Eriskummallinen tilanne – Venäjä rahoittaa Ukrainan sotaa
Suomi on avustanut Ukrainaa (24.2.2022) Venäjän hyökkäyssodan alettua noin 2 mrd. €. Samaan aikaan Venäjän kaasu virtaa vapaasti Ukrainan maaperän läpi Eurooppaan usean eri linjaston kautta. Kaasutoimituksista Ukraina kerää vuodessa noin 2,0 mrd. € siirtomaksut.
Ukrainan ja Gazbromin nykyisen 5 vuoden sopimuksen piti loppua vuoden 2024 alkuun mennessä. Ukrainan kaasunsiirto operaattori (GTSOU) on sopinut (2023–2024) talven toimituksien jatkamisesta. Ukrainan ja Venäjän kaasusta riippuvaiset EU-maat haluavat uuden pitkäaikaisen sopimuksen. Venäjä saattaa toimia toisin.
Venäjä katkaisee kaasutoimitukset Eurooppaan.
Venäjä on aloittanut uuden ” Power Of Siberia 2” kaasuputken suunnittelun Pohjois-Kiinaan. Hanke etenee suunnitellusti . Mongolian kautta suunnitellun kaasuputken kapasiteetti tulee olemaan 50 mrd. m³ vuodessa.
Eurooppaan ja sen lähiympäristöön Ukrainan ja Turkin kautta kulkee kaasua noin 26 mrd. m ³ vuodessa (2022). Eli noin puolet uudesta Kiinaan suunniteltavissa olevasta kaasuputken maksimi kapasiteetista. Jo valmiina oleva ”Pipe China” mahdollistaa 38 mrd. m³ siirron vuodessa.
On hyvin mahdollista, että Venäjä yksipuolisesti katkaisee kaasutoimitukset Eurooppaan, kun kapasiteettia Kiinaan on riittävästi. Tällä olisi vaikutuksia Suomessa myytävän sähköenergian hintaan, sillä Etelä- ja Itä-Euroopan mailla ei ole riittävästi korvaavia energiaratkaisuja. Sähköä tuotetaan edelleen liikaa kaasulla.
Virosta tulevan kaasun perään ei pidä itkeä – suojaaviin toimiin pitää ryhtyä
Viron ja Suomen välisessä kaasuputkessa virtasi Gazbromin kaasu. Sillä ei ole väliä vahingoittiko putkea Venäjän Troolari tai myötämielisen Kiinan rahtialus. Sabotaasi oli ”palvelus”, jolla Venäjä riippuvuutta saatiin vähennettyä.
Suomen pitäisi painostaa EU:ta vahvemmin Venäjän kaasuriippuvuuden vähentämiseksi. ”Merkelin hengen” mukaista toimintaa, jossa kaasu ikään kuin vaihtaa väriä virratessaan Ukrainan lävitse ei pidä hyväksyä. EU:n myöntämälle taloudelliselle tuelle pitäisi asettaa ehtoja. Ukrainan on tuhottava Venäjän kaasuputket maaperällään ja lopettava verirahan vastaanottaminen Gazbromilta.
Etelä- ja Itä-Euroopan sähkötuotantoa pitäisi uudistaa nopeasti, sillä kaasulla on liikaa vaikutusta sähköenergian hintaan.
Sähkön hinta nousee, kun kaasutoimitukset Venäjältä vähenee
Suomen hallituksen pitää ryhtyä välittömästi töihin tulevien energiakriisien ehkäisemiseksi. Suomen oma sähköenergian saanti on turvattu, mutta Nord Pool sähköpörssin hinnan muodostuminen on liikaa sidoksissa EU:n heikkoon energiapolitiikkaan. Suomen sähkömarkkinalakia pitäisi korjata välittömästi ja oma tuotanto ohjata ensisijaisesti kansalliseen tarpeeseen, eikä sähkön hinnan pidä määräytyä sähköpörssin perusteella.
”Venäjä on aloittanut uuden ” Power Of Siberia 2” kaasuputken rakentamisen Pohjois-Kiinaan.”
Käsittääkseni Kiina ei ole vielä lämmennyt ajatukselle. Onko jossain uutisoitu rakentamisen aloittamisesta?
Ilmoita asiaton viesti
PoS2 -putkea ei ole vielä aloitettu rakentaa. Sen kapasiteetti olisi mainittu 50 bcm/a, mutta Eurooppaan on ennen kriisiä viety n. 170 bcm/a, joten Kiinan putki -jos se koskaan edes valmistuu- kykenisi korvaamaan vain pienen osan menetetystä markkinasta.
Ilmoita asiaton viesti
2022 Ukrainan kaasujärjestelmien kautta 13,7 mrd. m³, Nord stream 1 ja 2 = 0 m³ ja Turkin kautta 10,2 mrd. m³. Ennen kriisiä kapasiteetti on juuri niin kuin kirjoitit.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomen sähkömarkkinalakia pitäisi korjata välittömästi ja oma tuotanto ohjata ensisijaisesti kansalliseen tarpeeseen, eikä sähkön hinnan pidä määräytyä sähköpörssin perusteella.”
Kuluvana vuonna pörssisähkön keskihinta on ollut 6 snt/kWh. Tämä siis Ukrainan sodasta huolimatta. Ei ole kallista.
Kun tällaista ehdotetaan, pitäisi ymmärtää sähköpörssin merkitys sähköjärjestelmän ylläpidossa. Sähköä pitää jatkuvasti tuottaa yhtä paljon kuin kulutetaan, ja pörssissä tapahtuva kysynnän ja tarjonnan yhteensovittaminen on aivan keskeinen osa tätä tasapainon ylläpitoa. Jos tätä järjestelmää lähdetään peukaloimaan, syntyy tilanne jossa kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa. Silloin ainoa mahdollisuus on sähkön jakelun rajoittaminen, yleiskielellä sähkökatkot.
Ilmoita asiaton viesti
Hyviä pointteja Kalevi. Suomella on kapasiteettia tuottaa sähköä riittävästi omaan tarpeeseen. Uskon, että kuluttajat ja yritykset arvostavat vakaata ja ennustettavaa sähkön hinnoittelua. Sähkö on ihmiselle välttämätön perushyödyke ja siksi sitä ei mielestäni pidä alistaa markkinavoimien alle. Avaan myöhemmin blogissani näkemyksiäni sähköpörssin hyödyistä ja haitoista.
Ilmoita asiaton viesti
Luin justiinsa kirjan jonka kirjoittaja on ruotsalainen Lars Wilderäng. Kertoo Göteborgin lähiseuduilta mitä tapahtuu kun sähköt katkee. Jotkut nanobotit vissiin ne vei… Kirjan nimi on Tähti Kirkas.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikissa länsimaissa sähkön hinta määräytyy markkinoilla. Kuten myös kaasun, öljyn ja kaiken muunkin energian.
Ilmoita asiaton viesti
Manjaana miehet ei töihin ryhdy niinkauan kuin kaasua riittää ja ahvenia on välimeressä.
Ilmoita asiaton viesti