Wagner ja Venäjän ilmavoimat

Seepra ei pääse raidoistaan eikä Jarmo Lindberg rajattomasta uskosta ilmavoimiin. Tämän päivän (26.6.) Hesarissa hän kummastelee, miksei Venäjän asevoimat pysäyttänyt Prigozinia, vaikka Voronezin ja Lipetskin lentotukikohdissa oli kaikki valmiina; rynnäkkökoneet ja niihin pommit.

Olisiko aika lentäjä-Linbergin tunnustaa, että puolustusselonteoissa 2017 ja 2019 tuli puhuttua potaskaa, kun väitettiin, että aikamme sodat ratkaistaan ilmassa. Nämä harhaiset kuvaukset nykyaikaisten sotien luonteesta on lainattu Suomen valtioneuvoston selontekoihin suoraan Yhdysvaltain lentosotakoulujen taktiikan luennoista. Käytännössä hävittäjillä ja pommikoneilla ei ole voitettu ainoatakaan aikamme sotaa.

Eikä Venäjän ilmavoimat ole näytellyt merkittävää osaa myöskään Ukrainan rintamalla. Toimittajat raportoivat virheellisesti ”Venäjän ilmavoimien öisistä iskuista”. Tänä aamunakin Maxim Fedorov harhautti TV:n katsojia puhuessaan ilmavoimien ohjusiskuista Ukrainan kaupunkeihin. Läntiset lähteet eivät kerro, onko viime öiset ohjukset lähetetty lentokoneesta vai maalavetilta, mutta molempia laukaisutapoja on aikaisemmin käytetty. Se, että räjähtävä ammus tulee ilmasta, ei tee siitä ilmaiskua. Ilmasta se kiväärin luotikin tulee.

Syy siihen, miksi Venäjän hävittäjät pysyivät kentillä niin Voronezissa kuin Lipetskissäkin on se, että ne pelkäsivät tulevansa ammutuksi alas. Matkallaan Moskovaan Wagner ehti pudottaa puolen tusinaa ilma-alusta, joukossa arvokas Iljushin-22. Ilmatorjuntaohjukset ovat tätä päivää.

TuomoHirvonen1
Turku

Ye-everstiluutnantti (evp), tietokirjailija, free lance-lehtimies.
Julkaisi keväällä kirjan Lännen Etuvartio, jossa tarkastellaan kriittisesti mm. suunniteltuja massiivisia hävittäjähankintoja. Facebook sivulta löytyy otteita kirjasta (linkki alla olevassa logossa).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu