Usko hävittäjiin hiipumassa

Venäjän sota Ukrainaa vastaan ​​on ollut oppitunti Yhdysvaltain ilmavoimille. Venäjän kyvyttömyys hallita Ukrainan ilmatilaa ja Ukrainan kyvyttömyys puolustaa kohteita hävittäjillä pakottaa Pentagonin keskittymään ilmasodan taktiikoihin ja unohtamaan ”strategisen tason shakkiliikkeet”.

 

Näin toteaa kenraali James Hecker Air Force Times -lehden tuoreessa haastattelussa. Mies on korkein amerikkalainen upseeri Euroopassa. Hänet on koulutettu luottamaan doktriiniin, että aikamme sodat ovat kamppailua ilman herruudesta.

 

Hecker myöntää, ettei tällainen ajattelutapa päde enää. Ilmatorjuntaohjukset ja miehittämättömät lennokit ovat muuttaneet sodan luonnetta tavalla, joka kyseenalaistaa perinteiset ”ilmapoliisitehtävät”.

 

Seuraavan kymmenen vuoden aikana Euroopan Nato-maihin toimitetaan yli 600 F-35-monitoimihävittäjää. Se huolestuttaa kenraalia. Hän muotoilee sanansa hienovaraiseksi vihjailuksi ”tarpeesta uudistaa Naton alueelliset turvallisuussuunnitelmat”.

 

Suomeksi sanottuna hänen viestinsä on se, että aika on ajanut kalliiden hävittäjien ohi.

TuomoHirvonen1
Turku

Ye-everstiluutnantti (evp), tietokirjailija, free lance-lehtimies.
Julkaisi keväällä kirjan Lännen Etuvartio, jossa tarkastellaan kriittisesti mm. suunniteltuja massiivisia hävittäjähankintoja. Facebook sivulta löytyy otteita kirjasta (linkki alla olevassa logossa).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu