Suurlähettiläs unohtaa, keitä Trump toisi mukanaan vallan huipulle

Yhdysvaltojen entisestä ja mahdollisesti seuraavasta presidentistä Donald Trumpista puhutaan liian pelottelevaan sävyyn.

Näin sanoi virkakautensa päättävä Washingtonin-suurlähettiläs Mikko Hautala Helsingin Sanomille viime viikon lopulla. Hautala sanoi lehdelle, että vaalit tuskin saavat aikaan suurta käännettä Yhdysvaltojen politiikassa.

”Retoriikka on yksi asia, mutta sisällöt eivät lopulta ole välttämättä kovin erilaisia”, Hautala sanoi.

Kuulostaa tutulta. Hautala kertoi samansuuntaista viestiä jo viime syksynä. Ulkopolitiikassa Kiina on kaikesta huolimatta ykkösvihollinen, ja radikaalit muutokset kauppapolitiikassa vaativat konkreettisia toimia, joihin Yhdysvaltojen kongressi ei ole vuosikausiin pystynyt tehokkaasti.

Presidentinvaali ratkaisee paljon

Hautalan analyysista unohtuu silti tärkeä ulottuvuus. Kyse ei ole vain Trumpista itsestään.

Ongelmia tulee siitä, keitä Trump vetää mukanaan, mikäli hänet valitaan marraskuussa Yhdysvaltojen 47. presidentiksi.

Samaan aikaan pidettävissä kongressivaaleissa republikaanit kaikkien todennäköisyyksien mukaan nappaavat senaatin enemmistön itselleen. Voitti Trump tai ei.

Edustajainhuoneessa tilanne taas on tiukka. 435 eri vaalista vain 22 vaalipiirissä kisa on etukäteen sellainen, että kumpi tahansa ehdokkaista voi voittaa. Todennäköisesti presidentinvaalin tulos ohjaa edustajainhuoneen tulosta.

Eli jos Kamala Harris voittaa, hän todennäköisesti saa hallittavakseen jakaantuneen kongressin, jossa republikaanit voivat senaatissa jarrutella demokraattien aloitteita.

Ja jos Donald Trump voittaa, hän saa paistatella viimeisen presidenttikautensa alkuvuoden republikaanisessa värisuorassa.

Show vs. tulokset

Trumpin värisuora ei tarkoittaisi, että republikaanit toteuttaisivat Trumpin suuret vaalipuheet tuontitulleista tai edes veroleikkauksista. Itse asiassa viimeisen kahden vuoden aikana edustajainhuoneen republikaanit ovat olleet harvinaisen riitaisia ja aikaansaamattomia.

Syynä on se, että pitkän linjan reaganilaista Yhdysvaltojen vahvaa roolia korostavat republikaanit ovat menettäneet asemiaan Amerikka ensin -ideologiaan uskoville etnonationalisteille.

Esimerkiksi Euroopan turvallisuudelle elintärkeä Ukraina-apupaketti viivästyi republikaanien päättämättömyyden vuoksi puoli vuotta. Syynä oli se, että republikaanien äärimmäisille jäsenille ei kelvannut kompromissi, vaan selkävoitto.

”Jotkut kollegani haluavat enemmän näyttää taistelijalta kuin saada aikaan tuloksia”, sanoi republikaanien kongressiedustaja Dan Crenshaw Notus-verkkolehdelle heinäkuussa.

Pahempaa kuin Trumpin haaveiden toteuttaminen, voikin olla toimimattomuus. Seuraava Ukraina-paketti tarvitaan arvioiden mukaan uuden kongressin aikana tammikuussa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu