Arvoisa valtiovarainministeri Purra – Ratkaisu eläkeleikkuriin on tässä

Työeläkemaksut eivät riitä kattamaan maksettuja eläkkeitä (34,1 mrd. € / 2023). Suurimman ongelman muodostaa valtion budjetista maksettava noin 4,5 mrd. € osuus, jota valtiovarainministeri Purra haluaisi keventää.

Valtion työntekijöiden työeläkemaksut maksetaan Valtion Eläkerahastoon (VER). Vuonna 2022 eläkemaksut olivat noin 5 mrd. €. VER maksoi tästä vain 2 mrd. €, joka siirretään valtion talousarvioon. Valtio maksoi loput n. 3 mrd. €, joka rahoitetaan valtion budjetista.

Oikeudenmukainen ratkaisu – Palaako vastuu takaisin politiikkaan?

Oikeudenmukainen ratkaisu on yksinkertainen. Valtion, kuntien ja hyvinvointialueiden työntekijöiden Tyel maksujen osuuden kasvattaminen ja julkisen sektorin työntekijöiden eläkkeiden väliaikaisella keventämisellä saadaan vuodessa miljardi säästöt.

Toiset 1 + 1 miljardia vuodessa saadaan Valtion Eläkerahaston varoista, jotka ovat noin 22 mrd. € ja joiden vuosituotto noin 1,6 mrd. € sekä Kevan sijoitusvaroista, jotka ovat n. 62 mrd. € ja sijoitustuotto n. 4,5 mrd. €.

Seuraavan 10 vuoden aikana VER:in maksamien eläkemaksujen budjettisiirtoa valtion talousarvioon voitaisiin nostaa poikkeussäännöllä. Valtion Eläkerahasto fuusioidaan Kevaan, joka keventää hallintokustannuksia ja tehostaa sijoitettujen varojen tuottoa. On järjetöntä pyörittää pienessä maassa julkisen sektorin eläkevaroja kahdessa eri yhtiössä. Samoin Kevan maksamien työeläkemaksujen  väliaikainen kasvattaminen sijotusvaroista olisi oikeudenmukainen ratkaisu.

Purra on oikeassa – Kansa osaa arvostaa suoraselkäisyyttä

Valtion ja kuntien heikko taloudellinen tilanne ja mittavat julkisen sektorin velat ovat nimenomaan menneiden aikojen virkamiesten ja poliitikkojen ansiota.  Siksi VER:in ja Kevan sijoitusvarojen keventäminen olisi oikeudenmukaista.

Mikäli me haluamme välttää Kreikan kohtalon, niin muutoksiin on ryhdyttävä nopeasti. Koska sellaista talouskasvua ei ole näkypiirissä, joka toisi valtion kirstuun nopealla rytmillä lisää kahisevaa, niin julkisen sektorin budjettien keventäminen reilulla kädellä on ainoa toimiva ratkaisu.

Purra on oikeassa. Perussuomalaisilla ei ole ongelma löytää valtion budjetista miljardi kevennyksiä. Ongelmana on rähmällään sidosryhmiinsä olevat hallituskumppanit.

Siksi ratkaisujen löytäminen onkin haastavaa.

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu