Kolmas sektori kunniaan
Kolmas sektori kunniaan
Yllätys, että vapaaehtoisponnistelut ovat juuri pandemiamme aikana vahvasti astuneet esiin paikkaamaan julkisen sektorin ylikuormittumisen ahdinkoa. Läpi puoluekantojen on kannettu huolta, mistä rahat lisääntyvien yhteikunnallisten projektien toteuttamiseen. Kun rahat eivät riitä, niin ei ole ihme, että kuntien, alueiden ja valtion tulee panna suu säkkiä myöten.
Mutta, kas kummaa, jo toimivat humanitaariset järjestöt, hengelliset liikkeet ovat havainneet vapaaehtoisten lahjoitusten, palkattoman avunantotyön kasvaneen merkittävästi. Anteliaisuutta on löytynyt kaikkeen, eräskin yhteisö – julkisuus ei tällä saralla ole tavoiteltavaa – on pystynyt 150 maassa epidemian aikana toteuttamaan 1500 hanketta. On annettu ruokaa, happea, lääkkeitä, rokotteita heille, joilla ei ole. YK laskee maailmassa olevan 82 miljoonaa pakolaista. Palkattomia on hakeutunut Euroopan vastaanottokeskuksiinkin. Kaikenlaisen kehuskelun sijaan, kuinka kukin maa on kansantuotteestaan antanut, tilalle tulee kokemuksia kiitollisuudesta, mielekkäästä palvelemisesta, elämän tarkoituksellisuudesta, iloisuudesta – Tämä kaikki olkoon haasteena niille, jotka tuskailevat tekemisen puutteesta, tai tuijottavat vain yhteiskunnan verotuksella keräämiin, julkisten varojen kaikkivoipaisuuteen.
+1
Kai tiedät, että vapaaehtoisesti työtön ei saa mennä auttamaan, jos siihen liittyy vähänkään liiketoimintaa? Sitten toinen juttu on se, että pitää saada sen verran palkkaa, että sillä elää ilman yhteiskunnan tukiaisia.
Vapaaehtoisesti ei saa mennä möläyttämään omia tekemisiään tai tulee karenssia ja jatkoselvityksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Systeemi on todellakin outo, tavan elämistä ajatellen.
Ilmoita asiaton viesti
Johonkin perustulomalliin tulisi tosiaan siirtyä.
Suurin palkattoman työn kategoria lienee läheishoivatyö.
Yhdistykset+puolueet toimii lähinnä palkattoman työn varassa.
Kulttuurityöstäkin suurin osa on palkatonta/vähäpalkkaista.
Suurimman osan netin sisällöstäkin ihmiset ovat luoneet ihan huvikseen.
=> Ts. suuri(n?) osa yhteiskunnassa tehdystä työstä ei kirjaudu mihinkään.
Ilmoita asiaton viesti
Mikähän tuo komannen sektorin liiketoiminta mahtaisi olla.
Kun puhutaan kolmannesta sektorista, puhutaan uudesta ja vanhasta mallista. Tänäpäivänä, monetkaan eivät tunne ja erota näitä malleja. Käytännössä melkein kaikki tai ainakin suuret kolmannensektorin toimijat toimivat tämän ns. uuden mallin mukaisesti. Johdossa pitää olla korkeakoulututkinnon suorittanut henkilö ja henkilökuntan koulutustaso AMK. tai sosiaalialan perustutkinto, eli lähihoitaja. Pelkkä sosiaalialan jatkotutkinto ei kelpaa koulukseksi.
Toisin sanoen tällä hetkellä suuriosa kuntien palveluista suoritetaan tämän uuden kolmannnen sektorin toimesta, siis samoilla koulutusvaatimuksilla kuin, julkisen ja yksityoisen tuottamata palvelut.
Molemmat mallit toimivat tällä hetkellä Suomessa.
Molemmilla on mahdollisuus saada julkista rahoitusta, mutta jos saa julkista rahoituista, niin silloin ei osallistua esim. kuntien/kaupunkien kilpailutuksiiin, esim. tuetussa asumisessa jne. Sen takia nämä suuret toimijat ovat tehneet tämän järjestelmän sisälle omia OY pohjaia yrityksiä.
Työttömät voivat tehdä töitä ns. kannnustinrahalla, jonka suuruus vaihtelee 9 -12.00€/ pv työaika kuusi tuntia. Jos järjetö tarjoaa ruoan, kannustinraha muuttuu verolliseksi. Pelkkä kannustinraha ei vaikuta henkilön muihin sos.tukiin, työttömyyskorvauksiin, tai verotukseen. Tämä on sosiaalitoimen ja verottajan hyväksymä malli.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on kuitenkin Venäjää vastaava ilmiö taustalla. Kun sille annetaan rahoitusta, tai kuluhelpotusta, … ongelmat muualla voivat lisääntyä, valtatasapainotuksellisista syistä johtuen.
Jos ei Venäjä kohta, ehkä joku muu samalla asialla. Valtaa jos ei ole tällä tavoin kasattuna yksille tahoille, kolmas sektori ja elämä, voisi kulkea luppoisasti. Nyt se muistuttaa aluetta, jonka avulla pään saa pensaaseen.
Ei tulisi olla liian sinisilmäinen. Venäjän yllätys ei ole näistä kaukana. Tämä on minusta oletus näihin, ellei muuta ilmene.
Ilmoita asiaton viesti