Ukrainassa uskotaan yhä – hävittäjiin

 

 

Viime blogissani totesin, että suomeksi sanottuna kenraali James B. Hecker näyttää tulleen sellaiseen johtopäätökseen, että aika on ajanut kalliiden hävittäjien ohi. Joissakin vastauspuheenvuoroissa on arveltu minun vääristelevän Heckerin haastattelua, koska perusasenteeni on ilmavoimien vastainen.

 

No, ihan näillä sanoilla kenraali ei todellakaan asiaansa ilmaissut, vaan käytti mahdollisimman vähän ärsyttävää kapulakieltä, josta yhdellä kuulemalla kukaan ei ota selvää. Silmäilin myös hänen puheenvuoronsa Vilnan huippukokouksessa ja Ramstein Flag -harjoituksen suunnittelupalaverissa. Yleiskuvaksi jää, että Hecker on pettynyt eurooppalaisten ilmavoimien tämänhetkiseen kykyyn vaikuttaa sotien kulkuun.

 

Siksi hän vaatii selvitystä, millaisella taktiikalla pitäisi toimia vihollisen ilma- ja ohjuspuolustusta vastaan, miten torjutaan elektronista häirintää ja miten tunkeudutaan vastapuolen elektroniseen kuplaan (A2/AD). Kenraalin mielestä myös hypersooniset ohjukset ja miehittämättömät lennokit muodostavat haasteen moderneille hävittäjille.

 

USA:n ilmavoimien komentaja Euroopassa ottaa tämän päivän Air & Space Forces Magazinessa kantaa Ukrainalle luvattuihin F-16-hävittäjiin.  Lehden mukaan kenraali Hecker vähättelee (downplay) koneiden merkitystä Ukrainan taistelussa Venäjää vastaan. Pelkkään pilottien peruskoulutukseen menee jo vuosi. Operatiivisen kelpoisuuden laivue saavuttanee neljässä tai viidessä vuodessa, toteaa Hecker.

 

Samoilla linjoilla on ollut myös Yhdysvaltain asevoimien komentaja Mark Milley. Hän laskee, että kymmenen F-16-hävittäjän hinta määrävahvuisine ohjuksineen ja lentotukikohdan vaatimine varusteluineen on ainakin kaksi miljardia dollaria. Jos lahjoittajamaat käyttäisivät saman summan raivauskalustoon, panssareihin ja raketinheittimiin, olisi avun vaikutus nähtävissä heti.

 

Maailmalla liikkuu arvailuja Tanskan ja Hollannin halukkuudesta luovuttaa F-16-hävittäjiä Ukrainalle. Huhujen mukaan kyseiset maat suunnittelevat vähentävänsä kiinteäsiipisten ilma-alusten määrää ja korvaavansa ne lähitulevaisuudessa miehittämättömillä lennokeilla.

 

Oma uskoni ilmavoimiin on muuttunut sen mukaan, miten puolustushaara on pystynyt hoitamaan osuutensa maanpuolustuksesta. Suomalaiset Brewsterit ja lento-osasto Kuhlmey sekä Israelin ilmavoimat kuuden päivän sodassa ansaitsevat kunnioitukseni. Falklandin sodasta alkoi lentokaluston alamäki, joka huipentui Afganistanissa koettuun saamattomuuteen. Sotia ei tänä päivänä ratkaista vanhanmallisilla ilmavoimilla.

TuomoHirvonen1
Turku

Ye-everstiluutnantti (evp), tietokirjailija, free lance-lehtimies.
Julkaisi keväällä kirjan Lännen Etuvartio, jossa tarkastellaan kriittisesti mm. suunniteltuja massiivisia hävittäjähankintoja. Facebook sivulta löytyy otteita kirjasta (linkki alla olevassa logossa).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu