysvaltain asevoimien komentaja Mark Milley kysyi Ramsteinissa suoraan, mitä Ukraina tekisi F-16 -hävittäjillä, kun nykyisenkin ilmatorjunnan ansiosta venäläiset estetään lentämästä Ukrainan ilmatilassa. Falconeilla ei torjuttaisi risteilyohjuksia eikä drooneja, painotti kenraali Milley.

Hän kuvasi päivän teemaa sanoilla ”ilmatorjunta, ilmatorjunta, ilmatorjunta” ja lisäsi, että tärkein prioriteettimme on rakentaa Ukrainaan monitasoinen ohjuspuolustusjärjestelmä. Siihen kuuluvat Patriot-, IRIS-T- ja NASAMS-ohjukset sekä joiltakin osin myös MiG-29:t.

Mark Milleyn ajatuksissa on jotain tuttua.

TuomoHirvonen1
Turku

Ye-everstiluutnantti (evp), tietokirjailija, free lance-lehtimies.
Julkaisi keväällä kirjan Lännen Etuvartio, jossa tarkastellaan kriittisesti mm. suunniteltuja massiivisia hävittäjähankintoja. Facebook sivulta löytyy otteita kirjasta (linkki alla olevassa logossa).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu