Ramstein
Ramsteinissa löytyi realismiakin
Ukrainan taisteluja tukevien maiden kokouksessa Ramsteinissa voitolle näytti päässeen järjen ääni – vihdoinkin. Ukrainan sodankäyntiä tullaan tukemaan ennen kaikkea maavoimien raskailla aseilla sekä ilmatorjuntajärjestelmillä. Presidentti Zelenskyin haaveet F-16 Falconeista sivuutettiin vähin äänin. Ne ymmärrettiin henkiinjäämiskamppailua käyvän uhrin avunhuutona.
Merkille pantavinta on muutos, joka Yhdysvaltain doktriinissa on tapahtunut kuluneen 14 kuukauden aikana. Vielä syksyllä 2021 Pentagonissa suunniteltiin Syyrian sisällissodan lopettamista keskittämällä alueelle lisää hävittäjiä. Ikään kuin ilmavoimien kärsimää nöyryyttävää tappiota Afganistanissa ei olisi ollutkaan.
Nyt kellossa on toinen ääni. Yhdysvaltain asevoimien komentaja Mark Milley kysyi Ramsteinissa suoraan, mitä Ukraina tekisi F-16 -hävittäjillä, kun nykyisenkin ilmatorjunnan ansiosta venäläiset estetään lentämästä Ukrainan ilmatilassa. Falconeilla ei torjuttaisi risteilyohjuksia eikä drooneja, painotti kenraali Milley.
Hän kuvasi päivän teemaa sanoilla ”ilmatorjunta, ilmatorjunta, ilmatorjunta” ja lisäsi, että tärkein prioriteettimme on rakentaa Ukrainaan monitasoinen ohjuspuolustusjärjestelmä. Siihen kuuluvat Patriot-, IRIS-T- ja NASAMS-ohjukset sekä joiltakin osin myös MiG-29:t.
Mark Milleyn ajatuksissa on jotain tuttua.
Muistan kyllä alustajan asialliset pohdinnat ilmatorjunnan merkityksestä myös Suomelle.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmatorjunta on toki tärkeää niin Suomelle kuin Ukrainalle – mutta niin ovat myös F-16 hävittäjät Ukrainalle.
F-16 monitoimihävittäjillä tuettaisiin suurhyökkäystä Venäjän miehittämänä olevien alueiden vapauttamiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Sikäli mikäli kuin F-16 hävittäjät läpäisisivät Venäjän S-400 ja S-500 ohjuksin ryyditetyn ilmatorjunnan.
Mark Milley ymmärtää sekä Ukrainan ilmatorjunnan tehostamistarpeet että Venäjän ilmatorjunnan vaarallisuuden.
Ilmoita asiaton viesti
Toki Ukrainalle pitää antaa myös ELSO-säiliö F-16 siiven alle.
Ilmatorjunta-asemat ovat hävitettävissä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Ukrainan on tarkoitus päästä puolustuskykyiseksi suvereeniksi valtioksi, se tarvitsee joka tapauksessa ennemmin tai myöhemmin monitoimihävittäjät puolustuksensa tueksi, sekä ilmatilansa vartiointiin, hävittäjätorjuntaan, että ilmasta maahan -tulitukeen maavoimilleen nopeimmalla mahdollisella aselavetilla. Vai tekeekö Ukraina jatkossa ilmatilaansa lähestyvien tunnistuslennotkin it-ohjuksilla rauhan koitettua jonakin päivänä?
Jos niin halutaan, käyttökelpoista F-16 -hävittäjäkalustoa vapautuu runsaasti Ukrainalle länsimaista lähivuosina niiden siirtyessä F-35:n käyttäjiksi, ja siihen yhteensopivissa asejärjestelmissä riittää laajaa valinnan varaa niin kantaman, tarkkuuden kuin asevaikutuksenkin osalta aivan toisin kuin jo vanhentuneen MiG-29:n aseissa.
Ukrainan ilmavoimien F-16:n käyttöönoton viivyttäminen ei palvele Ukrainan taisteluja tukevien maiden päämäärää, vaan se jättää ilmaylivoiman Venäjän yksinoikeudeksi viimeistenkin MiGien ja Suhoiden loppuessa Ukrainalta, jättäen Ukrainan ainaiseen riippuvuuteen Lännen it-ohjustoimituksista.
Taistelulentäjien ja lentoteknisen henkilöstön koulutus on tunnetusti aikaa vievää, mutta sen aloittamisen lykkäys ei nopeuta prosessia vähääkään. On naurettavaa ajatella, etteivät ukrainalaiset muka kykenisi sopeutumaan Venäjän ilmatorjuntajärjestelmien ympäristöön samoin kuin läntisetkin ilmavoimat, jos samat suorituskyvyt heille koulutetaan ja toimitetaan.
Asiasta kysyttynä Mark Milley viittaa pelkästään lyhyen tähtäyksen ajankohtaiseen tilanteeseen, ilmaisuin ”right now”, ”immediate effect”. Hän ei suinkaan sulje pois hävittäjätoimintaa pitkällä tähtäyksellä (mistä kommentoijat täällä vaikenevat), tiedostaen siihen vaadittavan pitemmän aikajänteen mutta ei toki sulje sitä pois.
”Falconeilla ei torjuttaisi risteilyohjuksia eikä drooneja, painotti kenraali Milley.” – Näkemistäni videoista en ole tuollaista lausuntoa häneltä tavannut – olisiko antaa linkki siihen?
Ihmettelen, jos strategiana olisi pitää Ukrainan ilmavoimat toimettomina maassa niiden taistelukoneiden loputtua, tai siirtää koko puolustushaaran henkilökunta opettelemaan maasta ampumista ilmatorjunta-aselajissa. Totta kai olisi viisaampaa kouluttaa heidät vähin äänin läntisten monitoimihävittäjien käyttöön, siinä ajassa mikä siihen kuluu kunnolla tehtynä. Ei ole pelkoa siitä, että Venäjän ilmauhka Ukrainalle päättyy kokonaan tällä vuosikymmenellä ja panostus monitoimihävittäjiin kaikkine tukitoimintoineen jäisi virheinvestoinniksi.
Ilmoita asiaton viesti